MUP CG i OEBS potpisali Memorandum o saradnji

„Memorandumom je definisano da će se saradnja ostvarivati kroz pružanje stručne, tehničke i finansijske podrške Misije OEBS-a MUP-u u oblastima iz njegove nadležnosti“
0 komentar(a)
Valdemar Figaj, Raško Konjević, Foto: Mup.gov.me
Valdemar Figaj, Raško Konjević, Foto: Mup.gov.me
Ažurirano: 02.08.2013. 16:33h

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i OEBS-a potpisali su danas Memorandum o razumijevanju, kojim su definisane oblasti u kojima će ta evropska organizacija pružati Ministarstvu stručnu, tehničku i finansijsku podršku.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Memorandum su potpisali ministar Raško Konjević i vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Valdemar Figaj.

„Memorandumom je definisano da će se saradnja ostvarivati kroz pružanje stručne, tehničke i finansijske podrške Misije OEBS-a MUP-u u oblastima iz njegove nadležnosti“, kaže se u saopštenju.

Poseban akcenat je, kako se navodi, stavljen na oblasti bezbjednosno zaštitnih i upravnih unutrašnjih poslova, vanredne situacije, državnu upravu i lokalnu samoupravu, saradnju sa nevladinim organizacijama, zaštitu podataka o ličnosti i slobodan pristup informacijama.

Podrška OEBS-a odnosiće se i na integrisano upravljanje granicom i graničnim prelazima, informacione tehnologije, analitiku i unaprjeđenje rada i dalji razvoj policije, policijske poslove i ostale oblasti od obostranog interesa.

Memorandumom je definisano da se saradnja ostvaruje kroz pružanje ekspertske pomoći i savjeta, organizovanje radionica, seminara i konferencija, sprovođenje obuka i pružanje drugih oblika pomoći i organizovanje redovnih koordinacionih sastanaka sa međunarodnim organizacijama.

OEBS će MUP-u pružati ekspertsku pomoć i u razmjeni ažuriranih informacija o međunarodnoj pomoći, kao i u izradi projektnih predloga i obezbjeđenju novca za njihovu implementaciju.

Bonus video: