Glasanje pismom treba preciznije regulisati zbog zloupotreba

Bilo bi dobro da članovi porodice osobe koja ne može da glasa 48 sati prije izbora podnesu opštinskoj izbornoj komisiji zahtjev, uz ljekarska dokumenta, smatra Milutin Đukanović (DF)
53 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 13:47h

Glasanje putem pisma omogućava brojne zloupotrebe zbog čega tu oblast treba posebno urediti i uspostaviti joj kredibilitet i transparentnost, ocijenila je danas Radna grupa za izgradnju povjerenja u izborni proces.

Radna grupa nastavila je da razmatra izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, na koji je amandmane podnijelo nekoliko poslaničkih klubova.

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta (DF) smatra da treba drugačije odrediti glasanje putem pisma.

»Bilo bi dobro da članovi porodice 48 sati prije izbora podnesu opštinskoj izbornoj komisiji zahtjev, uz ljekarska dokumenta, da osoba ne može samostalno da glasa«, naveo je Đukanović.

On je mišljenja da bi medicinska dokumentacija trebala da se priloži prije izbora kako bi nadležni imali vremena da birače razvrstaju po biračkim mjestima.

»Samo treba da utvrdimo da li da se mobilne ekipe formiraju na nivou opstine ili da spustimo na nivo biračkog mjesta, tu se mozemo dogovriti«, rekao je Đukanović.

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju, rekao je da ne "treba ulaziti u ljekarska uvjerenja i konzilijum jer bi to zakomplikovalo proceduru glasanja".

Prema njegovim riječima, do sada nije bila zagarantovana tajnost glasanja i tu bi mobilne kutije riješile problem.

On smatra da bi trebalo otovoriti biračka mjesta i u bolnicama. »Ako može u Zatvoru za izvršenje krivičnih sankcija, i ustanovama zatvorenog tipa, može i u bolnici«, kazao je Koprivica.

Kopredsjednik radne grupe Srđan Milić je rekao da su glasači putem pisma grupacija koju treba posebno posmatrati.

Milić smatra da glasanje putem pisma treba da se veže za opštinske izborne komisije i da se ne ide ka biračkim odborima.

»Sav materijal bi trebao da se dostavlja opštinskim izbornim komisijama, da one formiraju timove, da u njima budu predstavnik vlasti, opozicije i nevladinog sektora», predložio je Milić.

Predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, Vuk Maraš smatra da su neophodne mobilne jedinice.

»Ne vjerujem da imamo toliko nepokretnih koji ne mogu da glasaju. Ne smijemo da obesmislimo tu normu. Ukoliko je neko hospitalizovan, mora mu se omogućiti da glasa ali ne želim da se zloupotrebljava to pravo«, naveo je Maraš.

Maraš (MANS) i Koprivica (CDT) (Foto: Savo Prelević)

Branka Bošnjak iz Demokratskog fronta je rekla da na prethodnim izborima nije postojalo nijedno biračko mjesto gdje je bilo regularno glasanje putem pisma.

»A sva biračka mjesta su imala neprirodan broj zahtjeva za tu vrstu glasanja. Mnogo mladih je bilo pijavljeno i bilo je očiglednih zaloupotreba«, rekla je Bošnjak.

Prema njenim riječima, najviše ih je tim putem glasalo na Koniku.

»Treba urediti i to da jedna osoba ne može da podnosi zahtjeve za više. Dešavalo se da jedna osoba podnese zahtjev za glasanje za njih deset. Čak je bio angažovan i izborni taksista«, navela je Bošnjak.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Mevludin Nuhodžić kazao je da treba povećati kredibilitet i transparentnost glasanja putem pisma.

On smatra da treba uvesti posebne kutije gdje će birači koji glasaju putem pisma ubaciti listić, u cilju postizanja veće transparentnosti.

Nuhodžić je predložio da prijavljivanje za glasanje putem pisma bude uz kopiju lične karte i da na taj način bude opravdano glasanje.

Maraš smatra da je to dobar predlog.

Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore saglasna je da treba priložiti dokumentaciju koja opravdava zahtjev glasanja putem pisma.

»Nešto od dokumentacije mora da se priloži kako bi se zaštitili od zloupotrebe. S druge strane, ne želimo da iko bude spriječen da glasa, da se prekraja izborna volja«, poručila je Jasavić.

Gošović (SNP): Previše je zloupotreba

Neven Gošović iz SNP-a smatra da svakom treba obezbijediti pravo da glasa putem pisma, ukoliko postoji opravdana potreba, ali da se spriječe eventualne zloupotrebe kojih je, dodao je, bilo u velikoj mjeri.

Prema njegovim riječima, razni modeli se mogu osmisliti kako bi se spriječila zloupotreba glasanja.

»Izlaskom na lice mjesta ekipa moze da vidi ako neko radi po kući, ako je aktivan može da utvrditi je li sposoban da glasa odnosno izađe da glasa ili ne«, kazao je Gošović, navodeći da bi eventualna ljekarska dokumentacija usložila proces za porodicu i birača.

Maraš nije saglasan da se paušalno može ocijeniti je li neko sposoban da glasa ili ne.

On smatra da je teško uspostaviti posebna biračka mjesta u bolnicama jer je svako od hospitalizovanih upisan na drugom biračkom mjestu.

Goran Danilović iz DF-a smatra da je bitna suština da se obezbijedi tajnost glasanja putem pisma.

"Treba obezbijediti da se glasački listić ubacuje u posebnu kutiju koja je zapečaćena tako da se svaki pokušaj zloupotreba lako registruje i tako se validnost poništi. Do sada je jedini garant bila koverta koja je lako mogla biti zamjenjena drugom«, kazao je Danilović.

Neophodno je, smatra on, da najblaži srodnik ili član porodice potpiše da hoće da glasa.

Gošović je, komentarišući glasanje osoba koje su na izdržavanju kazne, rekao da one svoje biračko pravo treba da ostvare samo uz ličnu kartu.

Sa sjednice Radne grupe (Foto: Savo Prelević)

"Sa aspekta kontrole značajno je da im se obezbijedi da imaju ličnu kartu, što do sada nije bio slučaj. Do sada su glasali kartonom koji sadrže podatke za identifikaciju, ali to nije dovoljno«, kazao je on.

Ističući da Izborno zakonodavstvo treba mijenjati, Jasavić je navela da mandat treba da pripada partiji, a ne pojedincu.

»Nema nijednog ko može da kaže da je on osvojio mandat a ne partija. Svjedoci smo da je prisutna politička trgovina i korupcija«, kazala je Jasavić.

Izborno zakonodavstvo je, smatra ona, otvara prostor za korucpciju i trgovinu.

»Desi se da pojedinac preko noći promijeni opredjeljenje a tužilac ne može da procijeni je li bilo korupcije«, rekla je Jasavić.

Poslanik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder je kazao da bi takvo rješenje bilo neustavno.

Danilović je dodao da nema većine koja bi podržala taj predlog.

»Svakako dobro je prodrmati tu temu, da razmišljamo i angažujemo se da vidimo što nam je činiti«, kazao je Danilović.

Milić je najavio da će on i drugi kopredsjednik Radne grupe, Milutin Simović razgovarati sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem o rekonstrukciji Izbornog zakona i upoznati ga sa preporukama.

Galerija

Bonus video: