Živković traži da se izbori u Beranama i Petnjici održe istog dana

Odlaganjem izbora u Beranama, smatraju Živković, bila bi prolongirana smjena vlasti u tom gradu do aprila
66 pregleda 3 komentar(a)
Radojica Živković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radojica Živković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.08.2013. 14:35h

Funkcioner Demokratskog fronta Radojica Živković kazao je da ne očekuje da se u Beranama i Petnjici raspišu istovremeno izbori, iako u beranskom parlamentu ima odbornika iz Bihora. On smatra da će vladajuća koalicija pokušati da izbjegne izbore u Beranama kako ne bi izgubila vlast u tom gradu.

“Logika nalaže da izbori i u Beranama i u Petnjici budu istog dana, jer se veliki dio odbornika seli u Petnjicu. U pravnoj državi kakva je Crna Gora, nije nemoguće da odbornici koji odu u Petnjicu, zadrže taj status i u Bernama. Ne bi me iznenadilo i da jedan čovjek bude odbornik, a možda i funkcioner i u Petnjici i u Beranama. Ne očekujem izbore u Beranama, jer ne očekujem od Filipa Vujanovića, koji i sam krši zakone, da ih raspiše”, kazao je Živković.

Skupština Crne Gore je početkom juna usvojila izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim se Petnjici nakon 50 godina vraća status opštine. Predsjednik Crne Gore obavezan je da raspiše izbore u Petnjici najkasnije do kraja avgusta. Prilikom rasprave o Zakonu, SNP je predlagao da se istovremeno održe i lokalni izbori u Beranama, opštini čiji je Petnjica bila dio, ali je to odbijeno.

Živković smatra da se izbori neće održati istovremeno, jer veliki broj glasača sa teritorije opštine Petnjica glasa za vladajuću koaliciju

Živković smatra da se izbori neće održati istovremeno, jer veliki broj glasača sa teritorije opštine Petnjica glasa za vladajuću koaliciju. Odlaganjem izbora u Beranama, smatraju on, bila bi prolongirana smjena vlasti u tom gradu do aprila.

Prema rezultatima parlamentarnih izbora u oktobru, oko 10.500 birača iz Berana podržalo je stranke koje su kasnije postale dio vladajuće koalicije, dok je za opozicione partije glasalo 9.400. Među biračima koji su glasali za vlast skoro tri hiljade je sa biračkih mjesta koja pripadaju Petnjici.

Na lokalnim izborima u Beranama prije tri godine, vladajuća koalicija osvojila je oko 10 hiljada glasova dok je opozicionu koaliciju "Bolja Crna Gora" podržalo 8.426 birača. I na tim izborima vladajuća koalicija imala je podršku od 2.780 birača iz Petnjice.

Predsjednik Skupštine opštine Petnjica Samir Agović, očekuje da izbori budu u oktobru ili početkom novembra, dok je predsjednik opštine Berane Vuka Golubović ranije kazao da će okalni izbori u tom gradu i u još desetak opština biti održani na proljeće, najvjerovatnije u aprilu.

Zakon ne predviđa da odbornici koji imaju glasačko pravo na području opštine Petnjica budu u budućem sazivu opštine Berane.

Bonus video: