SDP: Potrebno smanjenje cijena goriva, nameti opteretili privredu i građane

“I pored svih upozorenja koja su dolazila najčešće iz stručne javnosti i naše partije da se ne povećaju akcize naglo i preko realne kupovne moći gradjana, Vlada i resorno ministarstvo su tvrdoglavo odbijali da vide ono što je od samog starta bilo očigledno, preveliki nameti će opteretiti privredu i građane"
5 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Mirko Stanić, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Draginja Vuksanović, Mirko Stanić, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Ažurirano: 19.07.2018. 11:26h

Klub poslanika SDP je na danas održanoj pres konferenciji tražio smanjenje cijena goriva, a podsjetili su i da će ta partija predati u skupštinsku proceduru predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama, navodi se u saopštenju SDP-a.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović ocijenila je da je Crna Gora u toliko teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj sebi ne smije dozvoliti greške poput katastrofalne akcizne politike koju Vlada vodi u posljednje vrijeme.

“I pored svih upozorenja koja su dolazila najčešće iz stručne javnosti i naše partije da se ne povećaju akcize naglo i preko realne kupovne moći gradjana, Vlada i resorno ministarstvo su tvrdoglavo odbijali da vide ono što je od samog starta bilo očigledno, preveliki nameti će opteretiti privredu i građane. Zbog toga će Klub poslanika SDP danas predati u proceduru predlog Zakona kojim se smanjuju akcize na gorivo, jer se radi o pogrešnom potezu Vlade i resornog ministarstva. Očigledno da su cijene goriva na pumpama previsoke upravo zahvaljujući vladinim porezima koji čine do 55% u cijeni goriva. Tako država na rezervoar goriva od 75 eura uzima skoro 40 eura akciza i poreza, dok je stvarna cijena goriva i marža naftnih kompanija oko 35 eura”, kazala je Vuksanović.

Ona je naglasila je da to dovodi do povećanja cijena onih proizvoda u kojima je bitna stavka gorivo, pa su tako taksi prevoznici već krenuli u povećanje, a ima najava da će se to uraditi u još nekim privrednim granama.

“Znači i pored navodne brige o crnogorskim privrednicima Vlada ne radi ništa da im smanji cijenu poslovanja, već greške iz ranijeg perioda poput KAP-a, Limenke, katastrofalne politike u oblasti zdravstva prebacuje na njih povećavajući ionako prevelike poreze, akcize i druge dažbine. Poslije katastrofe sa akcizama na duvan, očekujemo da će biti sluha za naš predlog za smanjenje akciza na gorivo, kako bi građanima i privredicima olakšali tešku situaciju u kojoj se nalaze zbog pogrešne ekonomske politike koja se vodi”, poručila je Vuksanović.

Portparol i član Predsjedništva SDP, Mirko Stanić je naglasio da gorivo predstavlja jedan od glavnih inputa u cijeni većine proizvoda i usluga u Crnoj Gori i od rasta njegove cijene zavisi i rast većine drugih cijena.

“Tako već sada poslije najnovijeg udara na džepove građana imamo situaciju da su se pojedine kompanije iz oblasti prevoza odlučile da povećaju cijene svojih usluga, a vjerujemo da će do kraja mjeseca to uraditi i u nekim drugim sektorima. Koliko je cijena goriva velika u ovom momentu nek posluži i podatak od 19 jula 2009-te godine, koja nije bila predavno. Na taj dan, litar dizela je koštao 82 centa, a litar benzina 95 centi. E sad zamislite koliko je bilo lakše privrednicima u tim uslovima, nego što im je danas kad su te cijene preko 50% veće. Danas u cijeni litra goriva država uzima 54% do 58.3%, što znači da u litru benzina od 1.41 akciza isnosi 57 centi, a PDV 25, a samo gorivo 59 centi“, rekao je Stanić.

On je podsjetio da građani Crne Gore danas plaćaju jednu od najskupljih cijena goriva u regiji i to u kontinuitetu, a ove godine je Vlada Crne Gore svojim odlukama 2 puta povećala cijene. Prvo uvođenjem povećanjem akciza za 9 centi, a onda i za 2 centa zbog povećanja PDV-a na taj iznos.

“Dalje povećanje dolazi kad se uveća cijena goriva na berzama, jer su procenti akciza i PDV fiksni, tako da se povećanjem cijana na berzi povećava i vrijednost akciza i PDV u apsolutnom iznosu i upravo našim predlogom smanjenja vršimo korekciju u ovoj oblasti. Da budemo konkretni, predlažemo smanjenje akciza za 15%, kako bi se cijene goriva smanjine na iznos od 1.1 eu za dizel i 1.2 za benzin što bi bilo stimulativno za privedu i građane i dovelo do veće privredne aktivnosti koja će u krajnjem rezultirali i većim prihodima budžeta i po osnovu akciza ali i multuplikativnih efekata", kazao je Stanić.

Istkao je da je cilj SDP-a da zaštiti interese i standard građana kojima je "Vlada dobra ove godine zavukla ruku u džep" povećanjem akciza na gorivo, bezalkoholna pića i duvan, povećanjem PDV-a i nizom drugih mjera.

"Ukoliko žele da urade nešto dobro za građane, nek podrže naš predlog o akcizama na gorivo. Takođe, ukoliko im je cilj da povećaju standard 80.000 radnika i stotina hiljada članova njihovih porodica, nek podrže predlog SDP i sindikata o povećanju minimalne zarade sa 193 na 250 eura, čime bi se napunio budžet”, ocijenio je Stanić.

Bonus video: