Gošović: Ustavni sud najneefikasniji

"Sud koji godinama ne odlučuje po predlozima za ocjenu ustavnosti nekog zakona, ili po ustavnoj žalbi, ne može imati povjerenje javnosti"
3 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.08.2013. 14:14h

Ustavna reforma u vezi izbora sudija i predsjednika Ustavnog suda izvršena je prema preporukama Venecijanske komisije radi njegove nezavisnosti i efikasnosti, rekao je poslanik Socijalističke narodne partije Neven Gošović, navodeći da je Ustavni sud najneefikasniji od crnogorskih sudova.

Promjene Ustava, kako je kazao, neminovno su se odrazile i na poziciju Ustavnog suda i potrebu jačanja njegove nezavisnosti.

Gošović je kazao da je Venecijanska komisija ranije ukazala da ne moraju sve sudije Ustavnog suda biti bliski većini u Skupštini, i da je potrebno obezbijediti uravnoteženu strukturu Ustavnog suda

„Bilo je krajnje vrijeme da stranicu ustavnih promjena u oblasti pravosuđa zatvorimo. Promjene Ustava predstavljale su nužnost da bi se omogućio razvoj nezavisnog pravosuđa, sa krajnjim ciljem zaštite prava i interesa građana na pristup pravdi“, kaže se u saopštenju Gošovića.

On je dodao da je sticanje povjerenja u crnogorsko pravosuđe proces, ali i jedini put ka pravdi.

Promjene Ustava, kazao je Gošović, neminovno su se odrazile i na poziciju Ustavnog suda i potrebu jačanja njegove nezavisnosti.

„Suprotno međunarodnim standardima u ustavnoj praksi evropskih zemalja, sada važećim Ustavom donesenim 2007. godine zadržano je rješenje da Skupština bira sudije Ustavnog suda i predsjednika Ustavnog suda, na predlog predsjednika Crne Gore, bez kvalifikovane većine“, kaže se u saopštenju.

Gošović je dodao da je Venecijanska komisija još tada ukazala da ne moraju sve sudije Ustavnog suda biti bliski većini u Skupštini, i da je potrebno obezbijediti uravnoteženu strukturu Ustavnog suda.

Prema njegovim riječima, u mišljenju, iz juna 2011. godine, Venecijanska komisija je ponovila da imenovanje sudija Ustavnog suda nije u potpunosti u skladu sa evropskim standardima, „što stvara rizik da Sud može imati probleme da ispuni svoju ulogu nezavisnog organa između političke moći i institucija sistema“.

Gošović je podsjetio da je i u mišljenjima iz decembra prošle godine i juna ove, Venecijanska komisija podržala rješenja, za koje se zalagao SNP, da sudije Ustavnog suda bira Skupština kvalifikovanom dvotrećinskom većinom glasova, sa mehanizmom za deblokadu procesa izbora.

Prema tom predlogu, sudije mogu imati samo jedan mandat, jer, kako je pojasnio, mogućnost reizbora može dovesti u pitanje nezavisnost sudije, kao i takođe pozitivnu promjenu da sudije biraju predsjednika Ustavnog suda.

„Na navedeni način, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije izvršena je više nego neophodna ustavna reforma po pitanju izbora sudija i predsjednika Ustavnog suda, u cilju obezbjeđenja nezavisnosti Ustavnog suda, kao garanta zaštite ustavnosti i zakonitosti i zaštite sloboda i prava građana“, ocijenio je Gošović.

Usvojena rješenja, kako smatra, obezbjeđuju da izbor sudija Ustavnog suda više neće zavisiti isključivo od volje većine koju čine partije na vlasti, i omogućava izbor stručnih ljudi bez bilo kakve političke pripadnosti.

Gošović je kazao i da izbor sudija, na osnovu javnog poziva, jača transparentnost postupka, a samim tim i povjerenje javnosti u Ustavni sud.

„Ustavni sud je svakako i najneefikasniji sud u Crnoj Gori. Sud koji godinama ne odlučuje po predlozima za ocjenu ustavnosti nekog zakona, ili po ustavnoj žalbi, ne može imati povjerenje javnosti“, ocijenio je on.

Gošović je rekao da je obezbjeđenje efikasnosti u radu Ustavnog suda, naročito u postupanju po ustavnim žalbama građana, nametala potrebu da se broj sudija poveća sa sedam na devet.

On je dodao da je broj od devet sudija omogućavao da Ustavni sud može, u smislu amandmana XV formirati tri vijeća, od po troje sudija za odlučivanje po ustavnim žalbama.

„Krajnje je neshvatljivo da taj predlog SNP-a od predsjednika Ustavnog odbora i većine u Ustavnom odboru, nije prihvaćen. Takvo postupanje, svakako, ne predstavlja doprinos stvaranju uslova da Ustavni sud odluke iz svoje nadležnosti donosi na efikasan način“, zaključio je Gošović.

Bonus video: