MVPEI se seli na Cetinje

Do juna 2012. godine u zgradi Ruskog poslanstva bio je smješten Fakultet likovnih umjetnosti
259 pregleda 1 komentar(a)
Rusko poslanstvo Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Rusko poslanstvo Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 05.08.2013. 10:43h

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija )MVPEI), zajedno sa Opštinom Cetinje i Direkcijom javnih radova pokrenulo je inicijativu rekonstrukcije zgrade bivšeg Ruskog poslanstva na Cetinju, u kojem bi se ubuduće nalazile prostorije tog Minisarstva.

U informaciji o pitanju rješavanja smještaja MVPEI, koju je u četvrtak usvojila Vlada, kaže se da je u maju 2006. godine MVPEI imalo 61 zaposlenog, dok ono broji 160 zaposlenih. Ministarstvo je, kako je navedeno, u cijelom prethodnom periodu smješteno u istoj zgradi u Podgorici, koju dijeli sa Ministarstvom finansija kao i Državnim protokolom, Udruženjem boraca i jednim brojem međunarodnih organizacija.

Do juna 2012. godine u zgradi Ruskog poslanstva bio je smješten Fakultet likovnih umjetnosti. Požar u junu 2012. godine potpuno je uništio potkrovlje i krovnu konstrukciju zgrade, a znatno su oštećeni prizemlje i prvi sprat.

Rapoloživi kapaciteti omogućili bi smještaj oko 140 službenika. Zbog karaktera posla koji obavljaju, planirano je da u Podgorici ostaju Generalni direktorat za konzularne poslova i dijasporu i glavni pregovarač, dok bi ostali službenici MVPEI taj radni prostor koristili tokom sastanaka u Podgorici.

Orijentaciona vrijednost rekonstrukcije objekta sa opremanjem potrebnih sadržaja iznosila bi oko 1,7 miliona eura.

“Dio sredstava za rekonstrukciju Ruskog poslanstva, na osnovu razgovora sa predstavnicima Opštine Cetinje, biće obezbijeđen i iz projekta “Beautiful Cetinje“, koji Opština Cetinje realizuje sa Kancelarijom UNDP, a koji podrazumijeva rekonstrukciju objekata u istorijskom jezgru grada Cetinja.

Bonus video: