Abazović: Parlament svoju obavezu završio

“Skupština je odradila najbitniji dio posla koji se odnosio na ustavne promjene, ali Vlada svakako nije uradila dovoljno, iako se jesu zalagali za promjene Ustava"
0 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.08.2013. 09:50h

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović kazao je da Vlada, u ovom trenutku, nije sposobna da stvori uslove za otvaranje 23. i 24. poglavlja. Komentarišući tvrdnje izvjestioca Evropskog Parlamenta za Jugozapadni Balkan Jelka Kacina da preporuka Evropske Komisije (EK) za otvaranje poglavlja 23 i 24 nije garancija da će oni biti otvoreni, Abazović je kazao da je ključni problem što Vlada ne može da ponudi konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Skupština je odradila najbitniji dio posla koji se odnosio na ustavne promjene, ali Vlada svakako nije uradila dovoljno, iako se jesu zalagali za promjene Ustava i povećanje nezavisnosti sudstva”, kazao je Abazović.

Kacin je za radio Antena M kazao da preporuka EK za otvaranje nije garancija za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24, i da Vlada i Skupština moraju obezbjediti uslove za takav razvoj.

“Moram isto tako reći da je EK bezbroj puta dala preporuku da Makedonija počne pregovore pa ih nije još počela i neće još neko vrijeme. Preporuka je uvijek dobra jer je ohrabrenje, ali uslove za početak pregovora mora stvoriti crnogorska država, odnosno njena Vlada uz pomoć parlamenta”, kazao je Kacin.

Abazović smatra da Brisel neće prihvatiti polovična riješenja i da će od Vlade tražiti konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Poslanik Pozitivne naveo je da Vlada jedino na polju evropskih integracija sebe može predstaviti kao uspješnu, ali da to ne znači da će riješiti probleme korupcije i kriminala.

“Na drugim poljima nemaju nikakvih uspjeha i bitno im je da ne budu predstavljeni i kao Vlada koja nema kapaciteta za evropske integracije. Uprkos tome sumnjam da će Vlada krenuti u ozbiljnu borbu protiv korupcije i organiovanog kriminala”, kazao je Abazović i dodao da Vlada nije naročito uspješna ni u NATO integracijama te da “čisto sumnja da ćemo uskoro dobiti poziv za priključenje u Alijansu”.

Bonus video: