Krivokapić ne šalje posmatrače u Azerbejdžan

Posmatrači u Azerbejdžan neće biti poslani, jer se datum predsjedničkih izbora podudara sa jesenjim zasjedanjem organizacije koje će se održati od 13. do 15. oktobra u Budvi
4 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.08.2013. 16:57h

Predsjednik parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Ranko Krivokapić odlučio je da ta međunarodna organizacija ne pošalje posmatračku misiiju na predsjedničke izbore u Azerbejdžanu.

Kako se navodi na sajtu parlamentarne skupštine, posmatrači u Azerbejdžan neće biti poslani, jer se datum predsjedničkih izbora podudara sa jesenjim zasjedanjem organizacije koje će se održati od 13. do 15. oktobra u Budvi. On je svoju odluku pojasnio činjenicom da OSCE šalje posmatrače na parlamentarne izbore, dok se samo u posebnim slučajevima misije šalju na predsjedničke.

Predsjednički kandidat vladajuće Nove partije Azerbejdžana i aktuelni predsjednik te države Ilham Alijev, pokušaće na izborima 9. oktobra da osvoji treći mandat.

Njegov glavni konkurent biće Rustam Ibrahimbekov, 73-godišnji scenarista koji je radio na nekim od najpopularnijih filmova o Sovjetskom Savezu i Rusiji. Alijev je preuzeo dužnost predsjednika od svog oca u oktobru 2003. godine. Pošto je izabran 2008. godine, Ustav u Arezbejdžanu je izmijenjen da bi se ukinulo ograničenje broja mandata predsjednika. Prema procjenama “Freedom house”, Azerbejdžan spada u neslobodne zemlje, a posljednji izbori ocijenjeni su kao nedemokratski.

Opozicija u Azerbejdžanu je bojkotovala prošle predsjedničke izbora u toj zemlji, navodeći da je učestvovanje na izborima besmisleno zbog nedovoljnih demokratskih i medijskih sloboda, i pozvali birače da ne glasaju. Tada je izbore nagdledalo oko 400 promatrača Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju.

Među organizacijama koje ga optužuju za kršenje ljudskih prava je Amnesti internešnal. „Vašington post“ i Radio Slobodna Evropa su početkom 2012. objavili seriju izvještaja o umiješanosti u korupciju članova uže Alijeve porodice. Navedeno je da njegova djeca posjeduju imovinu od više stotina miliona dolara, što u svijetu, što u Azerbejdžanu, preko kompanija registrovanih širom svijeta.

Alijev je na te optužbe reagovao ne samo represijom nad novinarima, već je uveo zakon koji zabranjuje javni pristup informacijama o vlasništvu nad kompanijama.

Alijev je poslednji put posjetio Crnu Goru u martu, kada je prisustvovao prezentaciji prvog „One&Only“ odmarališta koje će biti izgrađeno u Kumboru, nakon što je Kerzner internešnl holdings sklopio ugovor sa azerbejdžanskom kompanijom SOCAR o izgradnji rizorta na mjestu nekadašnje kasarne.

Premijer Milo Đukanović je tada ocijenio da postoji prostor za intenziviranje komunikacije privrednika dviju zemalja u oblasti energetike, turizma i saobraćaja.

Bonus video: