U Podgorici nema fer izbora bez promjena

SNP i SDP tražiće da se na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine Glavnog grada raspravlja o usvajanju Odluke o mjesnim zajednicama
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 11:03h

Odbornički klubovi SNP-a i SDP-a insistiraće da se na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine glavnog grada raspravlja o donošenju Odluke o mjesnim zajednicama.

Sa postojećom, starom gotovo dvije decenije, nema preduslova za fer izbore, koji bi mogli da budu održani na jesen, smatraju u SNP-u.

Šef odborničkog kluba SNP-a Vladimir Vujović ocijenio je da se početak stvaranja povjerenja u izborni proces ne može zamisliti bez donošenja nove Odluke o mjesnim zajednicama.

U suprotnom bi, smatra on, izbori u Podgorici “izgubili svaku smisao”, optužujući DPS i gradonačelnika Miomira Mugošu da brojnim opstrukcijama izbjegavaju da donesu odluku, kako bi sačuvali partijski monopol u svim djelovima grada.

“Postojeća odluka o mjesnim zajednicama, stara skoro 20 godina, obezbjeđuje izvršnoj vlasti čitav niz samovolja. Svjedoci smo koliko se puta nova odredba trebala naći pred odbornicima do sada, ali nije. Ta fundamentalno važna odluka vuče se iz skupštinskog programa za 2011. godinu, pa 2012. ali nikako da dođe na red”, kazao je Vujović “Vijestima”.

Prema važećim propisima, predsjednike mjesnih zajednica bira Mugoša i oni su veoma važan šraf u izbornoj mašineriji DPS-a na svim izborima, pa i lokalnim.

Šef odborničkog kluba SDP-a Đorđije Suhih istakao je da je prije nekoliko godina, kada je bio predsjednik Skupštine, upravo donošenje odluke o mjesnim zajednicama bila tačka spora između Mugoše i njega.

On je istakao da se u SDP-u zalažu da se predsjednici MZ biraju neposredno na zborovima stanovnika, ocijenivši da je to jedini ispravan i demokratski način.

“Kao predsjednik Skupštine nekoliko puta sam ovu tačku stavljao na dnevni red, ali je donošenje više puta odlagano, pa je gradonačelnik sam postavljao predsjednike MZ i, po potrebi, produžavao njihove mandate. Zbog toga su svi oni bili postavljani iz redova DPS-a”, kazao je Suhih.

Šef odborničkog kluba DPS-a Momčilo Vujošević nije precizirao da li će podržati donošenje odluke i koje teme će biti prioritetne za DPS na prvoj sljedećoj sjednici.

“Sve teme koje su predviđene programom rada Skupštine za treći kvartal, nadležne službe pripreme”, kazao je Vujošević.

Šef odborničkog kluba Nove Goran Radonjić ne spori važnost odluke o mjesnim zajednicama, ali naglašava da je gradskoj Skupštini, prije svega, potrebno vratiti legitimitet.

“Gradska skupština nema legitimitet i to joj treba prvo povratiti. Iako smatram da će sve te teme biti u sjenci izbora, imamo i cijelu priču oko izdvajanja opštine Tuzi, kojeg izvjesno neće ni biti, kako smo i govorili”, rekao je Radonjić.

Mugoša za 13 godina nije popisao imovinu

U SDP-u smatraju da je krajnje vrijeme da se izvrši detaljan pregled i napokon napravi kompletna evidencija imovine Glavnog grada, što nije urađeno ni 13 godina nakon dolaska Mugoše na funkciju gradonačelnika.

Suhih je istakao da je evidencija imovine veoma važna za pravljenje budžeta.

“Gradonačelnik za 13 godina, po sopstvenom priznanju, nije uspio da napravi evidenciju imovine... Želimo da vidimo koliko se uradilo po tom pitanju”, kazao je Suhih.

SDP-u prioritet i prostorni plan

Ocijenivši da je urbanizam najveći problem grada i da su u toj oblasti moguće “velike zloupotrebe”, Suhih je istakao da je za SDP prioritetno i donošenje odluke o prostornom urbanističkom planu, koja je trebalo da se donese još u drugom kvartalu.

On je kazao da će SDP insistirati na informaciji o aktivnostima Glavnog grada na podsticanju razvoja poljoprivrede i ruralnih područja, sa pregledom stanja u toj oblasti.

“U vrijeme ekonomske krize i sve težeg stanja u kojem se nalazi ekonomija, od neprocjenjivog je značaja podstaći dalji razvoj poljoprivrede i ruralnih djelova grada, kako bi se kriza što bezbolnije prevazišla. Tražićemo potpunu informaciju šta je Glavni grad na tom polju uradio, pošto je u posljednje vrijeme bilo dosta oprečnih informacija”, ocijenio je Suhih. Radonjić je kazao da će Nova insistirati na izgradnji vodovoda u prigradskim naseljima i selima i izgradnji kolektora.

Galerija

Bonus video: