Lukšić ponovio: Glupost je da imam veze sa aferom Snimak

"Mogu da odgovorim sa tri riječi: glupost, glupost, glupost"
88 pregleda 12 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.07.2013. 11:33h

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija odbacio je optužbe da je glavni krivac za aferu "Snimak".

"Mogu da odgovorim sa tri riječi: glupost, glupost, glupost. Kada imate neku vrstu kafanskog trača, pa onda oni koji su zaduženi za spinovanje kafanskih tračeva u strukturama kakva je recimo Demokratski front, onda ne možete dobiti proizvod koji ne možete ocijeniti na drugačiji način".

Govoreći o odluci Ustavnog suda da stavi van snage odredbe Opšteg zakona o obrazovanju kojima je definisano na kojim jezicima će se izvoditi nastava, Lukšić je reako da je sa liderima opozicije 2011. godine potpisao sporazum "sa punim uvjerenjem da one odražavaju ono što su realnosti u našem društvu i da su u potpunosti u skladu sa Ustavom".

"Moja namjera nije bila, niti će ikada biti, da u dogovorima bilo koga obmanjujem. Tada smo izmjene zakona donijeli sa punim uvjerenjem da one odražavju ono što su realnosti u našem društvu i da su u potpunosti u skladu sa Ustavom. Žao mi je što je poslije dvije godine Ustavni sud ocijenio odredbe zakona neustavnim, ali šta je tu je, mislim da je neophodno da sada dođemo do nekog održivog rješenja.

Ministarstvo prosvjete je naznačilo da Ustavni sud nije cijenio pojedine elemente političkog sporazuma, a na tragu jedne ranije ustavne odluke što se tiče nastavnog predmeta i naziva nastavnog predmeta, da to nije materija kojojm se bavi Ustavni sud. To znači da je Ministarstvo objavilo da treba da se nastavi sa izučavanjem upravo onog nastavnog predmeta sa nazivom onakvim kakav smo dogovorili. I dalje smatram da je to realan održiv dogovor i dobar primjer unutrašnjeg političkog dijaloga", kazao je Lukšić.

Ambasada u Prištini do kraja godine

Otežana ekonomska situacija i potreba fiskalne konsolidacije se odražava i na diplomatsku mrežu, ali Vlada nastavlja sprovođenje vizije male i efikasne diplomatske mreže, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić.

"U prethodnom periodu sproveli smo neophodne aktivnosti, kako bi do kraja godine realizovali plan otvaranja ambasada u Bugarskoj i Rumuniji, odnosno na Kosovu na čelu sa stalnim otpravnikom poslova u ovom trenutku, kao i Generalni konzulat u Minhenu", kazao je Lukšić na današnjoj konferenciji za novinare.

On je kazao da se razmatra i mogućnost otvaranja ambasade u Argentini i generalnog konzulata u Luksemburgu.

Lukšić je kazao da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima evroatlantskih integracija Crne Gore, ističući nedavni završetak procesa skrininga "koji predstavlja važnu prvu fazu pristupnih pregovora i predstavlja osnov za otvaranje i privremeno zatvaranje odgovarajućih poglavlja".

"Politika dobrosusjedstva i regionalna saradnja i dalje je jedan od najvažnijih prioriteta crnogorske spoljne politike i konstitutivni element evropskih i evroatlantskih integracija. Odnosi sa susjedima neopterećeni su otvorenim pitanjima, što je dodatna preporuka za našu zemlju u cilju snaženja ukupnog regionalnog konteksta", kazao je Lukšić.

Bonus video: