SDP DPS-u: Ne treba da se stidite što ste ključne smjernice preuzeli od nas

U SDP-u napominju da je metafora prihvatljiva ukoliko je "učitelj" prihvatio "učenikove" stavove
36 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: SDP
Bojan Zeković, Foto: SDP
Ažurirano: 09.08.2013. 13:42h

Socijaldemokratska partija je tokom devedesetih godina bila glas razuma i čuvala obraz i dostojanstvo Crne Gore, dok svi znaju koja je pozicija tada bila Demokratske partije socijalista, saopšteno je iz SDP-a.

Oni su reagovali na saopštenje portparola DPS-a Časlava Vešovića, koji je kazao da se u odnosu DPS-a i SDP-a zna ko je učitelj, a ko đak.

"Da li su „drugi uz DPS sazrijevali“ ili je „DPS sazrijevala uz druge“ najbolje govore pozicije koje su SDP i DPS imali prije faze „uzajamnog sazrijevanja“. SDP je tokom devedesetih bila jedan od rijetkih glasova razuma, čuvala obraz i dostojanstvo naše države, i ulivala nadu svim narodima koji u njoj žive, dok su tadašnje pozicije DPS-a svima dobro poznate. Nerazumljivo je zašto uporno insistirate da vas podsjećamo na neslavni dio vaše istorije, osim ako tako jasnije vidite sopstveni napredak i put koji ste prešli", navodi u reagovanju Bojan Zeković, član Glavnog odbora SDP-a.

U SDP-u napominju da je metafora prihvatljiva ukoliko je "učitelj" prihvatio "učenikove" stavove.

"To što je DPS imala snage i mudrosti da napravi radikalan politički zaokret i prihvati sve ključne političke smjernice SDP-a nije nešto čega treba da se stidite. Time ste napravili veliku uslugu i sebi i Crnoj Gori. Politički zaokret koji ste napravili, a koji je u konačnom omogućio obnovu državne nezavisnosti, je najbolje što ste uradili u svojoj političkoj istoriji i zbog njega treba da ste ponosni, a ne da osjećate nelagodu", dodaje se u saopštenju.

SDP poručuje DPS-u da je vrijeme da napravi ekonomski zaokret.

"Zaokret od politike investiranja u „strateške investitore“ koji su državu ponizili, a njene javne finansije opustošili, zaokret od vaše namjere za tovarenje tuđih dugova za struju na leđa građana, zaokret od ekskluzivnog prava koje želite dati pojedincima i nekim kompanijama da ne moraju plaćati poreze i doprinose državi, dok svi ostali moraju.

U konačnom, potrebno je da napravite zaokret i od iskrivljene logike koju ste u saopštenju još jednom demonstrirali, a koja se svodi na to da nakon sve štete i međunarodne blamaže koju nam je CEAC priredio, vi danas žalite, ne zbog toga što su nas toliko osiromašili, već što zbog te činjenice nemamo više novca kojim bismo još jednom pomogli njihov privatni biznis", dodaje Zeković.

Oni su poručili da nisu na strani opozicije, već na strani državnih interesa, da bi se spriječila rasprodaja koju DPS želi nerijetko da sprovede.

Konačno, krajnje je licemjerno SDP optuživati za koketiranje sa opozicijom. SDP nije na strani opozicije, nego na strani državnih interesa, kad god treba i sa kim god treba, da bi spriječila rasprodaju koju nerijetko vi želite da sprovedete.

"Vrhunac licemjerstva je to što u situaciji kada vam koalicija sa srpskim radikalima u Podgorici cvjeta, kada sa SNP-om izglasavate zakon za još jedno pomilovanje kriminalaca i zaključke o KAP-u, vi prozivate SDP zbog toga što smo primorani da, sa opozicijom i nevladinim sektorom, jer nemamo sa kim drugim, sprječavamo ekonomsku i političku devastaciju Crne Gore i njenih resursa", zaključuju u SDP-u.

Bonus video: