Bez diplome savjetuju poslanički klub DPS-a

U preliminarnom izvještaju DRI upozorila na neregularnosti pri zapošljavanju u vladajućoj stranci
755 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2013. 16:58h

Demokratska partija socijalista (DPS) nazvala je “tehničkim nedostatkom” činjenicu da četvoro zaposlenih u toj stranci ne ispunjava posebne uslove za rad na radnom mjestu na koje su raspoređeni, a na osnovu čega primaju više plate nego što imaju pravo.

Da je bilo nepravilnosti pri zapošljavanju u toj partiji, konstatovano je u Izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) o poslovanju te partije za 2011. godinu i preliminarnom za 2012. godinu.

Revizori su, slučajnim uzorkom, 2011. godine utvrdili da je nekoliko ljudi u DPS-u zaposleno da pokrivaju pojedina radna mjesta bez dokaza o potrebnoj stručnoj spremi.

Iako je DPS imao obavezu da otkloni te nedostatke, revizori su isti problem u najvećoj parlamentarnoj stranci konstatovali godinu kasnije.

Prema informacijama “Vijesti” nepravilnosti su 2012. godine primijećene u personalnim dosijeima sekretara kluba poslanika Lidije Moračanin i savjetnika u poslaničkom klubu Miodraga Kankaraša.

Moračanin navodno nije priložila ovjerenu diplomu o završenom fakultetu, dok Kankaraš pokriva radno mjesto za koje nema potrebno fakultetsko obrazovanje. Na sajtu DPS-a piše da je Moračanin završila Pravni fakultet, dok je za Kankaraša upisano da je Specijalista produkcije za edukaciju i informisanje javnosti.

Nema potrebno fakultetsko obrazovanje: Kankaraš

Prema Pravilniku o organizaciji poslova i sistematizaciji radnih mjesta DPS-a, za ta mjesta u poslaničkom klubu te partije predviđena je visoka stručna sprema (VII stepen). Plate za ta radna mjesta isplaćuju se direktno iz budžeta, dok u slučajevima nepravilnosti u partiji, novac koji takođe prima iz budžeta, zaposlenima uplaćuje partija.

DRI je u preliminarnom izvještaju za 2012, prema informacijama “Vijesti”, nepravilnosti konstatovao u dosijeima Danice Nikolić i Antonele Balić koje u stranci rade na poslovima vezanim za medije.

“Vijesti” su DPS pitale šta je urađeno povodom posljednjeg Izvještaja DRI i da li Moračanin ima zadovoljavajuću stručnu spremu za radno mjesto na koje je raspoređena i da li je u međuvremenu dostavila ovjereno uvjerenje o stručnoj spremi. Osim toga, traženo je i da odgovore da li Kankaraš, ali i još dvoje zaposlenih u stranci za koje su navodno utvrđene nepravilnosti, ispunjavaju tražene posebne uslove za rad na radnom mjestu na koje su raspoređeni.

Iz DPS-a su, međutim, odgovorili da revizori rad DPS-a karakterišu kao profesionalan.

“Izvještaj DRI o poslovanju DPS-a i za 2011. i preliminarni za 2012. godinu, koji još nije objavljen, veoma su afirmativni za partiju, jer u suštini karakterišu rad DPS kao profesionalan i usklađen sa zakonom. Predmet vašeg interesovanja su tehnički nedostaci koji se odnose na privremeno zaposlene službenike u DPS-u. Naša partija je preduzela odgovarajuće mjere, u skladu sa zakonom i internim pravilnicima, da ih otkloni u najkraćem roku”, piše u odgovoru Direktorata DPS-a.

Prema informacijama “Vijesti” zaposleni u poslaničkom klubu DPS-a rade već godinama.

Iz DPS-a su, međutim, odgovorili da revizori rad DPS-a karakterišu kao profesionalan

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” DPS se izjasnio o preliminarnom izvještaju, a konačni izvještaj DRI biće gotov u septembru.

U Izvještaju DRI za 2011. godinu piše da je Pravilnikom o sistematizaciji za obavljanje poslova u Direktoratu DPS-a sistematizovano 26 radnih mjesta, sa 74 izvršilaca.

Prema tom Izvještaju, broj onih koji su u DPS-u u 2011. godini bili zaposleni na određeno i neodređeno vrijeme, kretao se u mjesečnom prosjeku od 69 zaposlenih.

DRI je metodom uzorka napravila uvid u 22 personalna dosijea zaposlenih i utvrdila nepravilnosti kod gotovo petine.

“Na osnovu uvida u iste utvrđeno je da četiri zaposlena u momentu raspoređivanja nijesu ispunjavali tražene posebne uslove za rad na radnom mjestu na koje su raspoređeni (radno iskustvo ili stručna sprema), prilikom zapošljavanja se nije vršilo javno oglašavanje slobodnih radnih mjesta, rješenja o zaradi, kao ni rješenja o godišnjem odmoru nijesu priložena u dosijee”, piše u Izvještaju DRI za 2011. godinu..

Galerija

Bonus video: