Brajović: Državna politika utemeljena ka daljem progresu

"Prvu godinu crnogorskog NATO godinu obilježilo je utemeljenje državne politike usmjerene ka daljem progresu i vrijednostima razvijenih demokratija, razvoj partnerskih i dobrosusjedskih odnosa, dalji rad u jačanju vladavine prava i ekonomskog napretka“, rekao je Brajović
6 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 19.07.2018. 17:35h

Prvu godinu crnogorskog NATO članstva obilježilo je utemeljenje državne politike ka daljem progresu i vrijednostima razvijenih demokratija, ocijenio je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.

On je danas na regionalnoj konferenciji „Svi za jednog, jedan za sve“, kazao da je veliki značaj savezništva za jednu malu državu, posebno kada je država crnogorske tradicije i nikad ugašene želje za slobodom, dočekana riječima dobrodošlice prvog čovjeka Alijanse.

Brajović je podsjetio da je podrška građana NATO članstvu i evropske opredijeljenosti Crne Gore, još jednom potvrđena na predsjedničkim i lokalnim izborima.

"Prvu godinu crnogorskog NATO godinu obilježilo je utemeljenje državne politike usmjerene ka daljem progresu i vrijednostima razvijenih demokratija, razvoj partnerskih i dobrosusjedskih odnosa, dalji rad u jačanju vladavine prava i ekonomskog napretka“, rekao je Brajović.

On je posebno istakao odgovornost političara u donošenju važnih odluka za budućnost države.

"Mi smo vlast koja je dala sebi zadatak da kontinuirano upoznaje javnost sa činjenicama i promoviše značaj partnerstva sa najrazvijenim državama svijeta“, dodao je Brajović.

Kako je kazao, oni su političari koji otvoreno govore o obavezama, ali i rizicima i planovima.

"Većinska Crna Gora je to razumjela i nije podilazila animozitetu dijela javnosti u vezi sa članstvom u Alijansi“, smatra Brajović.

Prema njegovim riječima, podrška građana za mudre izbore i otvorene pristupe ne izostaje, a vladajućoj većini to imponuje, ali ih i dodatno obavezuje.

"Još od 2006. godine kada smo pristupili partnerstvu za mir, bilo je raznih dilema u vezi sa budućim članstvom Crne Gore u NATO savezu“, rekao je Brajović.

On je naveo da je pored osnovnog pitanja šta će se desiti onog trenutka kada Crna Gora postane 29. članica, dilema je bila i kako će to članstvo uticati na odnose u regionu.

"Naše članstvo u NATO je podsticaj za region i pokazuje kako napori istrajne i male balkanske države daju rezultat“, dodao je Brajović.

On je kazao da otvoreno i iskreno podržavaju i nude razmjenu iskustava svim susjedima u procesu pristupanja Alijansi i Evropskoj uniji (EU), ukoliko takve aspiracije postoje.

"Zato čestitamo Makedoniji na važnim koracima i napretku odnosa sa Grčkom i radujemo se njenim daljim uspjesima u integracionom procesu“, rekao je Brajović.

On je naveo da kao što su temeljno i disciplinovano prošli korake u ispunjavanju pregovora da postanu članica NATO-a, na isti način se odnose i prema procesu integracije u EU.

Brajović je podsjetio da su mnoge članice Unije, najprije pristupile NATO-u da bi njihova sljedeća pređena stepenica bila ulazak u evropsku zajednicu naroda.

"Crna Gora kao, siguran sam buduća 29. članica EU, pristupa istovjetno“, smatra Brajović.

Prema njegovim riječima, članstvom u NATO-u, Crna Gora ne osigurava samo bezbjednost i dugoročni mir, već i očuvanje temeljnih vrijednosti na kojima počiva moderna država, a to su antifašizam, multikulturalnost, poštovanje različitosti, građanska orjentisanost i briga za bližnjem.

Predstavnik NATO Štaba, Robert Pszczel u video poruci kazao je da je na početku Samita u Briselu bio zabrinut, ali da su došli do određenih zaključaka.

"Tako da su odluke koje se tamo donose uvijek putem konsenzusa i zahtijevaju diskusije“, rekao je Pszczel i dodao da kao saveznici debatuju o svemu.

On je rekao da je NATO Samit bio jedna veoma živa debata.

Pszczel smatra da je potrebno imati prave instrumente kada je u pitanju organizacija i da je Samit potvrdio da novi komandni sistem u Njemačkoj, treba da osnaže i u kontekstu atlantske bezbjednosti i u zajednici sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Potrebno je da pokušavamo da sarađujemo i sa drugim partnerima, jer su ti odnosi vrlo bitni zbog suočavanja sa problemom terorizma“, naveo je Pszczel.

On je kazao da je članstvo u NATO dobro za Crnu Goru, ali i za Alijansu jer obezbjeđuje međunarodnu i regionalnu bezbjednost.

Izvršni direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović saopštio je da je Crna Gora potpuno svjesno i odgovorno preuzela sva prava i obaveze koje članstvo u NATO podrazumijeva.

"Svega nekoliko dana nakon Samita u Briselu gdje su predstavnici država članica dogovorili mnoge značajne stvari, među kojima svakako i obavezu kontrabucije dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u kolektivni sistem odbrane“, rekao je Dedović.

On je dodao da Crna Gora mora voditi računa o svojoj bezbjednosti i boljoj budućnosti.

"Svi koji želimo da Crna Gora bude vječna, moramo koordinisati snage i napraviti jednu sinergiju da to toga zaista dođe i generacijama koje budu živjele na ovim prostorima obezbijedimo bezbjedan i kvalitetan život“, naveo je Dedović.

Današnju konferenciju organizovao je ALFA Centar, a učestvovali su predstavnici Crne Gore, Hrvatske i Albanije.

Bonus video: