Dačić sa Amfilohijem: Zagrljaj nakon molitve za upokojenje Vlade

Dačić je kazao da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom te ponovio da će na jesen on doći u Podgoricu, a Đukanović potom u Beograd
57 pregleda 244 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2013. 14:48h

Srpski premijer Ivica Dačić u Beranama je, tokom obilježavanja jubileja, 800 godina manastira Đurđevi Stupovi, dobio Medalju Svetog Georgija prvog reda, a tom prilikom došlo je i do "mirenja" s mitropolitom Amfilohijem.

Odnosi SPC i Vlade Srbije pogoršani su nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, kojim se regulišu odnosi Srbije i Kosova, a na protestu desničarskih organizacija Amfilohije se na beogradskom Trgu Republike molio za "upokojenje Vlade Srbije", zbog potpisivanja tog dokumenta. Dačić je tada, između ostalog, zamjerio mitropolitu zašto se ne moli za upokojenje crnogorske Vlade, koja je formalno priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Tokom današnjeg govora Amfilohija o manastiru Đurđevi Stupovi, Dačić je, kako prenose mediji, sjedio do njega, a nakon besjede, premijer je zagrlio mitropolita poručivši:

“Vidite da smo se pomirili”, kazao je Dačić, što je naišlo na aplauz prisutnih.

Amfilohijeva molitva za upokojenje Vlade Srbije u maju ove godine

Dačić je ujedno kazao i da Srbija želi da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom i najavio da će u septembru zvanično posjetiti Podgoricu, poslije čega će crnogorski premijer Milo Đukanović doći u uzvratnu posjetu Beogradu.

"Mi smo u stalnim kontaktima s crnogorskim rukovodstom u želji da naši odnosi budu relaksirani, da ne bude nikakvih dilema da li Srbija ugrožava crnogorsku nezavisnost - ne ugrožava. Mi ne smatramo da Crna Gora i Srbija treba obavezno da žive u jednoj državi, to je odluka crnogorskih i srpskih građana, ali moramo da imamo dobre odnose", kazao je Dačić novinarima u Beranama, gdje je prisustvovao liturgiji, povodom osam vjekova manastira Đurđevi stupovi.

On je naveo da nema bližih država od Srbije i Crne Gore, a naroda od srpskog i crnogorskog.

“U tom smislu, treba rješavati sva otvorena pitanja. Nas interesuje položaj Srba u Crnoj Gori, kao što, normalno, zvaničnu Podgoricu interesuje položaj Crnogoraca u Srbiji”, kazao je Dačić.

On je najavio da će u septembru zvanično posjetiti Crnu Goru, nakon čega će uslijediti uzvratna posjeta Đukanovića Srbiji.

"Kako sam se dogovorio sa Đukanovićem, u septembru ću doći u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, a nakon toga on će doći u Srbiju. Jednostavno želimo da naši odnosi budu u stalnom usponu", rekao je Dačić.

Galerija

Bonus video: