Đukanović: Ustavni sud ogranak DPS-a

Poslanici opozicije su saglasni da Latković treba da “gleda u svoje dvorište”
71 pregleda 0 komentar(a)
Milutin Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milutin Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.08.2013. 10:09h

Izjave sudije Ustavnog suda Miodraga Latkovića da su poslanici atentatori na taj sud neodoljivo podsjećaju na izjave premijera Mila Đukanovića da je na snazi diktatura parlamenta, a Ustavni sud je otkrio ko su mu mentori i čije izjave slijedi i sprovodi, izjavio je poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić.

Latković je komentarišući izmjene Ustava, kojim se sudije tog suda biraju dvotrećinskom većinom, kazao da su poslanici udarili na samostalnost i nezavisnost tog suda i stavili ga pod direktan uticaj Skupštine. On je tada poslanike nazvao “atentatorima” koji su “egzekuciju izvršili javno, uz saučesništvo pojedinih specijalizovanih, domaćih i stranih organizovanih kriminalnih grupa“.

Bojanić smatra da Skupština tek u aktuelnom sazivu radi svoj posao i ima ulogu koja joj pripada, uprkos tome što se nakon Vlade na parlament obrušio i Ustavni sud.

“Tek sada Skupština dobija poziciju koju treba da ima, da kontroliše Vladu i naravno kroz izbor sudija čini da taj sud bude što bolji i efikasniji i nezavisniji”, naveo je on.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović kazao je da ga negodovanja sudija Ustavnog suda ne iznenađuju jer se, kako je kazao, radi o “ogranku Demokratske partije socijalista (DPS)”.

“Oni rade partijski, a žele da se ponašaju kao sudije ustavnih sudova u Evropi. Daleko su oni od toga i Ustavni sud ničim nije zaslužio da građani imaju u njega povjerenje”, kazao je Đukanović nazivajući Latkovićeve izjave “podmetanjima najniže vrste”.

Poslanici opozicije su saglasni da Latković treba da “gleda u svoje dvorište”. Oni su ponovili da je taj sud jedan od najneefikasnijih u Crnoj Gori.

“Neka učine njihov rad efikasnijima i neka puste Skupštinu da radi svoj posao, za ono što su birani. Na kraju krajeva poslanici su dobili mandat od naroda da rade to što rade, koliko rade efikasno i dobro vidjećemo na narednim izborima”, naveo je Bojanić, dok Đukanović smatra da Latković treba da štiti ustavni poredak Crne Gore. “To njega izgleda ne interesuje on bi da se bavi dnevnicama poslanika i drugim stvarima. Da je sreće bio bi prvi koji bi od Crne Gore pravio pravnu državu, trudio bi se da se vlast uspostavlja na volji grđana, a ne izbornim krađama i prevarama”.

Bojanić je pojasnio da je Pozitivna podržala ustavne promjene, naročito dio koji se odnosio na dvotrećinsko biranje sudija Ustavnog suda da bi se prekinula praksa da vladajuća koalicija može samostalno da bira sudije tog organa.

“Praksa da se samo voljom vladajuće većine biraju sudije Ustavnog suda prouzrokovala je prilično diskutabilne odluke tog suda u prethodnom periodu”, rekao je on.

Bonus video: