Vujanović: Ustavne promjene su velika korist za Crnu Goru

Vujanović je uvjeren da će ustavne promjene obezbijediti reforme unutar pravosuđa i obezbijediti njegovu punu nezavisnost
11 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.08.2013. 17:26h

Ustavne promjene bile su uslov za dalji evropski put Crne Gore, i njihovo usvajanje predstavlja veliko dostignuće parlamenta, ocijenio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

On je novinarima u Mojkovcu, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici lokalnog parlamenta povodom Dana opštine, kazao da je uvjeren da će ustavne promjene obezbijediti reforme unutar pravosuđa i obezbijediti njegovu punu nezavisnost.

„To je vrijedno dostignuće Crne Gore koje snažno upućuje na očekivanje da se poglavlja 23 i 24 otvore i da Crna Gora, kao jedina država koja je u pregovaračkom procesu, nastavi, a vjerujem i intenzivira svoj evropski put“, naveo je Vujanović.

Komentarišući oštre reakcije sudija Ustavnog suda na usvajanje ustavnih promjena, on je kazao da je ubijeđen da je Ustavni sud „postupao primjenom zakona, ne bilo čije potrebe“.

„Smatram da je ono što je postupanje Ustavnog suda bilo u funkciji vrijednosti tog suda, njegove dobre regionalne pozicije i onoga što ustavno sudstvo u svojoj vrijednosti ima“, kazao je Vujanović.

On je rekao da su ustavne reforme bile nužne, i dodao da iskazuje maksimalno poštovanje onima koji su ih podržali.

„Napravili su veliku korist za Crnu Goru, pokazali da se politički razumije potreba da se uputi dobra poruka u daljem snaženju nezavisnosti pravosuđa. To je veliko dostignuće parlamenta, koje je naišlo na opšte uvažavanje“, ocijenio je Vujanović.

Bonus video: