Pahor: NATO je dočekao Crnu Gori i uskoro će uslijediti i Sjeverna Makedonija

"Slovenija je jedna od najbezbjednijih zemalja u svijetu. Nismo pod nikakvom direktnom vojnom prijetnjom, ali smo dio Alijanse i moramo da investiramo u našu zajedničku bezbjednost", kazao je Pahor
489 pregleda 0 komentar(a)
Pahor i Stoltenberg, Foto: NATO
Pahor i Stoltenberg, Foto: NATO

Proširenje NATO na Zapadni Balkan će doprinijeti našoj zajedničkoj bezbjednosti i ona tu radi bolje od Evropske unije (EU), smatra slovenački predsjednik Borut Pahor.

"NATO je dočekao Crnu Gori i uskoro će uslijediti i Sjeverna Makedonija. S tim u vezi, naravno, lakše je za NATO nego što je za EU, mi to razumijemo - ali NATO je aktivnije uključen u aspiracije zapadnobalkanskih zemalja, što se tiče njihovih vojnih i ekonomskih želja", kazao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom u Briselu.

Kada je u pitanju podjela finansijskog tereta i obećanih dva procenta BDP-a, Pahor je istakao da rade na ispunjavaju obaveza.

"Slovenija je jedna od najbezbjednijih zemalja u svijetu. Nismo pod nikakvom direktnom vojnom prijetnjom, ali smo dio Alijanse i moramo da investiramo u našu zajedničku bezbjednost", kazao je on.

Slovenija slavi 15 godina članstva u NATO.

Stoltenberg je na konferenciji kazao da je Slovenija veoma cijenjena saveznica koja doprinosi kolektivnoj odbrani na više načina.

"Igrate važnu ulogu na zapadnom Balkanu. Pomažete u rješavanju izazova sa kojima se suočavamo u regionu. Značajno doprinosite našoj misiji na Kosovu - KFOR, i igrate važnu ulogu u približavanju regiona ostatku Evrope i transatlantske porodice", kazao je Stoltenberg.

Bonus video: