Knežević: Škrelja glavni politički mitraljezac protiv kritičara vlasti

Predsjednik Administrativnog odbora kazao je da je zakon jednak za sve
64 pregleda 10 komentar(a)
POSP sjednica, Foto: Savo Prelević
POSP sjednica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.07.2018. 19:13h

Ukoliko se predloži Skupštini skidanje imuniteta poslaniku Nebojši Medojeviću, Demokratski front će navjerovatnije napustiti parlament, poručio je član Predsjedništva DF-a Milan Kneževič.

„DF će, ukoliko se zatraži skidanje imuniteta Medojeviću zbog izgovorene riječi u Skupštini, prekinuti svaku konstruktivnost u parlamentu, odbiti da učestvuje u radu bilo kog odbora i najvjerovatnije napustiti parlament i izaći na proteste“, saopštio je Knežević na 15. sjednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore.

On je podsjetio da je Medojević prije tri sedmice, kada se raspravljalo o radu Tužilačkog savjeta, iznio sumnje o povezanošću glavnog specijanog tužioca Milivoja Katnića sa farmaceutskom mafijom i nezakonitim sticanjem imovine. Poslije toga mu je stigao poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog po krivičnoj prijavi koju je podnio sam Katnić.

Knežević je posebno problematizovao ulogu Administrativnog odbora, zbog toga što su do sada skinuti imuniteti trećini poslanika DF-a.

On je ocijenio da je predsjedavajući Administrativnog odbora Luiđ Škrelja “glavni politički mitraljezac” protiv kritičara vlasti, navodeći kao primjere i smjene u Savjetu RTCG.

Škrelja je, međutim, kazao da je Odbor nije “kaznena ekspedicija” i da je zakon jednak za sve.

Na sjenici POSP-a posebno se govorilo o oblasti RTCG, a šef Delegacije Evropske unije upozorio je da moguće da Crna Gora dobije loše ocjene u sljedećem izvještaju o napretku.

“Izvještaj iz aprila kaže da je EU ozbiljno zabrinuta što se dešava sa RTCG-om. Zabrinut sam iskreno da iduće godine, kada budemo imali Izvještaj, da nećemo moći da damo izvještaj koji će reći da je bilo napretka u slobodi medija,” kazao je Orav prisutnima.

Više poslanika Evropskog parlamenta takođe je kritikovalo situaciju sa preuzimanjem RTCG-a.

Zbog toga što nema rezultata u slučaju pokušaja ubistva novinarke “Vijesti” Olivere Lakić, poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić kazao je da bi premijer Duško Marković trebalo da smijeni šefa policije.

Poslanici EP su pohvalili odluku većeg dijela opozicije da se vrati u Skupštinu, a francuska poslanica Žoel Beržeran kazala je da “politika prazne stolice nije dobra politika”.

Više poslanika pohvalilo je Crnu Goru kao predvodiniak u procesu evropskih integracija, a ambasadorka Austrrije Ana Janković je kazao da ona bilježi “stalan napredak”.

Međutim, kopredsjedivajući POSP-a Peter Korumbašev kazao je da treba uzeti u obzir situaciju u procesu integracija da bi se Crna Gora okarakterisala liderom.

“Donekle je ironično reći da je Crna Gora lider u tom procesu jer nemamo drugog takmičara. Mnogo je bolje biti u toj trci ako imate sa kim da se takmičite. Ovako se nadmećete sami sa sobom,” kazao je on, navodeći da mu je žao što prošlog mjeseca Albanija i Makedonije nisu dobile status zemlje kandidata za članstvo.

Bonus video: