Vlada obavijestila Evropsku komisiju da je promijenjen Ustav

Pejović je pojasnio da će usvojeni prilog služiti EK kao osnova za izradu Izvještaja o napretku, koji će, kako je naveo, Crna Gora dobiti 16. oktobra
1 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada CG
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 01.08.2013. 14:30h

Vlada je danas usvojila prilog Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore od 25. aprila do 31. jula, sa informacijom da su u Skupštini usvojeni amandmani na Ustav, saopštio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Aleksandar Andrija Pejović.

On je kazao da prilog sadrži i 42 zakona koji je Skupština usvojila u protekla tri mjeseca.

"Prilog sadrži najvažniji pregled aktivnosti i ono što je najvažnije za EK ustavne promjene koje su se juče desile, ali naravno cijeli set od 42 zakona koji je Skupština donijela u protekla tri mjeseca", kazao je Pejović novinarima nakon sjednice Vlade.

On je pojasnio da će taj prilog služiti EK kao osnova za izradu Izvještaja o napretku, koji će, kako je naveo, Crna Gora dobiti 16. oktobra.

"Izvještaj ćemo dobiti 16. oktobra i u njemu će se procjeniti napredak Crne Gore u političkim, ekonomskim kriterijumima, ali isto tako i progres koji je ostvaren u svih 35 pregovaračkih poglavlja", kazao je Pejović.

Pejović je rekao da je Vlada usvojila i informaciju o izradi programa pristupanja Crne Gore EU.

"Ovaj dokument, koji će važiti narednih pet godina, od 2014 do kraja 2018. će biti osnovna platforma za sav rad u državi, kad je u pitanju usklađivanje stranih tekovina EU, administrativne kapacitete za članstvo, sve što je potrebno država da bi bila članica EU", rekao je Pejović.

Prema njegovim riječima, informacija o programu pristupanja je najsveobuhvatniji dokument koji će biti rađen, navodeći da se on se oslanja na nacionalni program integracija, koji je usvojen prije šest godina i koji je bio prvi pokušaj da se sagleda sva pravna tekovina koju Crna Gora mora da unese u svoje zakonodavstvo.

Na pitanje novinara šta prema njegovom mišljenju znači nadgledanje ambasadora u Skupštini tokom usvajanja ustavnih promjena, Pejović je kazao da to pokazuje koliki se značaj pridaje u tim državama, ustavnim izmjenama.

"Više puta smo ponovili da su izmjene u dijelu pravosuđa, kad je u pitanju Ustav ključne za dalji napredak ne samo 23. poglavlja, nego to je osnova za nepredak u svim drugim poglavljima", rekao je on.

Pejović je naveo da se na neki način, htjelo se pokazati da se shvata ozbiljnost posla i koliki je korak napravljen tim ustvanim izmjenama "da bismo krenuli sa izmjenama ne samo u dijelu pravosuđa, nego i u drugim oblastima, kad je u pitanju proces evropskih integracija".

Bonus video: