Siništaj traži raskid ugovora

Siništaj je predložio da se razmatra elaborat koji je prošlog ljeta sa poslanikom Force Genci Nimanbeguom dostavio crnogorskoj Skupštini
108 pregleda 5 komentar(a)
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.08.2013. 09:07h

Konačna verzija elaborata za ekonomsku opravdanost formiranja nove opštine Tuzi još nije dostavljena odbornicima u Gradskoj opštini, iako je bilo najavljeno da bi se danas moglo raspravljati o tom dokumentu.

Prema informacijama “Vijesti” ispravljena verzija dostavljena je predsjedniku GO Franju Ljuljđuraju, ali je on nije proslijedio odbornicima niti je sazivao sjednicu Komisije za izradu elaborata koja bi trebalo da ga analizira prije sjednice skupštine.

Osim elaborata o punopravnoj opštini, predstavnici političkih partija u Malesiji će se na današnjoj sjednici izjašnjavati i o predlogu odbornika Građanske inicijative Vaselja Siništaja da se raskine ugovor sa firmom "Investment and Consulting DOO", koja je radila elaborat kojim nije bila zadovoljna većina političkih partija u Malesiji.

Siništaj je predložio da se, umjesto toga, razmatra elaborat koji je prošlog ljeta sa poslanikom Force Genci Nimanbeguom dostavio crnogorskoj Skupštini. Tim elaboratom predviđeno je da budžet samostalne opštine Tuzi bude oko dva miliona eura.

Radnom verzijom elaborata o opravdanosti formiranja punopravne opštine, koji je radila “"Investment and Consulting DOO", predviđeno je da budžet opštine bude 473 hiljade eura, zbog čega su negodovale gotovo sve partije, uključujući funkcionere vladajuće Demokratske partije socijalista i Demokratske unije Albanaca. Oni su zahtjevali da se u studiji navedu precizni prihodi na području Malesije, navodeći da su prihodi Opštine predstavljeni nerealno malim, zbog čega se stiče utisak da Tuzi ne bi mogle funkcionisati kao samostalna opština.

Usvajanje elaborata o formiranju opštine, jedan je od ključnih uslova za raspisivanje konsultativnog referenduma o punopravnoj opštini. Iako je političkim dogovorom čelnika DPS-a i albanskih partija precizirano da se referendum održi krajem septembra, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša je početkom sedmice kazao da Glavni grad ne vrši opstrukciju referenduma navodeći da "niko poginut' neće" ako se on ne održi u planiranom roku.

Bonus video: