Potrošnja parlamenta u prvoj polovini godine preko tri miliona

Navodi se da je na službena putovanja potrošeno skoro 327 hiljada EUR, što je 57,3 odsto od ukupno planiranog novca za te svrhe
4 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 13:37h

Crnogorski parlament je u prvih pola godine na zarade poslanika i skupštinske administracije i ostale rashode potrošio oko tri miliona i 100 hiljada EUR, od ukupnog budžeta koji za 2013. iznosi oko šest i po miliona EUR.

U Izvještaju o radu i o potrošenim sredstvima do 30. juna, koji je objavljen na sajtu Skupštine navodi se da je na bruto zarade i doprinose na teret poslodavca parlament je u prvih šest mjeseci potrošio 1,2 od planiranih 2,5 miliona EUR, odnosno 48 odsto, dok je na neto zarade utrošeno 709 hiljada, što 44,93 odsto od ukupno planiranih milion i po EUR za tu namjenu.

„U odnosu na raniji period veća je potrošnja koja se odnosi na zarade poslanika zbog činjenice da, nakon parlamentarnih izbor iz oktobra 2012. godine,28 poslanika prethodnog saziva Skupštine koristi pravo na zaradu po prestanku funkcije“, kaže se u tom dokumentu.

Navodi se da je na službena putovanja potrošeno skoro 327 hiljada EUR, što je 57,3 odsto od ukupno planiranog novca za te svrhe.

Na putovanje je, kako je pojašnjeno, utrošeno sedam odsto više novca od planiranog zbog intenizivnijih međunarodnih aktivnosti.

Poslanicima je u svrhu naknada isplaćeno 157 hiljada, od planiranih 360 hiljada EUR.

Od planiranih 30 hiljada EUR za gorivo, parlament je za potrebe poslaničkih klubova potrošio 13,83 hiljada.

Na putovanje je novac potrođen zbog intenizivnijih međunarodnih aktivnosti (Foto: Savo Prelević)

U Izvještaju se navodi da u skupštinskoj službi rade 152 osobe, među kojima je 11 savjetnika predsjednika i potrpedsjednika parlamenta i 18 pripravnika. Na zaradu zaposlenih u administraciji utrošeno je više od pola miliona EUR.

Dodaje se da je Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji predviđeno da u službi parlamenta radi 179 osoba.

Na zarade i doprinose zaposlenih u administraciji potrošeno je 874 hiljade EUR, a u Izvještaju se navodi da je do većih troškova u tom programu došlo zbog činjenice da budžetom za 2013 godinu na toj stavci nije opredijeljen dovoljan iznos.

„Povećana potrošnja koja se odnosi na poreze koji prate zarade zaposlenih nastala je usljed promjene poreskih stopa u februaru Nedostajuća sredstva biće obezbijeđena uštedama na drugim stavkama u okviru budžeta“, navodi se u Izvještaju.

Od ukupno 81 poslanika u crnogorskoj Skupštini, po obrazovnoj strukturi, najviše ih je sa visokom školskom spremom, njih 62, deset doktora nauka, pet magistara, tri poslanika imaju višu, a jedan srednju školu.

Parlament je od januara do juna donio 50 akata, od kojih je najviše zakona, njih 31, 16 odluka, dva zaključka i Mišljenje povodom predloga Vlade da se za direktora policije imenuje Slavko Stojanović.

Galerija

Bonus video: