Anketni odbor će u srijedu raspravljati o izvještajima rada

“Skupština poziva DPS da razriješene osobe ne budu imenovane za vršenje bilo kakvih javnih funkcija u periodu trajanja jednog izbornog mandata"
58 pregleda 2 komentar(a)
Anketni odbor, Foto: Zoran Đurić
Anketni odbor, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.07.2013. 15:53h

Iako je jutros planirana rasprava o izvještajima rada Anketnog odbora, članovi ovog skupštinskog tijela odlučili su da je odlože za poslijepodne jer su predstavnici DPS-a danas dostavili svoj izvještaj.

Međutim, sjednica je i drugi put prekinut pa će se o izvještajima raspravljati u srijedu.

Sjednica ovog odbora koja je trebalo da počne jutros u 10 sati i 30 minuta kasnila je više od sat vremena jer su se istovremeno održavale sjednic drugih tijela i Kolegijum predsjednika Skupštine.

SDP nacrta Jelića, Mugošu...

U cilju izgradnje punog povjerenja u demokratske izbore, poziva se državno tužilaštvo da odgovorno, profesionalno i nepristrasno obavi istragu i efikasno okonča postupak utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti, posebno u slučajevima mogućeg neovlašćenog prikupljanja podataka, rada Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Centra za socijalni rad u Pljevljima i zloupotreba u Podgorici u kojem je narušavanje demokratskih principa počelo formiranjem skupštinske većine zasnovane na političkoj korupciji.

To se, prema informacijama “Vijesti”, navodi u Predlogu zaključaka koje je poslanik Socijaldemokratske partije Mićo Orlandić pripremio za Anketni odbor.

Taj odbor trebalo je danas danas raspravu o tom i predlogu zaključaka predsjednika Anketnog odbora Koče Pavlovića iz Demokratskog fronta. Ostali članovi nijesu najavili da će dati predlog zaključaka za čije je usvajanje neophodna većina u tom odboru.

Pavlović je zatražio krivični postupak i protiv ministra Branimira Gvozdenovića, zbog planiranja i relizovanja masovnog kršenja ljudskih prava kroz nezakonito prikupljanje ličnih podataka o građanima Crne Gore

Tako je Pavlović predložio da tužilaštvo pokrene postupak protiv ministra ljudskih i manjinskih prava Suada Numanovića i odgovornih lica koji su bili akteri zloupotrebe jednokratne socijalne pomoći u Pljevljima tokom predizborne kampanje 2012. godine, te protiv predsjednika Odbora DPS-a Glavnog grada Vladana Vučelića i direktorice ZZCG Vukice Jelić, zbog sumnje u zloupotrebu službenih ovlašćenja, državnih resursa i u provođenje diskrimimacije po političkoj osnovi prilikom zapošljavanja u Glavnom gradu.

Pavlović je zatražio krivični postupak i protiv ministra Branimira Gvozdenovića, zbog planiranja i relizovanja masovnog kršenja ljudskih prava kroz nezakonito prikupljanje ličnih podataka o građanima Crne Gore.

Potpredsjednik Anketnog odbora Milutin Simović ocijenio je juče na Anketnom odboru da je predlog Pavlovićevog izvještaja “od početka do kraja jedna velika improvizacija puna netačnih konstatacija”

Potpredsjednik Anketnog odbora Milutin Simović ocijenio je juče na Anketnom odboru da je predlog Pavlovićevog izvještaja “od početka do kraja jedna velika improvizacija”, kao i da je “pun netačnih konstatacija koje vrijeđaju zdrav razum” i klasičnih uvreda upućenih ljudima.

Pavlović je pojasnio da Zakon parlamentarnoj istrazi ne predviđa proceduru u kojoj će Odbor konstituisati izvještaj: ”Niko od članova Odbora nije bio spriječen da i sam ponudi neku svoju verziju izvještaja ili neki separat koji bi postao sastavni dio ovog predloga”.

Pavlović je naveo da su autori, pravni savjetnik Veselin Radulović i on, potpisali izvještaj, koji je njihovo viđenje, a da će stav odbora biti ono koje bude usvojeno većinom glasova i da o tome dalje ne treba rapravljati.

Ne vide da je DPS planirao zloupotrebe

Druga razlika između predloga SDP-a i Pavlovićevog je u tome što je predsjednik Anketnog odbora zatražio konkretnu političku odgovornost svih saslušanih pred tim skupštinskim tijelom, odnosno razrješenje svih funkcionera, od premijera Mila Đukanovića, Igora Lukšića, Tarzana Miloševića...

“Skupština poziva DPS da razriješene osobe ne budu imenovane za vršenje bilo kakvih javnih funkcija u periodu trajanja jednog izbornog mandata (4 godine)”, navodi se u Pavlovićevom predlogu u kojem se traži i da parlament “najoštrije osudi besprizorno ponašanje i vrijeđanje” parlamenta od strane gradonačelnika Mugoše.

U zaključcima SDP-a, kako je “Vijestima” saopštio izvor iz te stranke, navodi se:

“Iako se na osnovu prikupljenih informacija i dokumenata ne može pouzdano utvrditi da je na organima DPS-a odlučeno i dogovoreno da se vrši osmišljena i planirana aktivnost zloupotrebe državnih resursa u izbornom procesu, Anketni odbor konstatuje da pojedini stavovi iznešeni na organima DPS-a ne doprinose razvoju povjerenja u demokratske izbore i njima je pričinjena šteta kredibilitetu jednog broja državnih institucija i dostignutom međunarodnom ugledu Crne Gore.”

Bonus video: