SDP: Premijeru, sami ste tražili da se Skupština izjasni o KAP-u

SDP podsjeća da su posljednji zaključci, uprkos protivljenju SDP-a, usvojeni većinom DPS-a i SNP-a
114 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2013. 16:01h

"Vlada bila ta koja je u dva navrata tražila da se Skupština odredi po pitanju budućnosti KAP-a.

I 39-ta Vlada premijera Lukšića u februaru 2012. godine, i 40-ta Vlada premijera Đukanovića u aprilu 2013. godine.

Zahtjev prema Skupštini je pretpostavljamo upućen od strane većinskog dijela Vlade iz DPS-a zbog njene nesposobnosti da pronađe rješenje za problem koji je sama izazvala u aluminijumskoj industriji svojom pogrešnom desetogodišnjom politikom, protiv koje je SDP od početka bio", saopšteno je iz SDP-a, kao reakcija na intervju premijera Mila Đukanovića.

Oni podsjećaju da su posljednji zaključci, uprkos protivljenju SDP-a, usvojeni većinom DPS-a i SNP-a.

"Svakom ko vjeruje u parlamentarnu demokratiju je jasno da Skupština izvršava Ustavom određene nadležnosti, ali se treba zapitati zašto Vlada, kao izvršna vlast, ne izvršava zaključke koje joj je na njen zahtjev dostavila Skupština?

Takođe je netačno da je Skupština uvela stečaj u KAP, jer je i tu činjenica da je Vlada zatražila uvođenje stečaja, čime će se, nadamo se, zaustaviti dalje štete po Crnu Goru nastale zbog pogrešnog izbora privatizacionog partnera, iza kojeg je DPS svoj politički autoritet založio", piše u saopštenju SDP-a, koje potpisuje Mirko Stanić.

Evropska Komisija je u svom izvještaju upravo pohvalila kontrolnu ulogu uspostavljenu od strane Skupštine i u SDP-u su sigurnida će i najnoviji izvještaj biti na istom fonu.

"Samo radi elementarne tačnosti, zbog pokušaja netačnog citiranja, kao osnove za za pravljenje teorije zavjere, podsjećamo da je predsjednik Krivokapić na skupu Škole demokratskog rukovođenja istakao da opozicija sazrijeva, što je proces, upravo kao što je sazrijevao i naš koalicioni partner poslije rata sa međunarodnom zajednicom tokom devedesetih.

Ne mislimo da može biti dobro za razvoj crnogorske demokratije da ostanemo zarobljenici svijesti da je sve što dolazi od opozicije po pravilu loše za Crnu Goru, a baš svaka odluka vlasti najispravnija moguća", zaklučuje se u saopštenju.

Đukanović je rekao da parlament počinje da se bavi pitanjima koja nijesu u njegovoj nadležnosti, „i da postajemo zarobljenici parlamentarne ili još preciznije diktature nekompetentnosti“.

Bulatović: Samo Đukanović ima talenat za takve političke inovacije

Vlada Crne Gore prema Ustavu ima pravo da raspusti Skupštinu, ukoliko premijer Milo Đukanović smatra da je zakonodavni organ van funkcije, i da je u državi uspostavljena parlamentarna diktatura, kazao je funkcioner Demokratskog fronta, Predrag Bulatović.

Bulatović je ocijenio da samo predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) ima talenat da saopšti takve političke inovacije, kao što je pojam parlamentarna diktatura i to u trenutku kada Crna Gora pregovara sa Evropskom unijom.

Vlada Crne Gore prema Ustavu ima pravo da raspusti Skupštinu, ukoliko premijer Milo Đukanović smatra da je zakonodavni organ van funkcije

Uljarević: Đukanović nervozan jer ne može da vlada kako je navikao >>>

"Odlazeći premijer" Ako do toga ne dođe, tvrdi on, onda Socijaldemokratska partija (SDP) treba da napusti Vladu, „jer se radi o pitanju njihove političke časti a posebno njihovog predsjednika Ranka Krivokapića, jer je na osnovu Đukanovićeve tvrdnje Krivokapić prvi diktator od 81 poslanika“.„Ukoliko SDP i DPS ne urade ništa od toga, onda je na potezu opozicija koja mora svim demokratskim raspoloživim sredstvima da hitno izdejstvuje vanredne parlamentarne izbore, jer ovakve izjave govore o veoma teškoj situaciji u državi“, rekao je Bulatović.On smatra da je Đukanovića izjava opasna, jer je, kako je rekao, saopštava odlazeći predsjednik Vlade kome se ne sviđa što mora da napusti tu funkciju.

„To je opasno jer u političkom nesnalaženju i bunilu premijer može zbog čuvanja vlasti da se služi svim nedozvoljenim sredstvima“, kazao je Bulatović.Prema njegovim riječima, parlament je predstavnik volje naroda, „a na to tijelo se žali Đukanović koji permantno krade izbore, kontrolisano proganja neistomišljenike i koji je odgovoran za osiromašenje Crne Gore“.„Na diktaturu se žali političar koji je na vlasti 23 godine, i koji Crnu Goru tretira kao privatni posjed, odnosno privatnu državu“, dodao je Bulatović.

Krivokapiću udareno na ugledUpitan da li nakon oštrih tonova koje premijer uputio SDP-u vjeruje u opstanak vladajuće koalicije, Bulatović je rekao da je na osnovu pravila u zrelim demokratijama situacija u Crnoj Gori „zrela“ za vanredne parlamentarne izbore.„Međutim, čuli smo od Đukanovića da namjerava u narednim mjesecima da razgovara oko situacije u Vladi. Ali biće veoma jasno ako se u narednih 20 dana ne povuče nijedan potez, da su obje strane spremne da naprave još jedan truli kompromis na štetu građana“, kazao je Bulatović.Sada je, kako je naveo, Krivokapić na potezu, „kome je u političkom smislu udareno na ugled“.„Treba da se vidi da li je Krivokapić, zbog opstanka na vlasti spreman da istrpi sve uključujući i takvo ponižavanje od Đukanovića“, zaključio je Bulatović.

Goati: Diktatura političkih faraona vladajuće koalicije

Politički analitičar Vladimir Goati smatra da je ocjena premijera Mila Đukanovića o parlamentarnoj diktaturi nekompetentnosti u Crnoj Gori dosta jaka i da bi se, kako je rekao, prije moglo reći o diktatura političkih faraona koji čine vladajuću koaliciju.“Može se govoriti o njihovoj nesložnosti, što nije princip koalicione Vlade. Manje bih bio spreman da prihvatim izraz parlamentarne diktature”, rekao je Goati Radiju Antena M. Parlament je, pojasnio je on, ovlašćen da prihvata bilo koji zakonski predlog, “i ima na neki način negativnu moć u odnosu na izvršnu vlast”.“To se teško može nazvati nekom demonstracijom sile, diktaturom parlamenta”, naveo je Goati.

Goati smatra da radi boljih odnosa parlamenta i Vlade, odnosi u koaliciji moraju da budu definisani

Radulović: Uloga Skupštine ključna

Potpredsjednik Skupštine Branko Radulović smatra da je uloga Skupštine ključna i ona treba da odlučuje o svim temama koje su važne za Crnu Goru. Prema njegovim riječima, parlament je mjesto gdje se sabiraju svi najznačajniji činioci.“Ne znam o čemu parlament treba da odlučuje ako ne o budžetu i rebalansu, ključnim ekonomskim pitanjima, sistemskim zakonima, o evropskim integracijama, nečemu što u velikoj mjeri, ili dominantnoj mjeri određuje sadržajnost Crne Gore”, rekao je Radulović.

Vučinić: Đukanović je pretjerao u iživljavanju nad narodom

Povlačenje rebalansa budžeta jasno pokazuje da je premijer Milo Đukanović u iživljavanju nad narodom više nego pretjerao, pa ga u tome nijesu mogli podržati ni koalicioni partneri, ocijenio je poslanik DF-a, Janko Vučinić.

“Rebalans budžeta se namjeravao sprovesti po ličnom i diktatorskom naređenju šefa režima Mila Đukanovića koji ne bira sredstva da od naroda nadoknadi svu štetu koju su nam nanijeli kriminalne i koruptivne radnje koje su bile neizostavne i najzastupljenije u skoro svim našim privatizacijama”, naveo je Vučinić u saopštenju.

On je kazao da je rebalans budžeta zajedno sa ostalim poreskim zakonima, kao što je “euro po euro”, zmrzavanje penzija i plata, povećanje PDV-a, najvećim dijelom direktna posljedica tajkunsko mafijaških poslova koji su se događali u KAP-u.

“Rebalans budžeta i donošenje svih poreskih zakona u ovolikom broju i za ovako kratko vrijeme nije se dešavalo ni za vrijeme najvećih diktatora, čak ni za vrijeme Staljina”, poručio je Vučinić.

Komentarišući privatizaciju KAP-a, Vučinić je saopštio da izgleda nevjerovatno ali istinito da se desilo da jedna fabrika i njena privatizacija povuče na dno cijelu državu i ugrozi i naruši njen ekonomski i pravni sistem.

“Za sve što se dešavalo u KAP-u izgovor je bio da se to radi zbog 1,2 hiljade radnika i njihovih porodica. Sada poslije izglasavanja zakona o prijevremenom penzionisanju koji predstavlja svojevrstni presedan i koji na najgrublji način gazi Ustav, radnika u KAP-u skoro da i neće biti jer će ih većina završiti u Fond PIO, a ostatak na Biro rada”, rekao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, nakon uvođenja stečaja u KAP niko ne može zabraniti Deripaski da i on podnese plan o reorganizaciji ili onemogući da se taj plan ne usvoji.

“U slučaju bankrota niko ne može zabraniti En plus grupi da se pojavi na licitaciji pod svojim ili nekim drugim imenom i kupi KAP kao imovinu kroz stečaj”, dodao je Vučinić.

Tada bi KAP, kako je naveo, bio očišćen od dugova koje bi platili građani i očišćen od radnika koji su neustavnom izmjenom zakona prebačeni na Fond PIO i Biro rada, opet na teret građana.

“I više je krajnje vrijeme da se KAP skine sa leđa građana Crne Gore. Neka te dugove plaća onaj ko je stajao iza njih i državnih garancija i neka poreski dug EPCG prebija na svoj, a ne na račun građana”, zaključio je Vučinić.

Galerija

Bonus video: