Cungu zastupao firmu i vodio opštinu

Cungu je upisan kao osnivač i ovlašćeni zastupnik “Cungu co” u Centralnom registru privrednih subjekata, a “Vijestima” su iz Poreske uprave saopštili da se situacija nije mijenjala po tom pitanju već 11 godina.
366 pregleda 4 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Savo Prelević
Nazif Cungu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.07.2018. 06:26h

Odbornik u Skupštini opštine Ulcinj Nazif Cungu istovremeno je ovlašćeni zastupnik u porodičnoj kompaniji “Cungu & co”, što je suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije.

Cungu je upisan kao osnivač i ovlašćeni zastupnik “Cungu & co” u Centralnom registru privrednih subjekata, a “Vijestima” su iz Poreske uprave saopštili da se situacija nije mijenjala po tom pitanju već 11 godina.

“Nazif Cungu prijavljen je kao lice za zastupanje prilikom osnivanja privrednog društva doo ‘Cungu&co’ Ulcinj 28. januara 1997. godine i ovaj registracioni podatak nije mijenjan do sada”, kazali su “Vijestima” iz Poreske uprave. Cungu je od 2007. godine, između ostalog, bio dva puta biran za predsjednika Opštine Ulcinj.

Zakon precizira da javni funkcioner ne može, između ostalog, biti izvršni direktor ili ovlašćeni zastupnik u privrednom društvu. U slučaju imenovanja, on treba da podnese ostavku u privrednom društvu u roku od 30 dana. Za kršenje te zakonske odredbe predviđena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) nisu odgovarali na pitanja “Vijesti” da li su se bavili tim slučajem, da li su pokretali slučaj protiv Cungua i ako nisu, zašto ne. U imovinskom kartonu koji je podnio poslije stupanja na mjesto odbornika, lider Force je prijavio da je od porodične kompanije u decembru prošle godine prihodovao nepunih 21.500 eura. I u ranijim kartonima su zabilježeni prihodi od istog privrednog društva. Forca je ostala na vlasti u Ulcinju i dio je vladajuće koalicije na čelu sa Demokratskom partijom socijalista. Međutim, Cungu je morao da prepusti mjesto predsjednika Opštine šefu ulcinjskog DPS-a Ljoru Nrekiću.

Bonus video: