Đeka: Svi ćemo biti u EU bez granica

Danaj je pokrenuo potpisivanje peticije za formiranje “Prirodne Albanije” i objasnio da Albanci time žele da izvrše pritisak na međunarodnu zajednicu
0 komentar(a)
Fatmir Đeka, Genci Nimanbegu, Foto: Savo Prelević
Fatmir Đeka, Genci Nimanbegu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.08.2013. 09:55h

Poslanik Demokratske partije Fatmir Đeka Fatmir Đeka saopštio je da nije potpisao peticiju kojom se traži stvaranje “Prirodne Albanije” čime je demantovao direktora Instituta za regionalne prognoze iz Tirane Koču Danaja, koji je kazao da je takav zahtjev potpisalo “40 poslanika albanskog, crnogorskog, kosovskog i makedonskog parlamenta”.

Danaj je pokrenuo potpisivanje peticije za formiranje “Prirodne Albanije” i objasnio da Albanci time žele da izvrše pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi se ostvario cilj da svi Albanci žive u zajedničkoj državi.

Poslanik Demokratske partije Fatmir Đeka kazao je “Vijestima” da “ni o kakvoj peticiji ne zna ništa”.

Na pitanje da li bi podržao ideju “Prirodne Albanije” Đeka je kazao da su “sve velikodržavne tvorevine na Balkanu postale besmislene iz prostog razloga, jer ćemo svi biti zajedno u Evropskoj uniji bez granica”.

Beogradske "Novosti" prenijele su da je Danaj kazao da, osim parlalmentaraca, peticiju potpisuju Albanci i u zemljama zapadne Evrope. Danaj je za skopski „Dnevnik“ precizirao da će se mnogi iznenaditi rezultatima podrške, koji će biti objavljeni 28. novembra, na Dan albanske zastave. Na konferenciji za novinare u Minhenu on je precizirao da će do tada sasvim sigurno biti prikupljeno milion potpisa Albanaca u dijaspori. Peticija će, kako je najavio, između ostalog, biti predata vladama Njemačke, Velike Britanije i Austrije.

Danaj je projekat “Prirodne Albanije” pokrenuo 2010. godine kako bi obnovio granice predviđene odlukom Konferencije u Valoni 28. novembra 1912. godine. On se protivi izrazu „Velika Albanija“, budući da su ga koristili „naši protivnici da zaplaše Evropu, SAD, susjede“.

Danaj je naveo da bi Prirodna Albanija bila izgrađena na osnovu četiri osmanska vilajeta, 100 odsto sa albanskim stanovništvom i albanskom većinom - u granicama od Preševa do Preveza i od Drača do Skoplja.

Prema njegovom planu, Crna Gora bi morala da vrati Ulcinj, Tuzi, Plav, Gusinje, Hot, Grudu i Tivar (Bar).

On je najavio da će Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnijeti žalbu u kojoj će tražiti da se ponište rješenja donijeta na Londonskoj konferenciji i da se šteta nanijeta Albancima kompenzira sa 100 miliona funti.

Bonus video: