Koji region Husović razvija za 950 eura?

Husovićeve aktivnosti državu mjesečno koštaju 936,75 eura kolika je, prema podacima Biroa Vlade za odnose sa javnošću, njegova neto zarada
156 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2013. 16:21h

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj Rafet Husović zadužen je za praćenje i realizaciju više politika čiji je cilj razvoj, ali se ne zna koji je njegov konkretni doprinos sa pozicije koju pokriva.

Husović je na mjesto potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj imenovan prije tačno osam mjeseci, međutim, i dalje nije jasno zbog čega je bilo potrebno osnivanje tog resora jer se iz Husovićevih aktivnosti doprinos i napredak ne primjećuju. Njegove aktivnosti državu mjesečno koštaju 936,75 eura kolika je, prema podacima Biroa Vlade za odnose sa javnošću, neto zarada Husovića, a da bi lakše stizao da završi sve obaveze ne raspolaganju su mu službeni automobil i vozač.

Na zvaničnom sajtu potpredsjednika Vlade nije precizirano koje su njegove nadležosti, a po aktivnostima koje su zabilježene, a kojih je ukupno sedam, može se zaključiti da su protokolarne prirode. Iako zadužen za regionalni razvoj, Husović se sretao sa delegacijom turskog Crvenog polumjeseca, bio u zvaničnoj posjeti Turskoj, primio delegaciju udruženja iseljenika iz Crne Gore koji žive u Turskoj, primio novoimenovanog ambasadora Indije, bio član delegacije Vlade Crne Gore na 16. Evroazijskom ekonomskom samitu i imao razgovor o ekonomskim pitanjima sa delegacijom Poljske.

Husović je i predsjednik Bošnjačke stranke, koja je dio vladajuće koalicije pa je i politička trgovina rezultirala kreativnim pronalaženjem resora za podršku politici premijera Mila Đukanovića.

Šta je do sada uradio za regionalni razvoj države potpredsjednik Husović nije bilo moguće saznati od njega lično, jer se niko ne javlja na telefon u njegovoj kancelariji. Iz Vladinog Biroa su saopštili koje su njegove nadležnosti:

“Husović je nadležan za praćenje realizacije politika u oblasti regionalnog razvoja u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju, Strategijom regionalnog razvoja Crne Gore, kao i Akcionim planom za realizaciju Strategije regionalnog razvoja od 2012. do 2014. godine”, odgovoreno je “Vijestima” iz Biroa.

Šta je rezultat “praćenja realizacije politika” nije precizirano.

Rečeno je i da potpredsjednik Husović predsjedava i koordinira radom Partnerskog savjeta za regionalni razvoj, koji ima za cilj praćenje stanja u oblasti regionalnog razvoja, gdje daje preporuke za preduzimanje mjera za unapređivanje regionalnog razvoja Crne Gore. “Partnerski savjet daje mišljenje na nacrt Strategije regionalnog razvoja, preporuke za utvrđivanje prioriteta u realizaciji razvojnih projekata, sagledava efekte primjene politike regionalnog razvoja, a vrši i druge poslove u skladu sa zakonom”, objašnjeno je “Vijestima”.

Marija Vučinović (Foto: Boris Pejović)

Takođe, rečeno je da Husović, predsjedava Komisijom za raspodjelu sredstava tekuće budžetske rezerve, član je Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem u Vladi, i obavlja odgovarajuće protokolarne poslove u svojstvu potpredsjednika.

Prema podacima iz imovinskog kartona jedini izvor prihoda Husoviću je zarada, a vlasnik je dva placa u Rožajama od 539 i 317 metara kvadratnih, ima i kuću u tom gradu od 180 kvadrata i plac u Ulcinju od 1.078 metara kvadratnih.

Crna Gora još nema zakon o vladi kojim bi precizno bile određene nadležnosti i obaveze svih njenih članova. Da postoji, bila bi isključena, ili makar velikim dijelom ograničena, mogućnost političke trgovine foteljama u izvršnoj vlasti i ne bi mogla da se zauzimaju mjesta, a da se tokom trajanja mandata ne zna rezultat rada za koji funkcioner dobija platu iz državne kase.

Husović je i predsjednik Bošnjačke stranke pa je politička trgovina rezultirala kreativnim pronalaženjem resora za podršku politici premijera Mila Đukanovića

Dva savjetnika, sekretarica i vozač

Husoviću za obavljanje funkcije pomažu četiri osobe. Iz Vladinog biroa je saopšteno da Husović ima dva svjetnika, poslovnu sekretaricu i vozača. “Imenovana su dva savjetnika potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj, koji obavljaju najsloženije poslove iz oblasti regionalnog razvoja, pripremaju analize, izvještaje, mišljenja, predloge i obavljaju druge poslove po nalogu potpredsjednika Vlade”, objašnjeno je iz Biroa.

Husovićevi savjetnici mjesečno zarađuju 603,56, odnosno 601 euro. Objašnjeno je i da se u Kabinetu potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj obavljaju "stručni i administrativni poslovi u vezi sa vršenjem funkcije potpredsjednika Vlade, kao i drugi poslovi iz djelokruga Generalnog sekretarijata". Nije precizirano čime su Husović i saradnici konkretno doprinjeli, odnosno opravdali te pozicije.

Vučinović bila na jednom sastanku

Za liderku Hrvatske građanske inicijative Mariju Vučinović je u Đukanovićevoj Vladi smišljeno mjesto ministarske bez portfelja što je rezultat koalicionog sporazuma sa Demokratskom partijom socijalista (DPS). Sudeći prema zvaničnom sajtu na kojem se ažuriraju aktivnosti, Vučinović je od formiranja Vlade uputila dvije čestitke, imala jedan sastanak i jedno saopštenje.

Sve aktivnosti su se desile tokom juna i jula, nakon što su “Vijesti” objavile da je njena internet strana prazna. Tada je ona “Vijestima” kazala da u Vladi vodi Komisiji za procjenu štete od elementarnih nepogoda. “Po preporuci lidera Bošnjačke stranke (BS) i nekadašnjeg ministra bez portfelja Rafeta Husovića preuzela sam ovu Vladinu komisiju.

Članovi Komisije su ostali u skoro istom sastavu i u startu su mi dali uputstva na koji način se to radi”, izjavila je Vučinović prije dva mjeseca.

Galerija

Bonus video: