Drljević: Obaveze iz poglavlja 23 i 24 prioritet crnogorske administracije

"Odlučni smo da sprovedemo sve neophodne reforme kako bismo postali vjerodostojni član evropske porodice. Taj zahtjevan proces pregovaranja sa EU predstavlja najsnažniji mehanizam za sprovođenje reformi koje će doprinijeti izgradnji demokratskog i zrelog društva sa jakim i efikasnim institucijama"
62 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Drljević, KOELA, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Drljević, KOELA, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.07.2018. 11:48h

Ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23. - pravosuđe i temeljna prava i 24. pravda, sloboda i bezbjednost, predstavlja prioritet crnogorske administracije, saopštio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), Aleksandar Drljević.

On je, na sastanku sa članovima Radne grupe za proširenje u Savjetu EU (KOELA), kazao da je to neophodno kako bi se održala dobra dinamika procesa pregovaranja i doprinijelo daljem razvoju svih segmenata društva.

Drljević je, kako je saopšteno iz generalnog Sekretarijata Vlade, rekao da će Crna Gora intenzivnije sprovoditi preuzete obaveze u oblasti vladavine prava.

Neophodno je, kako je kazao, jačati administrativne kapacitete svih ključnih institucija, kako bi se postigli mjerljivi rezultati na terenu, koji će se kvalitativno odraziti na cjelokupan proces pristupanja i ukupan društveni ambijent.

"Odlučni smo da sprovedemo sve neophodne reforme kako bismo postali vjerodostojni član evropske porodice. Taj zahtjevan proces pregovaranja sa EU predstavlja najsnažniji mehanizam za sprovođenje reformi koje će doprinijeti izgradnji demokratskog i zrelog društva sa jakim i efikasnim institucijama", rekao je Drljević.

On je, kako se navodi, ukazao na značaj podrške država članica tokom cjelokupnog procesa.

"Raduju poruke sa najviših evropskih adresa da su vrata EU otvorena za nove članice“, naveo je Drljević.

On je kazao da očekuje da će EU prepoznati posvećenost i napore institucija kako bi se ispunula privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i u drugim oblastima.

Sljedeću godinu, kako je naveo, moglo bi obilježiti privremeno zatvaranje pojedinih poglavlja.

"Siguran sam da će ovo dati značajan impuls cijelom procesu, koji će podstaći Crnu Goru i druge zemlje iz regiona Zapadnog Balkana“, smatra Drljević.

Pregovarač za poglavlje 23. i 24. Marijana Laković Drašković, kazala je da u sprovođenju obaveza u oblasti vladavine prava, značajan dio posla završen, posebno u dijelu izmjene i donošenja novih zakona.

"Biće nastavljena implementacija zakonskih propisa, a fokus će biti na postizanju rezultata na terenu u cilju realizacije prelaznih mjerila“, rekla je Laković Drašković.

Za Crnu Goru, kako je kazala, napredak u poglavljima 23. i 24. jedan je od najvažnijih zadataka, jer će od toga zavisiti i dinamika ukupnog pregovaračkog procesa.

Pregovarač za poglavlje 27. Životna sredina i klimatske promjene, Saša Radulović je podsjetio da je Crna Gora predala pregovaračku poziciju za to poglavlje.

Evropska komisija i zemlje članice, kako je naveo, prepoznale su i pozitivno ocijenile napore državne administracije da ovo poglavlje bude otvoreno do kraja godine.

"Radi se o veoma kompleksnom i zahtjevnom poglavlju i izazovi u ispunjavanju obaveza u toj oblasti predstoje tek nakon otvaranja poglavlja", rekao je Radulović.

Članovi Radne grupe za proširenje, kako je saopšteno iz generalnog Sekretarijata Vlade, naveli su da Crna Gora ima punu podršku svih država članica za nastavak sprovođenja neophodnih reformi i ostvarenje punopravnog članstva u EU.

Bonus video: