Podrška DPS-a: Usvojen Milićev amandman za jezik

Protiv su glasali poslanici SDP-a, dok su bili uzdržani predstavnici Pozitivne i Bošnjačke stranke
34 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2013. 08:42h

Poslanici u Skupštini Crne Gore usvojili su sinoć amandman poslanika SNP-a Srđana Milića na opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju koji se odnosi na član ovog zakona koji je Ustavni sud 18. jula proglasio neustavnim.

U članu koji je Ustavni sud proglasio neustavnim se navodi: ”Imajući u vidu istu lingvističku osnovu nastava u ustanovi izvodi se i na srpskom jeziku, kao jeziku u službenoj upotrebi.

DPS, SNP i DF izglasali su novo rješenje koje predviđa - “nastava u ustanovi izvodi se i na jezicima u službenoj upotrebi; imajući u vidu istu lingvističku osnovu-na srpskom jeziku; poštujući prava manjinskih naroda - na bosanskom, albanskom i hrvatskom jeziku...”

Poštujući prava manjinskih naroda nastava u ustanovi se izvodi i na bosanskom, albanskom i hrvatskom jeziku, kao jezicima u službenoj upotrebi”.

Poslanici DPS-a, SNP-a i DF-a izglasali su novo rješenje koje, između ostalog, predviđa: “nastava u ustanovi izvodi se i na jezicima u službenoj upotrebi; imajući u vidu istu lingvističku osnovu-na srpskom jeziku; poštujući prava manjinskih naroda - na bosanskom, albanskom i hrvatskom jeziku...”

Protiv ovog rješenja glasali su poslanici SDP-a, dok su bili uzdržani predstavnici Pozitivne i Bošnjačke stranke. Krivokapić je kazao Miliću da se njegovo rješenje svodi na isto koje je osporio Ustavni sud, što je Milić negirao.

Poslanici su sinoć, na predlog SNP-a, izglasali izmjene Krivičnog zakonika prema kojima je za zlouopotrebu državnih resursa u izborne svrhe propisana zatvorska kazna od pola do pet godina, kao i odredba prema kojoj krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, korupcije i privatizacija ne zastarijevaju.

DF je tražio da ova druga odredba bude definisana Ustavom. Oba predloga SNP-a Vlada je prihvatila tako da se o njima glasalo kao o sastavnom dijelu izmjena Krivičnog zakonika. Poslanici DF-a su jedini bili uzdržani prilikom izjašnjavanja o ovim tačkama.

Bonus video: