Logičan nastavak "Snimka"

"To što traži EK može da traje godinu, dvije ili pet, ali cilj je da Anketni odbor ne donosi tehnički, već suštinski izvještaj", smatra Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje
51 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2013. 09:16h

Najava Evropske komisije (EK) da će nastaviti da prati aferu "Snimak" i nakon što je Anketni odbor završio posao usvajanjem tehničkog izvještaja, uključujući i pravosudni, odnosno sudski nastavak, logičan je slijed događaja, ocijenili su članovi Odbora i pravnici.

U odgovoru na pitanja "Vijesti" da prokomentarišu to što je Anketni odbor konstatovao tehnički izvještaj, bez zaključka o tome da li je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima DPS zloupotrebljavao državne resurse u izborne svrhe i šta su njihova dalja očekivanja, EK je koristila izraz "judicial follow up", koji može da znači sudski ili pravosudni nastavak.

Za Brisel afera "Snimak" nije gotova>>>

"Komisija će nastaviti da prati ovaj slučaj, uključujući i sudski (pravosudni) nastavak afere “Snimak”, navodi se u pisanom odgovoru EK.

Pravnik Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da je takav stav EK potpuno logičan.

"Oni uvijek drže riječ i nema tu ništa iznenađujuće. Rekli su da će pratiti rad Odbora i nastaviti da prate ono što će uraditi tužilaštvo i što će eventualno biti sudski epilog i na tome insistirati", kazao je Marić.

Boris Marić

Po njegovom mišljenju, "sudski epilog" je upravo pravi prevod izraza "judicial follow up", ali da to ne znači i donošenje pravosnažne sudske presude.

"EK nikada neće ići na takvu vrstu nametanja, jer bi to bilo kontradiktorno sa osnovnim principima na kojima počiva EU i bilo bi protivno vladavini prava. Ući u sudski epilog znači ući u sudski postupak. Kakav će biti epilog, to niko sebi ne može da da za pravo da prejudicira", kazao je Marić.

Komisija je za osnivanje Anketnog odbora imala riječi hvale, ali je napomenula da je “Skupština Crne Gore propustila da usvoji zaključke o suštini nalaza parlamentarne istrage u aferi 'Snimak' i umjesto toga se ograničila na tehnički izvještaj."

To što EK insistira na suštini, po mišljenju Marića znači da žele da se dođe do nivoa da institucije djeluju mimo političkog uticaja.

"To što traži EK može da traje godinu, dvije ili pet, ali cilj je da Anketni dobor ne donosi tehnički, već suštinski izvještaj, na primjer da su bili zloupotrijebljeni državni resursi u partijske svrhe i da se to više ne smije ponoviti, a da nadležni organi zaduženi za to moraju ispitati slučaj do kraja. Dakle, da tužilaštvo obavi istragu, zatim da se ide na individualizaciju krivice i na kraju sudski epilog", kazo je Marić.

Članica Anketnog odbora iz Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić, međutim, smatra da “judicial follow up” znači ne samo tužilačku istragu, odnosno izviđaj, već kompletan proces nakon podizanja optužnih akata protiv odgovornih lica i donošenje pravosnažnih sudskih odluka vezanih za sve te slučajeve.

Azra Jasavić

"To podrazumijeva da će se pratiti, prije svega, faze izviđaja, a kasnije i istrage, nakon toga podizanje optužnih akata i nakon toga pravosnažnih sudskih odluka", smatra Jasavić.

Pojašnjavajući poruku EK o suštini izvještaja, ona je ponovila da se “zahvaljujući SDP-u, došlo u poziciju da se, umjesto jakog parlamenta sa jakom kontrolnom ulogom, sada svi okreću ka pravosuđu i da očekuju od tužilaštva, a kasnije sudova da završe svoj dio posla”.

"Da je bilo volje u SDP-u da osudi zloupotrebu državnih resursa bilo bi mnogo jednostavnije i lakše i sudovima i tužilaštvu", kazala je Jasavić.

Vuković: U čemu je nesporazum?

Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista ocijenio je da ono što je saopšteno iz EK ne odudara od očekivanja koja su ranije dolazila sa adresa iz Evrope prema zvaničnim institucijama i političkim subjektima u Crnoj Gori.

"Sadašnji stavovi ne izazivaju niti mogu izazvati nikakve nesporazume. Parlament je bio pozvan da povede parlamentarnu istragu u skladu sa propisima i to je urađeno. Na drugoj strani, u toku je tužilačka istraga, koja je uslov da se na legitiman i legalan način provjere navodi o navodnim zloupotrebama državnih resursa. Radi se u tužilačkoj organizaciji na prikupljanju podataka, koji bi trebalo da dovedu tužilaštvo u situaciju da predloži sudu otvaranje sudskog postupka za utvrđivanje krivice ili ne za aktere navodne afere. Sve ostalo, prije i poslije, komentari raznih anonimnih diplomata, slobodne interpretacije, vrlo su rizične jer otvaraju pitanje poznavanja postupka i stvarne namjere koja se želi plasiranjem te informacije ostvariti, a i po svemu su neprihvatljivi i ne koriste nikome", kazao je Vuković.

On je ocijenio da je "nepotrebno autentične tekstove i izjave makar kao kolektivni stav nekog evropskog organa nuditi na prevod i pojašnjavanje bilo kojim diplomatama iz EU".

"Dovoljno ih je samo autentično saopštiti i vidjeti da li se Crna Gora ponaša ili ne kako je od nje tražila EU", smatra Vuković.

Galerija

Bonus video: