DFI dostavio novu studiju: Ponudili budžet od 3,5 miliona

Funkcioner DFI Vaselj Camaj pojasnio je da su čelnicima GO Tuzi dostavljena dva elaborata, od kojih je jedan rađen prije četiri godine dok je drugi urađen prošle
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 11:55h

Demokratski forum za integracije (DFI) dostavio je Gradskoj opštini Tuzi elaborat o opravdanosti osnivanja samostalne opštine, koji je pokazao da bi opštinski budžet iznosio oko 2,2 miliona eura i da bi lokalna samouprava bila ekonomski održiva.

Time je GO dobila treću studiju za formiranje punopravne opštine, nakon što su elaborate radili firma “Investment and consulting DOO”, koja je previdjela da buduća opština ima budžet od milion eura. Elaborat, kojim je planiran budžet od 2,2 miliona, ranije dostavili i funkcioneri Građanske inicijative i Force Vaselj Siništaj i Genci Nimanbegu.

Funkcioner DFI Vaselj Camaj pojasnio je da su čelnicima GO Tuzi dostavljena dva elaborata, od kojih je jedan rađen prije četiri godine dok je drugi urađen prošle.

“Prema starijem dokumentu ukupan iznos budžeta opštine Malesija iznosio bi 3,5 miliona eura, a elaborat iz 2012. pokazao je da bi, zbog krize, taj iznos bio 2.298.540 eura. Pisali su ga ljudi koji imaju stručne reference i sertifikate, koji su vrlo precizno procijenili sve kapacitete i ekonomsku održivost. To je velika razlika u odnosu na 600.000 eura koje je u svom elaboratu ponudio gradonačelnik Miomir Mugoša”, kazao je Camaj.

U elaboratu se navodi da je buduća opština Malesija/Tuzi ekonomski jača od sedam postojećih opština u Crnoj Gori, navodeći kao primjer opštine Žabljak, Šavnik, Plužine, Andrijevica, Kolašin, Mojkovac, Tivat. U studiji se navodi da bi uskraćivanjem prava na formiranje opštine građani Malesije bili žrtve jasne ekonomske i razvojne diskriminacije. U studiji se navodi da je zahvaljujući lošoj saradnji GO Tuzi i Glavnog grada Malesija ekonomski stagnirala, ističući da formiranje nove opštine ne bi izazvalo prekid veza sa Podgoricom.

Kako se navodi, Malesija ima potencijal za dalji razvoj u pogledu infrastrukture, dok su razvojne prepreke nepostojanje lokalne samouprave, neriješeno pitanje vodosnabdijevanja, telekomunikacioni problemi za brdoviti kraj Malesije.

Projekcija troškova funkcionisanja opštinske uprave napravljena je pod pretpostavkom da opštinska uprava ima do 40 zaposlenih. “Planirani su tekući izdaci za bruto zarade u iznosu od 288.000 eura na osnovu bruto zarade od 600 eura po zaposlenom. Najveći dio novca namijenjen je za lokalnu infrastrukturu i ostale investicije u ukupnom iznosu od 1,8 miliona eura”, kaže se u elaboratu.

Komentarišući razliku između elaborata DFI i studije koju je naručio Glavni grad, Camaj je kazao da su u pitanju igre koje igra DPS da bi sačuvao vlast u Podgorici. Uprava GO Tuzi odlučila je da poništi elaborat koji je poručila od firme “Investment and consulting DOO”, najavljujući da bi novu studiju mogli uraditi stručnjaci zaposleni u opštinskoj administraciji.

“Kao što je poznato, DPS dosta zavisi od glasova iz Zete i Malesije i bez njih ne bi imali ni teoretsku šansu da zadrže vlast. To je čista obmana. Međutim, građani su uspjeli da shvate da je došao kraj DPS-u. Albanske partije su najavile mogućnost izlaska iz koalicije, ali činjenica je da dok DPS bude na vlasti, Malesija opštinu dobiti neće”, kazao je Camaj.

Galerija

Bonus video: