Pljevlja: Poslovođa nije kriv jer nije batinama tjerao radnika da glasa za DPS

U prijavi je navedeno da je Kovačević „na protivpravan način vršio prisilu nad Krstonijevićem da izađe na oktobarske izbore"
198 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2013. 17:33h

Zamjenica osnovnog državnog tužioca u Pljevljima Sanja Golubović odbacila je krivičnu prijavu protiv Rajka Kovačevića poslovođe u rudniku Šuplja stijena u Šulima kod Pljevalja koju je podnio bivši radnik tog preduzeća Milenko Krstonijević zbog povrede slobode opredjeljenja pri glasanju.

Tužiteljka, inače supruga funkcionera DPS-a i donedavnog pomoćnika ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Igora Golubovića, ocjenila je da u radnjama Kovačevića nema elemenata prijavljenog krivičnog djela, niti drugog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Krstonijević je početkom juna podnio krivičnu prijavu osnovnom državnom tužiocu protiv Kovačevića.

U prijavi koju je dostavio advikat Miladin Joksimovićje navedeno je da je 10. oktobra prošle godine, uoči parlamentarnih izbora, oko osam sati u prostorijama Gradira Montenegra, Kovačević „na protivpravan način vršio prisilu nad Krstonijevićem da izađe na oktobarske izbore i glasa Demoktratsku partiju socijalista“.

Kovačević je, kako piše u prijavi, upozorio Krstonijevića da o tome mora dostaviti podatke u Nikšić, objašnjavajući mu kome da se javi na izbornom mjestu na dan glasanja, da dobije instrukcije na koji način da glasa, kako bi se kasnije moglo provjeriti kome je dao glas.

Nekoliko dana prije predsjedničkih izbora održanih početkom aprila na Fejsbuk profilu Demokratskog fronta Pljevlja (DF) objavljen je snimak na kojem se može čuti kako Kovačević vrši pritisak na Krstonijevića da glasa DPS pred parlamentarne izbore održane 14. oktobra, 2012.

Kovačević je kum Veselina Pejovića, suvlasnika kompanije Gradir Montenegro.

Krstonijević od 30. aprila ne radi u Rudniku, jer mu je, kako je saopšteno, istekao ugovor o radu.

Kovačević je u izjavi priznao da je na snimku, koji je napravljen mobilnim telefonom, njegov glas, ali da je sve izgovoreno rekao u šali.

Tužiteljka smatra da on na taj način nije povrijedio slobodu opredjeljenja pri glasanju iz člana 186 stav 1 Krivičnog zakonika.

Tužiteljka u Pljevljima je supruga funkcionera DPS-a.

„Kako u konkretnom slučaju osumnjičeni Kovačević nije primijenio silu prema oštećenom Krstonijeviću, a koja prema definiciji prestavlja upotrebu snage prema nekom licu koja je upravljena na to da ona izvrši određenu radnju, niti prijetnju koja predstavlja stavljanje u izgled nekog zla licu koje se prinuđava jer osumnjičeni Kovačević nijednog trenutka sa oštećenim nije stavio u izgled bilo kakvo zlo, niti mu je rekao kakve će posljedice snositi ako ne glasa za DPS - odnosno njihovu izbornu listu, što je u svojoj izjavi i sam oštećeni potvrdio ističući da sa Krstonijevićem uošte nije razgovarao o svom poslu, te kako osumnjičeni Kovačević ni na bilo koji drugi protivpravan način nije uticao na oštećenog u pogledu njegovog opredjeljenja prilikom glasanja i da mu tokom razgovora osumnjičeni nije naredio za koju će političku partiju glasati te da mu ništa nije obećao u smislu nagrade, poklona ili kakve druge koristi“, navodi tužiteljka u obrazloženju rješenja.

Ona smatra da Kovačević ne odlučuje ko će u Rudniku zasnovati radni odnos, niti kome će od zaposlenih biti produžen ugovor jer nije izvršni direktor niti suvlasnik Gradir Montenegro Rudnik uglja Šuplja stijena u Šulima.

Krstonijević je je u tužilaštvu prepričao snimljeni dio razgovora, navodeći da je odlučio da posluša Kovačevića i javi se izvjesnom Tomu. Kazao je da je čuo da su ljudi koji nijesu glasali za DPS, a na njih je vršen pritisak da to urade, ostajali bez posla.

Krstonijević je rekao da je dva dana prije oktobarskih izbora prošle godine javio šumaru Tomu Zečeviću, koji mu je rekao način na koji će da glasa, odnosno da stavi kvadratić oko broja 11 pod kojim je bio DPS.

U Krivičnog zakonika za krivično djelo “povreda slobode opredjeljenja pri glasanju” predviđeno je da će novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine kazniti onaj ko silom, prijetnjom ili na drugi protivpravan način prinudi drugog ili na njega utiče da na izborima ili na referendumu vrši ili ne vrši pravo glasanja ili da glasa za ili protiv određenog kandidata, izborne liste odnosno predloga.

"Milenko, šta ćeš ti glasat'?"

“Spisak je došao iz Nikšića. Milenko, čegović ono bi Milenko, Krstonijević ? Nova nekak'a. Vele, Nova (Nova srpska demmokratija). Mićo Nova. Krstonijević Milenko, SNP... Milenko, šta ćeš ti glasat'?”, pita, kako se čuje na snimku, Kovačević Krstonijevića.

“Ne znam, možda nikoga”, odgovara mu Krstonijević.

Na to mu Pejović kaže: “Ne može za nikoga, no ti meni reci ako nećeš glasat za DPS da ja napišem, da ne izlaziš, jer će ti provjeravati jesi li izašao ili nisi”.

“Ja ću izlaziti sigurno”, kaže Krstonijević, a onda slijedi sljedeći dijalog: “A?” “Ja ću izaći”. “Pa šta ćeš onda?” “Ne znam”.

“Ja te pitam ka čovjeka, jer ja moramo izvještaj poslati danas. Ja ti pričam normalno, ne mogu ja tebe učiti od 30 godina šta ćeš ti radit”. “Glasaću”. “A? Koga?” “DPS”. “A?” ”DPS”.

Nakon toga, Kovačević nastavlja da objašnjava Krstonijeviću kako da potvrdi da je svoj glas dao DPS-u, jer “ne možeš ti reći ja ću glasati DPS, a tamo zaokružiš SNP”: “Moraš tamo znak pokazat' kakav da staviš na kutiju đe glasaš”. Zatim je otišao da traži Đola Markovog, takođe radnika rudnika.

Galerija

Bonus video: