Đukanović će biti sve nervozniji

Optužbama na račun parlamenta i manjeg koalicionog partnera premijer pokazao da ne trpi kontrolu i suprostavljanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 08:29h

Kritikujući odluke parlamentarne većine da poništi Vladin predlog o rebalansu budžeta, premijer Milo Đukanović potvrdio je da nikom neće dozvoliti da kontroliše procese u državi, jer to pravo pripada samo njemu.

Navodima o uvođenju parlamentarne diktature Đukanović je poručio da više neće tolerisati ni javna suprotstavljanja Socijaldemokratske partije (SDP), nagovještavajući otvoreniji politički obračun sa manjim koalicionim partnerom.

To je mišljenje sagovornika “Vijesti” koji smatraju i da je prijetnjama koalicionim partnerima i opoziciji, Đukanović pokušao da ublaži sliku premijera koji više ne drži sve konce u rukama.

Politički analitičar Svetozar Jovićević smatra da je Đukanoviću kritika političkih oponenata bilo jedino riješenje nakon što se prethodnih mjeseci Vlada u parlamentu suočila sa brojnim porazima.

“Daleko od toga da on posumnja da možda stvarno ti njegovi potezi nijesu bili dobri. Od toga je on daleko i biće još nervozniji. On će to uvijek pripisati nekoj zavjeri protiv države, a svi koji drugačije misle su protivnici države a on jedini pravi branitelj. Sad se, da ironija bude veća, pojavljuju i oni iz koalicije koje će on već sjutra možda proglasiti za neprijatelje države, iako se radi o stranci koja je barem u tome uvijek imala čistu poziciju”, smatra Jovićević.

Đukanović je u intervjuu za RTCG optužio SDP da u skupštini pravi većinu sa protivnicima crnogorske države, a parlament na čijem je čelu Ranko Krivokapić, za uvođenje svojevrsne diktature. On je kazao da parlament umjesto Vlade pokušava da vodi ekonomsku politiku, parlamentarnim istragama preuzme ingerencije tužilaštva i bavi se pitanjima revizije odluka žirija za dodjelu državnih nagrada.

“Mi postajemo na neki način zarobljenici parlamentarne diktature ili ako hoćete diktature političkog voluntarizma, ili ako hoćete još preciznije – diktature nekompetentnosti jer se tamo pokušava razgovarati o pitanjima koja ne pripadaju parlamentu kao političkom tijelu. To su pitanja o kojima se u svakoj zemlji na planeti razgovara u vladi”, kazao je Đukanović.

Premijerove kritike na račun parlamenta uslijedile su nakon što je Vlada, zbog odbijanja poslanika opozicije i SDP-a, morala da povuče predlog rebalansa budžeta kojim je bilo predviđeno poravnanje dugova od 61 milion eura Kombinata aluminijuma, Elektroprivrede Crne Gore i povezanih energetskih kompanija na štetu građana. Đukanoviću na ruku nije išlo ponašanje parlamentraca kada su usvojili izmjene Ustava kojim se stvaraju uslovi za reformu pravosuđa koje je pod jakim uticajem vlasti, ali ni istraga afere “Snimak” na kojoj je bio jedan od 15 saslušanih funkcionera DPS-a. U donošenju tih odluka socijaldemokrate su sarađivale sa opozicijom, umjesto sa većim koalicionim partnerom.

Jovićević ističe da se, nakon decenija vladavine, Đukanović suočava sa potpuno novim okolnostima jer su do sada gotovo sve njegove odluke prolazile u parlamentu. On podsjeća da su poslanici vladajuće koalicije po pravilu dizali ruke za odluke Vlade bez obzira šta o njima intimno mislili.

“To je nešto sa čim on živi godinama, i postalo je dio njegovog političkog bića. Novina je da sad neko ko mu je bio bespogovorni saradnik odjednom diže glas i za neke važne stvari javno se suprotstavlja, bez obzira što to nekad ne čini potpuno dosljedeno. Sada su se u nekim važnim stvarima osmjelili da kažu nešto što Đukanović ne želi da čuje”, tvrdi Jovićević.

Galerija

Bonus video: