Pajović tokom reklama: 90 odsto poslanika je heftalicom zakačeno za stolicu

"Ja sam rekao mojima da parlament nije za mene. Moja energija je drugačija", kazao je Pajović, ne znajuću da je i dalje u programu
126 pregleda 31 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Boris Pejović
Darko Pajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.08.2013. 13:57h

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović kazao je da je deset dana nakon ulaska u poslaničke klupe tražio od stranke da napusti parlament.

Tokom gostovanja u emisiji “MBB Magazin” na televiziji Montena Pajović je ocijenio da 90 odsto poslanika u crnogorskom parlamentu ne vidi sebe u drugom poslu.

Tonski snimak neformalnog razgovora Pajovića sa urednikom emisije Petrom Popovićem i vlasnikom TV Montena Đurom Vučinićem greškom je pušten u etar tokom emitovanja reklamnog bloka.

“Ja sam rekao mojima da parlament nije za mene. Ja sam tražio odmah da izađem iz parlamenta odmah nakon deset dana. Tražio sam i rekao Mladenu (Bojaniću): Mladene, makni mi ovo. To nije moja energija. Moja energija je drugačija. Ja sam da se muvam da idem ovamo. Znaš me, ja sam NGO lik. Nije mi teško upaliti kola i poći u po dana, u po noći. To moraš da budeš u Americi, kad si senator”, kazao je Pajović.

Na snimku se mogla čuti Popovićeva ocjena da u crnogoski parlament treba da uđu ljudi koji su se dokazali u svojoj struci, čime bi se spriječio jak uticaj partija na rad zakonodavne vlasti. Podsjećajući na iskustva iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Popović je konstatovao da zakonodavnu vlast treba birati tako što bi se na osam hiljada građana birao jedan poslanik, po čemu bi, primjera radi, Danilovgrad imao dva poslanika, a Bar četiri.

“Baš me briga koja si partija. Kako će neko ko se nije ni u čemu dokazao da namakne tolike glasove, a taj koji je već stekao neki ugled u društvu taj nije partijski disciplinovan kao što ih drže ovi kao vojnike”, kazao je Popović, na šta je Pajović prokomentarisao događaje u stranci, aludirajući na odbijanje poslanika Pozitivne, Zorana Miljanića, da vrati mandat i pristane na odluku o rotaciji u poslaničkom klubu.

“Naš Zoki mi kaže - ja sam osvojio mandat. Nisam ni ja osvojio mandat, osvojila ga je lista. Niko od nas nije zaradio mandate na ovaj način”, kazao je Pajović, na šta je voditelj prokomentarisao da poslanicima treba dati najviše dva mandata od četiri godine i nakon toga “vratiti ih kući”.

“Čuo sam rođenim ušima kada je rekao onaj (Aleksandar) Damjanović - Evo ljudi, nije mi do mene, ali evo ovaj Emilo Labudović đe bi on našao posao da nije u parlamentu. Ne treba mi takav poslanik”, kazao je voditelj.

Na snimku se čuje Pajovićeva konstatacija da je u parlamentu 90 odsto poslanika koji sebe ne vide u drugom poslu.

On je kazao da se radi o patološkoj vezanosti za stolicu.

Snimak razgovora tokom reklama na NTV Montena

“Njih kao da su heftalicom zakačili. Nema drugog posla jer je ušao kao anonimus i katapultiran je. Sjedi u parlamentu. To je jedna energija koja prođe kroz tebe, a onda ja dođem u moj poslanički klub i znaš šta sam rekao prvi dan - Jao, ljudi, ovo je toliko dosadno da ja nemam riječi. Znate li na šta to liči. Dođeš i sjediš šest sati na stolici”, kazao je Pajović.

Popović je ocijenio da u Crnoj Gori funkcioniše partitokratski režim koji se ne slaže sa njegovim viđenjem demokratije, navodeći da je tokom emisije u kojoj je gostovao poslanik Damjanović iz SNP-a shvatio koliko su poražavajući nedostaci političkog sistema.

“Pitao sam ga kada bi narod u Crnoj Gori birao imenom i prezimenom za parlament koliko bi vas koji tamo sjedite bilo u parlamentu, a Saša odgovara: Uh, malo bogomi. Za mene nije demokratija kada se odjednom pojavi partijski činovnik ili što veli Srđa, kada dođe totalni anonimus u partiju i onda ga proglase da je on stručnjak, iako nikad nije dokazan ni u čemu”, kazao je Popović, na šta je Pajović kazao da u programu Pozitivne postoji sistem otvorenih lista i da će ga sprovesti ako dođe na vlast.

Sa Pravednom na izbore na Cetinju?

Pajović je Vučiniću i Popoviću, pred uključenje u program saopštio da sa predsjednikom Pravedne Crne Gore Radem Bojoviće razgovara o pravljenju “mreže” za zajednički nastup na izborima na Cetinju, ali da o tome ne može sada da im ništa kaže.

“Razgovaram sa Radom Bojovićem nedjeljama. Razgovaram sa ekipom iz Pravedne. Javiću ti za pet, šest dana. Pokušavam sa Radom da napravim mrežu za izbore na Cetinju”, kazao je Pajović.

Bonus video: