Šerbo Rastoder: Nova stranka jer je BS postala servilna

Partija pod imenom Bošnjačka kulturna zajednica postoji i u Srbiji i smatra se veoma bliskom muftiji Muameru Zukorliću sa kojim je Kalač u dobrom odnosima
94 pregleda 12 komentar(a)
Šerbo Rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
Šerbo Rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.08.2013. 15:25h

Bivši predsjednik Bošnjačkog savjeta, profesor Šerbo Rastoder, kazao je da pojava novog subjekta u bošnjačkom političkom spektru nije iznenađenje.

„Ja sam tako nešto i očekivao, prije svega iz razloga što mislim da je politika Bošnjačke stranke (BS) dobrim dijelom promovisala nekompetentnost, servilnost i krajnju neefikasnost u promociji onoga što su interesi bošnjačkog naroda, te je očigledno da nezadovoljstvo koje se pojavilo neko politički pokušava da kapitalizuje”, rekao je Rastoder za Radio Slobodna Evropa.

“Ono što je za mene djelimično problematično je to što ja ne vidim pomak od onoga što sam nazvao 'politikom rožajske avlije' koja cjelokupnu bošnjačku politiku svodi na jednu vrstu političkog tijela unutar kojeg se ne prepoznaju magistralni pravci interesa i zahtjeva ove etničke zajednice“, kazao je Rastoder.

Bivši potpredsjednik BS Hazbija Kalač indirektno je potvrdio da se radi na formiranju nove bošnjačke stranke u Crnoj Gori pod imenom Bošnjačka kulturna zajednica.

Kalač je aktuelni predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Crne Gore. To je nevladina organizacija koja se bavi kulturnim sadržajem Bošnjaka.

Partija pod imenom Bošnjačka kulturna zajednica postoji i u Srbiji i smatra se veoma bliskom muftiji Muameru Zukorliću sa kojim je Kalač u dobrom odnosima.

Mediji su ranije objavili da je krajem prošle sedmice održan sastanak na kojem je odlučeno da se krene u proceduru formiranja nove stranke koja najvjerovatnije neće učestvovati na jesenjim lokalnim izborima u Petnjici, već će se fokusirati na lokalne izbore koji se na proljeće održavaju u Rožajama, Plavu, Bijelom Polju i Baru.

Upitan da li predstojeće izborne utakmice mogu voditi oštrijoj političkoj borbi u bošnjačkom biračkom tijelu i dovesti do pojave radikalnijih političkih opcija, Rastoder je rekao da iskustvo pokazuje da je unutar bošnjačkog korpusa bilo nekoliko desetina političkih frakcija koje nijesu djelovale autonomno i koje nijesu imale kapaciteta da osmisle jednu cjelovitu nacionalnu politiku.

“U tom smislu sam siguran da i najnovija politička struja unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa ne izvire autohtono iz njegovog interesa, nego su u pitanju neki impulsi sa strane. Dakle, ne bih mogao da dam decidan odgovor u smislu da će ta utakmica biti politički korektna, ali sam siguran da će to dovesti do ponovnog raspada nekih političkih stranaka i odstranjivanja nekih političkih lidera i doprinijeti dodatnom srozavanju interesa i ugleda same bošnjačke zajednice”, zaključio je Rastoder.

Funkcioner BS Suljo Mustafić juče nije želio da komentariše najavu nove bošnjačke manjinske stranke.

Bonus video: