Za bivše ministre i pomoćnike građani plaćaju skoro 8.000 mjesečno

Najveći dio od skoro 90.000 eura iz budžeta na plate bivših funkcionera potrošen je nakon povratka Mila Đukanovića na čelo Vlade
250 pregleda 0 komentar(a)
Nemanja Pavličić, Biljana Šćekić, Foto: Luka Zeković
Nemanja Pavličić, Biljana Šćekić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.08.2013. 16:34h

Pravo da primaju državnu platu nakon napuštanja funkcije u Vladi Crne Gore u protekle dvije godine iskoristila su tri ministra i devet pomoćnika u ministarstvima, što je poreske obveznike mjesečno koštalo 7.756 eura.

Najveći dio od skoro 90 hiljada eura iz budžeta na plate bivših funkcionera potrošen je nakon povratka Mila Đukanovića na čelo Vlade, s obzirom na to da je samo jedan pomoćnik napustio ministarstvo kada je prije dvije godine u premijersku fotelju sjeo Igor Lukšić.

Prema podacima Vlade pravo da im se isplaćuju nadoknade godinu nakon napuštanja funkcije iskoristili su bivši ministar saobraćaja Andrija Lompar, ministar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Hamdi Hasani dok je bivši šef diplomatije Nebojša Kaluđerović to pravo koristio četiri mjeseca, nakon čega je postavljen za nacionalnog koordinatora za NATO.

Prema podacima Komisije za spečavanje konflikta interesa u trenutku napuštanja ministarske fotelje Lomparova plata je iznosila 1.082 eura, Hasani je primao 963 eura, dok je Kaluđerovićeva plata iznosila 1.088 eura.

Prema članu 56 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, visoki rukovodeći kadar u državnoj administraciji ima pravo da godinu nakon napuštanja funkcije iz budžeta prima nadoknadu u visini zarade koju je imao u posljednjem mjesecu vršenja službe. Prema tom zakonu, pravo da primaju nadoknade, osim ministara, imaju i njihovi pomoćnici, a to pravo stiču u slučaju prestanka mandata ili napuštanja funkcije na lični zahtjev. Oni mogu dobiti nadoknadu i u slučaju da ne mogu biti raspoređeni na drugu funkciju, koja odgovara njihovom stepenu obrazovanja.

U prethodne dvije godine po tom osnovu pravo na nadoknadu od 752 eura, koliko mu je iznosila posljednja plata, ostvario je Vladimir Vukotić, bivši pomoćnik ministara unutrašnjih poslova za bezbjednosno zaštitne poslove. On je ministarstvo napustio 21. marta na lični zahtjev, nakon što je na pomoćničkom mjestu proveo tri godine.

U Ministarstvu finansija koje vodi Radoje Žugić, pravo na isplatu nadoknada iskoristila su čak tri pomoćnika koja su radila u kabinetu bivšeg ministra Milorada Katnića. Tako je nakon smjene na čelu ministarstva, isplatu mjesečne nadoknade od 638 tražio bivši pomoćnik Periša Perović, koji je tokom četvorogodišnje karijere bio pomoćnik Katniću i njegovom prethodniku Igoru Lukšiću.

Nakon što je Žugić dobio na upravljenje resor finansija u Đukanovićevoj Vladi, Ministarstvo je napustila nekadašnja Lukšićeva i Katnićeva pomoćnica za poreski i carinski sistem Biljana Šćekić koja je ostvarila pravo na mjesečnu nadoknadu od 660 eura. Ona je, nakon četiri godine, Ministarstvo finansija napustila krajem januara, da bi bila imenovana za VD generalnog direktora Generalnog direktorata za ekonomsku diplomatiju i kulturnu saradnju.

Bliski Lukšićev saradnik Nemanja Pavličić je još jedan pomoćnik u Ministarstvu finansija, koji je podnio ostavku nakon dolaska Žugića. On je pravo na isplatu nadoknade od 653 eura koristio nepunih pet mjeseci, nakon čega je imenovan za Lukšićevog pomoćnika u Ministarstvu vanjskih poslova. Crnogorski šef diplomatije dao je Pavličiću mjesto savjetnika zaduženog za budžetske aspekte evropskih integracija.

Najveći dio od skoro 90 hiljada eura iz budžeta na plate bivših funkcionera potrošen je nakon povratka Mila Đukanovića na čelo Vlade, s obzirom na to da je samo jedan pomoćnik napustio ministarstvo kada je prije dvije godine u premijersku fotelju sjeo Igor Lukšić

I dolazak Petra Ivanovića na čelo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, naveo je čak tri pomoćnika da napuste taj vladin resor. Tako je pravo na isplatu nadoknade od 628 eura, iskoristio pomoćnik za poljoprivredu Branko Bulatović koji je tu funkciju obavljao u vrijeme mandata Tarzana Miloševića i Milutina Simovića. Ministarstvo je nakon godinu napustio i pomoćnik za ruralni razvoj Igor Golubović koji sada prima nadoknadu od 644 eura, kao i pomoćnik za šumarstvo Milosav Anđelić kome se isplaćuje nadoknada od 648 eura, a koji je u ministarstvu bio angažovan šest godina.

Pravo na nadoknadu od 640 eura u ministarvu odbrane iskoristio je pomoćnik za politiku odborane Draško Jovanović, kome je plata isplaćivana od 17. novembra 2011. do 2012. godine. U ostalim ministarstvima u prethodne dvije godine nije bilo visokih službenika koji su koristili pravo na nadoknade.

Osim članova Vlade, na osnovu Zakona o zaradama i drugim primanjima, pravo na nadoknade imaju i poslanici. Po tom osnovu Skupština Crne Gore je za plate bivših poslanika za prethodnih devet mjeseci isplatila oko 162 hiljade eura, a pravo da primaju državnu platu i nakon napuštanja poslaničkih klupa iskoristilo je 28 parlamentaraca.

O uštedama tek kad se promijeni zakon

Na pitanje “Vijesti” da li je Đukanovićev kabinet razmatrao mogućnost ukidanja nadoknada zbog teške ekonomske situacije u vladinom birou za odnose sa javnošću kazali su da to pitanje nije razmatrano.

“Ukidanje prava državnog funkcionera na naknadu nakon prestanka funkcije, podrazumijeva pokretanje procedure izmjena Zakona o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera. Međutim, nijesmo u saznanju da postoji bilo čija inicijativa za izmjenu Zakona i ukidanje prava ministara na naknadu nakon prestanka funkcije”, navode u Vladi.

Krajem jula, odlukom skupštinskog Administrativnog odbora, pravo da primaju jednogodišnju nadoknadu dobili su i savjetnici predsjednika i potpredsjednika parlamenta. Po tom osnovu plate primaju tri bivša savjetnika predsjednika i potpredsjednika parlamenta kojima je do sada iz budžeta isplaćeno 25.596 eura.

Bonus video: