Anketni odbor: Svako glasao za svoj izvještaj

Za predlog DF-a glasalo pet poslanika opozicije, za predlog zaključaka DPS-a glasala četiri poslanika te partije, a za predlog koji je ponudio SDP glasao samo Orlandić
13 komentar(a)
Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Anketni odbor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.07.2013. 10:11h

Anketni odbor usvojio je tehnički izvještaj o aferi "Snimak", nakon što nijedan od tri ponuđena zaključka nije dobio većinu.

Tako je za predlog zaključaka Demokratskog fronta glasalo pet poslanika opozicije, pet je bilo protiv, dok je Azra Jasavić (Pozitivna) bila uzdržana zbog amandmana SNP-a u kome se navodi da je zloupotreba bilo i u vrijeme referenduma.

Za predlog zaključaka DPS-a glasala su četiri poslanika te partije, dok je protiv bilo šest poslanika opozicije i Mićo Orlandnić (SDP).

Za predlog zaključaka koje je ponudio SDP glasao je samo Orlandić.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović je uoči glasanja ponudio SDP-u da se u prvom zaključku izmijeni dio u kome se navodi da se "ne može pouzdano utvrditi da je na organima DPS-a odlučeno i dogovoreno da se vrši osmišljena i planirana aktivnost zloupotrebe državnih resursa u izbornom procesu" i da se umjesto toga stavi da "postoje elementi za tvrdnju" i najavio da bi SNP tada glasao za zaključke SDP-a.

"Predlog ovih zaključaka gledam kao čin odgovornosti i politčke težine jer je i SDP dio vladajuće koalicije. Imao je benefite od zloupotreba", kazao je Damjanović.

Orlandić je odbio predlog SNP-a i kazao da bi to pokvarilo suštinu predloženih zaključaka.

"Svaki je dobro izvagan i izmjeren. Bilo kakva intervencija bi uništila suštinu i našu analizu", rekao je Orlandić.

Predsjednik Odbora Koča Pavlović je kazao da je rad Anketnog odbora pokazao međunarodnoj javnosti da u Crnoj Gori postoje političke zluoutrebe i optužio SDP da neprihvatanjem zaključaka koji bi osudili te zloupotrebe pokušava da sačuva jedinstvo koalicije na određeni period.

On je kazao da je Front prije nedjelju dana ponudio SDP-u zaključke kako bi sa tom partijom napravili kompromis, ali da nijesu dobili nikakve odgovore i time pokazali da ne žele da se afera "Snimak" istraži do kraja.

Pavlović je kazao da će ukoliko Skupština usvoji tehnički izvještaj uslijediti politička reakcija Demokratskog fronta.

Nakon usvajanja tehničkog izvještaja Jasavić je predala Pavloviću izdvojeno mišljenje i kazala da ta partija neće prihvatiti izvještaj u kome se ne pominje da je bilo političkih zloupotreba.

Milutin Simović (DPS) je kazao da je Anketni odbor pokazao da nije bilo zloupotreba i diskriminacije.

Bonus video: