Kajošaj: Po elaboratu kao da ćemo umrijeti ako se odvojimo od Podgorice

“To mi je neshvatljivo. Faktički ništa nisu obradili… Opet nisu obradili 'Plantaže', a ne znam za Kuće Rakića”, kazao je Kajošaj
3 komentar(a)
Sjednica GO Tuzi, Foto: Luka Zeković
Sjednica GO Tuzi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.08.2013. 15:43h

Elaboratom za ekonomsku opravdanost formiranja opštine Tuzi, koja je juče dostavljana odbornicima u Gradskoj opštini Tuzi, predviđeno je da godišnji prihodi buduće opštine iznose 639 hiljada eura, dok bi rashodi bili milion eura, saznaju “Vijesti”.

To bi u praksi značilo da bi, u slučaju da postanu punopravna opština, Tuzi na kraju budžetske godine bili u minusu od oko 400 hiljada eura.

Rasprava o konačnoj verziji elaborata u parlamentu GO Tuzi odložena je za utorak, nakon što Komisija za izradu elaborata dan ranije da konačnu riječ o tom dokumentu.

Predstavnici političkih partija u GO Tuzi trebali su juče da raspravljaju o elaboratu, ali je na predlog odbornika Građanske inicijative Lindona Đeljaja, sjednica odgođena za utorak, jer odbornici nijesu dobili primjerak studije.

Istakavši da je u Gradsku opštinu došlo 15 primjeraka sa komentarima, prijedlozima, sugestijama i “svim onim što je Komisija mislila da treba da dostavi”, predsjednik GO Tuzi Frano Ljuljđuraj je kazao da će, u međuvremenu, putem kurirske službe dostaviti primjerke elaborata šefovima odborničkih klubova.

Ljuljđuraj juče novinarima nije želio da daje izjave o elaboratu, objasnivši da će to učiniti u ponedjeljak nakon zasijedanja Komisije.

Predsjednik Skupštine GO Tuzi Fadilj Kajošaj je kazao da je imao uvid u konačnu verziju, objasnivši “da to nije elaborat koji prikazuje da Tuzi mogu biti samostalna opština, već da ne mogu opstati kao takva opština”.

“To mi je neshvatljivo. Faktički ništa nisu obradili… Opet nisu obradili 'Plantaže', a ne znam za Kuće Rakića”, kazao je Kajošaj.

Kajošaj je ocijenio da je cilj elaborata da pokaže da Tuzi ne mogu opstati kao samostalna opština i da “ćemo umrijeti za deset ili 15 dana ako se odvojimo od Podgorice”.

Radnom verzijom elaborata o opravdanosti formiranja punopravne opštine, koji je radila “"Investment and Consulting DOO", predviđeno je da budžet opštine bude 473 hiljade eura. Zbog toga su negodovale vladajuće DPS i DUA optužujući planera da je prihode opštine prikazao nerealno malim, kako bi predstavio da bi buduća opština bila ekonomski neodrživa.

Zbog toga je odbornik Građanske inicijative Vaselj Siništaj tražio da se raskine ugovor sa tom firmom i da se umjesto te studije razmatra elaborat koji su on i poslanik Force Genci Nimanbeg prošlog ljeta dostavili crnogorskom parlamentu. Tim elaboratom predviđeno je da budžet samostalne opštine Tuzi bude oko dva miliona eura. Izrada elaborata je jedan od uslova za raspisivanje referenduma o punopravnoj opštini Tuzi, koji je, prema ranijem dogovoru predstavnika albanskih stranaka i DPS, trebao da se održi krajem septembra, ali je to sada neizvodljivo.

Bonus video: