"Ekonomist": Završava se era Đukanovića kao “nespornog gospodara"

Đukanovićev manji partner SDP se ponaša kao opoziciona partija, parlament je prigrabio više moći...
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2013. 07:58h

Ugledni britanski časopis “Ekonomist” ocjenio je da se era premijera Mila Đukanovića, “koji je bio nesporni gospodar Crne Gore, završava”. U tekstu pod naslovom “Vođa čopora”, uglednog britanskog novinara Tima Džude, navodi da se crnogorski premijer sve češće suočava sa novim problemima u koaliciji.

Londonski nedjeljnik navodi da Đukanoviću, u ovom momentu, glavni problem prave Socijaldemokratska partija (SDP) i Skupština Crne Gore.

“Njegov manji partner, SDP ponaša se kao opoziciona partija, parlament je prigrabio više moći a zvaničnici EU zahtijevaju više akcije protiv kriminala i korupcije”, navodi se u Džudinom tekstu.

U tekstu se uzpozorava da Đukanović nije skrivao bijes kada je govorio da je uskraćivanjem podrške rebalansu budžeta, Socijaldemokratska partija (SDP) stvorila novu većinu sa “protivnicima države“ i poslala poruku da želi da uvede parlamentarnu diktaturu. Premijerove kritike uslijedile su nakon što je Vlada, zbog odbijanja poslanika opozicije i SDP-a, morala da povuče predlog rebalansa budžeta kojim je bilo predviđeno poravnanje dugova od 61 milion eura Kombinata aluminijuma, Elektroprivrede Crne Gore i povezanih energetskih kompanija na štetu građana. U tekstu se podsjeća kako je Đukanović ponašanje parlamentaraca nazvao “diktaturom nesposobnih”.

“Ništa od ovoga neće voditi neizbježnom padu Đukanovićeve Vlade. (Ranko) Krivokapić kaže da želi da obezbijedi pozivnicu za Crnu Goru u NATO sljedeće godine, prije nego li i razmisli da napusti Vladu. Ali to jesu signali da se era, u kojoj je Đukanović bio neosporni gospodar Crne Gore, završava”, navodi se u u tekstu Ekonomista.

Povlačenje predloga rebalansa budžeta zbog odbijanja SDP-a da ga podrži, navodi se kao sljedeći težak udarac za Đukanovića. “Đukanović je namjeravao da otplati dio dugova ogromne državne fabrike aluminijuma, čiju je prodaju ruskom tajkunu Olegu Deripaski 2005. godine, uz mnogo pompe, on nadgledao”, piše Ekonomist i dodaje da je u prošlosti KAP proizvodio 40 odsto crnogorskog izvoza.

Ekonomist je prodaju KAP-a ocijenio kao katastrofalnu, napominjući da je kombinat prošlog mjeseca bankrotirao. “Fabrika troši toliko struje da državnoj električnoj kompaniji duguje 61 milion eura, koja je dijelom u vlasništvu italijanske firme koja se sada glasno žali. Još gore, 13. avgusta Deripaskin predstavnik kazao je da planira da tuži crnogorsku Vladu za milijardu dolara, što je malo manje od trećine državnog bruto proizvoda”, upozorava Džuda.

Ugledni magazin navodi da, iako je politička situacija u Crnoj Gori značajno promijenjena, nijedna Vlada u Crnoj Gori nije smijenjena na izborima. Smjena vlasti na izborima, kako se navodi, poslije decenija čekanja više nije nedokučiva.

Smjena vlasti na izborima, kako se navodi, poslije decenija čekanja više nije nedokučiva

“U aprilu je Miodrag Lekić, bivši diplomata “za dlaku” odnio pobjedu na predsjedničkim izborima protiv Filipa Vujanovića kojeg podržava Đukanović. Lekićeve pristalice tvrdile su da je on pobijedio”, ističe se u Džudinom tekstu.

On podsjeća i na insistiranje lidera socijaldemokrata da je Vujanović nelegitimni predsjednik države, jer nije imao pravo na treći mandat. Na izbore je, kako se navodi, uticalo i objavljivanje transkripata sa partijskih sjednica DPS koje su izazvali aferu “Snimak”.

“Ti izbori su prošli u znaku snimaka koji su procurjeli u februaru, a na kojima se čuje kako Đukanović i čelnici njegove partije očigledno raspravljaju kako da namjeste predsjedničke izbore zloupotrebom državnog novca i zapošljavanjem u zamjenu za glas”, navodi “Ekonomist”, upozoravajući da je nepošteno ponašanje svih političkih aktera, koje je bili opštepoznato, “tada izašlo na čistinu i više se nije moglo ignorisati”.

“Ipak, to je upravo ono što su nadležne institucije pokušale da urade, dok se nisu umiješali zvaničnici EU i zahtijevali akciju”, kaže su tekstu uz ocjenu da se Anketni odbor pokazao kao neubjedljiv, kao i da vrhovni državni tužilac još treba odluči da li je potrebno zakonsko gonjenje aktera.

Đukanović je u tekstu okarakterisan kao “nesporni preživjeli balkanske politike”, i “najuspješniji evropski državnik”.

“Lako je zamisliti Đukanovića kako na putu do posla zviždi melodiju “Vođa čopora”. (Leader of the pack, pjesma metal benda “Twisted sister”). Nesporni preživjeli čovjek balkanske politike koji svoju zemlju od 1989. godine vodi iz jednog posla u drugi a tek mu je 51 godina, 2006. skrenuo je državu ka nezavisnosti iz zajednice sa Srbijom i od kada je Hrvatska postala članica Evropske unije (EU) Crna Gora je u pol poziciji da bude sljedeća, pretekavši i Srbiju i ostale četiri balkanske države koje tome teže”, navodi se u tekstu.

Galerija

Bonus video: