GO Tuzi poništava elaborat o formiranju opštine

“S obzirom na to da niko od partija nije zadovoljan ponuđenim rješenjem, najbolje bi bilo da iskoristimo stručnjake u GO koji bi uradili novu studiju"
74 pregleda 0 komentar(a)
GO Tuzi, Foto: Luka Zeković
GO Tuzi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.08.2013. 16:18h

Gradska opština Tuzi treba da raskine ugovor sa podgoričkom firmom “Investment and consulting DOO” koja je radila elaborat o opravdanosti formiranja punopravne opštine, predloženo je na jučerašnjoj sjednici Komisije za izradu elaborata. Prema informacijama “Vijesti” većina članova preporučila je rukovodstvu GO da raskine ugovor sa podgoričkom firmom ili joj isplati novac za studiju, koju bi koristili kao osnov za izradu novog elaborata.

“S obzirom na to da niko od partija nije zadovoljan ponuđenim rješenjem, najbolje bi bilo da iskoristimo stručnjake u GO koji bi uradili novu studiju. Na taj način bi uštedjeli novac i uspjeli da posao završimo u narednih 20-ak dana”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz Komisije.

Podgorička firma uradila je elaborat za ekonomsku opravdanost formiranja opštine Tuzi, kojim je predviđeno da godišnji prihodi buduće opštine iznose 639 hiljada eura, dok bi rashodi bili milion eura. To bi u praksi značilo da bi, u slučaju da postanu punopravna opština, Tuzi na kraju budžetske godine bili u minusu od oko 400 hiljada eura. Podgorička firma je za izradu elaborata dobila 14.500 eura.

Odbornik Građanske inicijative Vaselj Siništaj tražio je da se umjesto te studije raspravlja o elaboratu koji su on i poslanik Force Genci Nimanbegu prošlog ljeta dostavili crnogorskom parlamentu, a prema kojem bi budžet buduće opštine bio dva miliona eura. Usvajanje elaborata o formiranju opštine, jedan je od ključnih uslova za raspisivanje konsultativnog referenduma o punopravnoj opštini. Iako je političkim dogovorom čelnika DPS-a i albanskih partija precizirano da se referendum održi krajem septembra

Bonus video: