SNP će podržati izmjene Ustava

Milić kazao da će njegova partija podržati ustavne amandmane, čime će biti ispunjen prvi preduslov za otvaranje poglavlja 23 i 24
17 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Luka Zeković
Srđan Milić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.07.2013. 06:30h

Predsjednik Socijalističe narodne partije (SNP) Srđan Milić kazao je da će poslanici te stranke podržati izmjene Ustava u dijelu pravosuđa, jer one podrazumijevaju otvaranja pregovaračkog poglavlja 23 i 24 koji se odnose na oblast vladavine prava.

Milić je “Vijestima” rekao da njegova partija nema uslov koji se mora ispuniti da bi podržala ustavne promjene.

"U javnosti se želi stvoriti klima da neko sad postavlja nove razloge zbog kojih neće glasati promjene. SNP će glasati za ustavne promjene u pravosuđu jer to podrazumeva da ćemo otvoriti 23. i 24. poglavlje i to predstavlja početni korak u ostvarenju nezavisnosti pravosuđa. Neko će morati da nam kaže zašto bi za bilo kojeg poslanika bilo neprihvatljivo ono što predlažemo”, kazao je Milić.

Da bi parlament usvojio ustavne promjene, koje su ključni uslov EK za otvaranje pregovora o 23. i 24. poglavlju, potrebna je dvotrećinska podrška, odnosno glasovi 54 poslanika.

Vladajuća koalicija u parlamentu ima 45 poslanika, i sa devet poslanika SNP-a bila bi obezbijeđena potrebna većina za izmjene Ustava.

Vladajuća koalicije i opozicija su prije 15 dana postigle dogovor sa opozicijom da se VDT, sudije Ustavnog suda i četiri istaknuta pravnika za članove Sudskog savjeta biraju dvotrećinskom većinom u prvom, odnosno tropetinskom u eventualno drugom krugu glasanja.

Poslanici će se danas izjasniti i o izmjenama i dopunama koje su na taj predlog amandmana podnijeli SNP i Pozitivna koje traže da parlament dvotrećinskom većinom bira i razrješava predsjednika Vrhovnog suda, dok je Milićeva partija predložila i da se sastav Tužilačkog savjeta normira Ustavom.

Upitan zašto su predlozi SNP-a došli 15 dana nakon što je na sjednici Ustavnog odbora ta partija podržala predlog ustavnih amandmana, Milić je kazao da je “namjerno konstruisano da je sve završeno 10. jula što je netačno”.

Milić je naglasio da je optimista i da smatra da će predlozi SNP-a danas biti prihvatljivi za sve partije.

On je kazao da predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, poslanici DF-a i DPS-a shvataju važnost onoga što je SNP predložio, navodeći da je ubijeđen će to proći.

Skupština, kojoj će priustvovati šef Delegacije EU Mitja Drobnič, bi danas trebalo da se izjasni i o ustavnom zakonu.

Pozitivna nije problem

Pozitivna Crna Gora neće zaustaviti proces evropskih integracija države Crne Gore i daće podršku ustvanim promjenama, kazala je “Vijestima” potpredsjednica Pozitivne Azra Jasavić.

“Kako od same Pozitivne ne zavisi da li će ustavne promjene biti usvojene ili ne, vjerujemo da će i ostale opozicione, ali i pozicione stranke, shvatiti izuzetno važan trenuak i značaj usvajanja ovih predloga za evropske budućnost Crne Gore. Svakako nećemo odustati od našeg amandmana i insistiraćeno na njegovom usvajanju”, kazala je ona.

Bonus video: