Kandidat za vrhovnog državnog tužioca do kraja novembra

Skupština predlogom ustavnog zakona znatno skratila rokove za izbor ključnih funkcija u pravosuđu u odnosu na akcioni plan Vlade
85 pregleda 4 komentar(a)
Ustavni odbor sjednica, Foto: Luka Zeković
Ustavni odbor sjednica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.07.2013. 11:38h

Kandidati za vrhovnog državnog tužioca (VDT), sedam sudija Ustavnog suda i četiri člana Sudskog savjeta iz reda istaknutih pravnika, koji treba da dobiju podršku dvije trećine poslanika da bi bili izabrani na te funkcije, trebalo bi biti poznati i moguće izabrani u drugoj polovini novembra ove godine.

To se može zaključiti na osnovu Predloga ustavnog zakona za sprovođenje ustavnih amandmana o kojem će danas raspravljati skupštinski Ustavni odbor.

Tako je skupštinski Ustavni odbor čiji je šef Ranko Krivokapiću u suštini za oko godina dana skratio rok za izbor ključnih funcija u pravosuđu u odnosu na Vladu, odnosno Ministarstvo pravde, koja je u Predlogu Akcionog plana za poglavlje 23. obećala Briselu da će Sudski i Tužilački savjet biti formirani do marta 2015. godine.

Ustavnim zakonom je predviđeno da “javni poziv za izbor VDT raspisaće se u roku od 30 dana od usklađivanja” Zakona o državnom tužilaštvu sa ustavnim amandmanima

Predlogom ustavnog zakona predviđeno je da on stupa na snagu danom proglašenja što bi značilo bespotrebno odlaganje njegove primjene.

Međutim, kako je “Vijestima” objašnjeno u parlamentu vjerovatno je da će, umjesto toga, 31. jula na sjednici Skupštine, ako budu usvojeni ustavni amandamani i ustavni zakon, istovremeno biti usvojena i odluka o proglašenju prema kojoj će ovi akti stupiti odmah na snagu.

Kada je riječ o izboru VDT, Ministravo pravde bi u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu ustavnog zakona, odnosno vjerovatno do 14. oktobra, trebalo da uskladi Zakon o državnom tužilaštvu sa ustavnim amandmanima.

Ustavnim zakonom je predviđeno da “javni poziv za izbor VDT raspisaće se u roku od 30 dana od usklađivanja” Zakona o državnom tužilaštvu sa ustavnim amandmanima.

Kada je riječ o izboru sudija Ustavnog suda, od koji pet predlaže parlament, a dva predsjednik države ustavni zakon predviđa slične rokove kao i u slučaju VDT

Krivokapić na dnevni red Skupštine nije uvrstio predlog Tužilačkog savjeta da Ranka Čarapić bude izabrana za VDT prema važećem Ustavu i zakonu, odnosno prostom većinom.

Predlogom ustavnih amandmana koji su na Ustavnom odboru podržali članovi vladajuće koaliciije, SNP-a i Pozitivne, predviđeno je da, ako kandidat za VDT ne dobije dvotrećinsku, odnosno podršku 54 poslanika, onda se postupak izbora ponavlja u roku od mjesec dana.

Skupština u drugom glasanju, većinom od tri petine, odnosno od 49 poslanika, bira VDT između više kandidata.

Vladajuća koalicija ima 45 poslanika, od čega je osam iz redova SDP, što znači da novi VDT ne bi mogao biti izabran bez podrške najmanje devet, odnosno četiri opoziciona poslanika. Većinu od 49 poslanika ima opozicija sa SDP i poslanicima manjinih partija.

Kada je riječ o izboru sudija Ustavnog suda, od koji pet predlaže parlament, a dva predsjednik države, i koji bi takođe birani prvo dvotrećinskom, a potom tropetinskom većinom, ustavni zakon predviđa slične rokove kao i u slučaju VDT:

“Zakon o Ustavnom sudu uskladiće se sa amandmanima u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Javni poziv za opšti izbor sudija Ustavnog suda raspisaće se u roku od 30 dana od dana usklađivanja iz Zakona o Ustavnom sudu”.

Ustavnim zakon takođe je predviđeno da između dva glasanja prođe mjesec dana.

SNP: Tužilački savjeta u Ustav jer to traži VK

U odvojenim amandmanima, koji su međusobno potpisali poslanici obje partije, Pozitivna i SNP predlažu da predsjednika Vrhovnog suda bira i razrješava Skupština dvotrećinskom većinom na predlog Sudskog savjeta, uz prethodno mišljenje Opšte sjednice Vrhovnog suda, nakon postupka javnog oglašavanja.

VK se u mišljenju iz decembra prošle godine nije složila sa ovim predlogom SNP, iako je to savjetodavno tijelo praktično prihvatilo sve ostale predloge te partije, a zahvaljući kojima su prilično postavljeni kriterijumi za reformu pravosuđa.

SNP je predložio i da Ustavni sud ima devet, a ne sedam sudija, kao i da se sudije biraju na period od 12 godina

“Predloženim rješenjem, kao i kod sastava Sudskog savjeta i kod Tužilačkog savjeta obezbjeđuje se uravnotežen odnos članova Tužilačkog savjeta iz reda nosilaca tužilačke funkcije i njihovih članova koji nijesu nosioci tužilačke funkcije (5:5), propisuje se da predsjednika Tužilačkog savjeta bira Tužilački savjet dvotrećinskom većinom svih članova iz svog sastava pri čemu bi sastav Tužilačkog savjeta proglašavao predsjednik Crne Gore”, navodi ova partija u obrazloženju.

SNP je dalje predložio da između dva glasanja prođe tri mjeseca, umjesto jednog.

"Smatramo da je mjesec dana između dva glasanja pretjerano kratak rok i da nije dovoljno stimulativan da se još uoči prvog glasanja traga za kompromisnim rješenjem koje ima dvotrećinsku podršku", navodi SNP.

SNP je predložio i da Ustavni sud ima devet, a ne sedam sudija, kao i da se sudije biraju na period od 12 godina.

"Ustavni sud o ustavnoj žalbi odlučuje u vijeći sastavljenom od tri sudije. Ako Ustavni sud ima devet sudija, moguće je da istovremeno ima tri vijeća koja odlučuju o ustavnim žalbama", navodi SNP u obrazloženju.

Bonus video: