Jovićević: Posljednja šansa da SDP sačuva obraz

“SDP ima veliku prednost u odnosu na većeg koalicionog partnera, jer je u poziciji da povuče krupan potez i raskrsti ovaj haos"
37 komentar(a)
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Svetozar Jovićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.08.2013. 06:38h

Socijaldemokratska partija (SDP) treba da izazove krizu vlasti koja će dovesti do vanrednih izbora i tako iskoristi posljednju šansu da dokaže kako su joj državni interesi važniji od očuvanja vlasti, kazao je profesor Svetozar Jovićević.

On smatra da Demokratska partija socijalista (DPS) nema puno prostora za izbor novog koalicionog partnera, zbog čega će pristati na dalje zatezanje u vlasti, ali da socijaldemokrate moraju iskoristiti šansu za istorijski preokret.

Jedino na taj način, smatra Jovićević, ta stranka mogla bi da “abolira decenijsko učešće u korumpiranoj vlasti”.

“SDP ima veliku prednost u odnosu na većeg koalicionog partnera, jer je u poziciji da povuče krupan potez i raskrsti ovaj haos. Tako bi u velikoj mjeri relativizovali svoje ne male greške iz perioda zajedničkog vršenja vlasti. Hoće li on to uraditi i da li će imati snage veliko je pitanje. Stvar je u tome što im je ostalo malo vremena”, kazao je Jovićević u razgovoru za “Vijesti”.

Razloge oklijevanju socijaldemokrata, Jovićević vidi u strahu da bi napuštanje vlasti moglo izazvati potrese u stranci.

Jovićević smatra da kriza u vladajućoj koaliciji predugo traje i da je realno očekivati vanredne izbore.

"Čini mi se da skoro ništa nije ostalo što partneri jedni drugome nijesu rekli. To pokazuje da se nijedan brak, a pogotovo onaj koji dugo traje, ne raspada bez drame pa neće ni ovaj. DPS nema mnogo izbora iako bi rado našao novog partnera ili bi, u svom stilu, članove nekih drugih partija privukli na svoju stranu. Očigledno da to ne ide lako ni brzo, jer potreban im je veliki broj, pa je to još jedan motiv za opstanak aktuelne koalicije”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: