Marković: Država neće sa pendrecima upadati u crkve, ali ćemo mijenjati zakone

„Sveštenstvo MCP je organizovalo parastsos ratnom zločincu i saradniku okupatora", rekao je Marković
179 pregleda 191 komentar(a)
Duško Marković, Premijerski sat, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Premijerski sat, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.07.2018. 17:26h

Organizovanje parastosa nekadašnjem četničkom vođi Draži Mihajloviću neprihvatljivo je i vrijeđa osjećaje onih koji su vjekovima stvarali državu, ocijenio je premijer Duško Marković i najavio promjenu zakona kako bi to bilo onemogućeno.

On je na Premijerskom satu kazao da su sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) u utorak u Herceg Novom organizovalo parastos "ratnom zločincu i saradniku okupatora".

Marković je rekao da je to neprihvatljivo i da vrijeđa osjećaje onih koji su vjekovima stvarali Crnu Goru, a posebno onih koji su posvećeni antifašističkim vrijednostima demokratskog svijeta u cjelini.

„Neko je pokušao da nas natjera da pendrecima uđemo u crkvene odaje. Nikada to neće uraditi Vlada na čijem sam čelu", naveo je Marković.

Premijer Crne Gore, Duško Marković najavio je na Premijerskom satu promjenu zakona kako bi bilo onemogućeno držanje parastosa osobama osuđenim za ratne zločine, kako se to dogodilo juče kada su sveštenici Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve učinili u Herceg Novom.

Parastos četničkom vođi Draži Mihailoviću, održan je juče u selu Žlijebi kod Herceg Novog.

On je dodao da je "blam sveštenstva MCP" da u tom prostoru organizuje parastos.

"Država će naći načina da odgovori na to. Mijenjaćemo zakone pa će neko krivično odgovarati za to“, rekao je Marković.

Njega je poslanik Demokratskog fronta, Andrija Mandić, pitao da li su nadležni organi preduzeli nešto protiv "ostrašćenih pripadnika" drugih konfesija koji su se okupili da fizički spriječe pravoslavnog mitropolita da služi liturgiju na temeljima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču.

Marković je kazao da je Uprava policije postupila u skladu sa zakonmom kada nije dozvolila javnog okrupljanja pod okriljem MCP, a da prijava okupljanja koju je Crkvena opština Ulicnj podnijela bila neblagovremena i neuredna.

On je dodao da je riječ o objektu koji ima tretman kulturnog dobra, a da tematika i ciljevi navedenog javnog okupljanja, prema procjeni Ministarstva kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, nijesu bili adekvatni značaju kulturnog dobra Crkve Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, kao ni arheološki utvrđenom režimu koji vlada na tim objektima.

„Takav skup, čak i da je bio blagovremeno prijavljen, nije imao opravdanja sa aspekta Zakona o zaštiti kulturnih dobara“, rekao je Marković.

On je podsjetio da je Srednjevjekovni grad Svač, zbog izuzetnih kulturnih vrijednosti i osobenosti, zaštićen zakonom i ima status nepokretnog kulturnog dobra.

„Ovo kao i sva druga dobra, koja predstavljaju dio kulturne baštine od opšteg interesa, štite se u skladu sa zakonom i međunarodnim propisima, bez obzira na vrijeme, mjesto i način stvaranja, porijeklo, okolnost u čijem su vlasništvu, kao i bez obzira na njihov svjetovni ili vjerski karakter“, saopštio je Marković.

On je dodao da zbog toga nije od značaja činjenica nečije duhovne jurisdikcije, budući da isključivu jurisdikciju nad konkretnim objektom, odnosno dobrom, ima država i da je ona usmjerena isključivo u pravcu zaštite navedenog hrama kao kulturnog dobra.

Marković je kazao da je glavni cilj zaštite kulturnih dobara njihovo očuvanje i unaprijeđivanje i prenošenje budućim generacijama u autentičnom obliku.

„To podrazumijeva obezbjeđivanje neophodnih uslova za opstanak kulturnih dobara i očuvanje njihovog integriteta, kao i sprečavanje radnji i aktivnosti kojima se može promijeniti izgled, svojstvo, osobenost, značenje ili značaj kulturnog dobra“, objasnio je Marković.

On je kazao na činjenicu da su na ovom kulturnom dobru u vremenski bliskom periodu izvođeni konzervatorski radovi, u cilju unaprijeđenja njegovog stanja.

„Stoga svaka aktivnost koja bi bila sprovedena u tom vremenu, a bez prethodne konsultacije odnosno saglasnosti Uprave za zaštitu kulturnih dobara, predstavlja potencijalni rizik i opasnost kako za njegov integritet, tako i za bezbjednost posjetilaca, bez obzira ko je sprovodi i kakvu jurisdikciju sebi pridaje“, ocijenio je Marković.

On je kazao i da je Uprava policije Osnovnom državnom tužilaštvu u Ulcinju dostavila dokaze u odnosu na sve aspekte i učesnike događaja.

Marković je naveo da Vlada namjerava da i u narednom periodu, posvećeno i odlučno djeluje na planu obezbjeđivanja zaštite i očuvanja svih kulturnih dobara koja se nalaze na crnogorskoj teritoriji.

„I da spriječi svaku radnju kojom se može promijeniti izgled, svojstvo, osobenost, značenje ili značaj kulturnih dobara Crne Gore“, poručio je Marković.

Prema njegovim riječima, kada postoji bojazan da bi ugrožavanje tih vrijednosti bilo skopčano sa neprimjerenom upotrebom kulturnog dobra ili njegovim stavljanjem u kontekst odudaranja od demokratskih vrijednosti crnogorskog društva.

Na pitanje Mandića zašto i kad se pregovaralo sa Albancima u Crnoj Gori oko referenduma, Marković je kazao da je razgovarano sa cijelim demokratskim potencijalom kojeg Crna Gora ima.

„I taj potencijal je bio javan i on je okupio sve progresivne i patriotske snage u Crnoj Gori koje su rezultirale pobjedom na referendumu“, rekao je Marković i dodao da je na tu temu razgovarano i sa mitropolitom Amfilohijem.

Bonus video: