Đukanović ostao za kraj

Anketni odbor danas završava saslušanje funkcionera DPS-a koji su na partijskim sjednicama govorili o zloupotrebama državnih resursa
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2013. 07:00h

Saslušanjem premijera Mila Đukanović Anketni odbor će danas završiti jednomjesečno sakupljanje informacija o aferi "Snimak". Tokom devet sjednica poslanici vlasti i opozicije su u prosjeku po tri sata ispitali petnaest funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS).

Dok su predstavnici vladajuće partije u Anketnom odboru pažljivo birali pitanja za svoje kolege odajući utisak da im efikasnost i stvarni rezultat nijesu primarni cilj, opozicionari su mjesec dana proveli negodujući zbog odgovora koji su stizali "s druge strane".

Akteri afere “Snimak” pred Odborom su izgovarali potpuno suprotne izjave u odnosu na ono što se čulo na audio snimcima sa partijskih sjednica DPS-a. Svi do jednog negirali su da je vladajuća partija zloupotrebljivala državne resurse u predizborne svrhe i partijski zapošljavala.

Prema mišljenju predsjednika Odbora Koče Pavlovića bilo je očekivano da će svi pozvani funkcioneri DPS-a negirati svoje ranije izjave i da će “izmišljati različita tumačenja”.

"Jelić je paradigma čitave ove priče i dobro je da su sve te uvredljive neistine ostale zabilježene. Zahvaljujući snimcima koje sam samoinicijativno pravio sada postoje materijalne osnove za djelovanje VDT-a”, kazao je Pavlović.

On je kazao i da je od v.d. VDT-a Veselina Vučkovića tražio da uzme u postupak neistinite informacije koje je iznio Boro Lazović, kao i da mu je Vučković odgovorio da je već naložio istragu.

“Isto ću tražiti i za bračni par Jelić i za Vladana Vučelića jer je VDT dužan da rasvijetli 'tajnu vezu' između ZZZCG i podgoričkog odbora DPS-a, u poslovima partijskog zapošljavanja u Podgorici”, kazao je Pavlović.

On je dodao da će tražiti i reakciju Agencija za zaštitu ličnih podataka jer je, kako tvrdi, Branimir Gvozdenović pred Odborom priznao da DPS ima elektronsku bazu sigurnih glasova, što su raniji direktori DPS-a odlučno demantovali.

Pavlović je, uz pomoć pravnog savjetnika Veselina Radulovića, uputio zahtjeve brojnim institucijama, tražeći dokumenta i informacije o zapošljavanju, ali je, kaže, naišao na brojne opstrukcije.

“Trebalo je da se po svaku cijenu spriječi da Odbor dobije dokumenta Centra za socijalni rad iz Pljevalja i da tako pomogne da se rasvijetli zloupotreba jednokratnih socijalnih davanja u Pljevljima.Ovo je logično, jer je u pljevaljskoj predizbornoj akciji upravo moj zamjenik Milutin Simović, bio partijski koordinator”, kazao je Pavlović.

On je nedavno kreirao Facebook stranice na kojoj su objavljeni svi snimci sa saslušanja funkcionera DPS-a. Time je, smatra, neutralisao napor da iza ovog Odbora ne ostanu materijalni tragovi.

“Logika borbe protiv audio i video svjedočanstava je lako prepoznatljiva. Akteri afere nijesu željeli da sramotne laži, koje su izgovorili pred Anketnim odborom, ostanu trajno zabilježene. Zato ja očekujem da će otvaranje ove Fejsbuk stranice izazvati njihov bijes”, kazao je Pavlović.

Bez obzira da li su govorili o zapošljavanju, raspodjeli socijalne pomoći pred izbore ili nadoknadi štete prouzrokovane poplavama, akterima afere "naši birači" o kojima su govorili na sjedinici su pred odborom postajali "svi građani".

"Tražio sam da se pomoć plati svima kojima je potrebna i nije se to odnosilo samo na članove DPS-a", kazao je Dabetić, iako se na snimku čulo da je rekao: "treba obezbijediti sredstva za socijalnu pomoć, a da će identifikaciju građana kojima je ona neophodna obavljati mjesni odbori DPS-a".

Tarzan Milošević

Bilo je i izjava funkcionera koji su o istoj temi iznosili različite informacije. Tarzan Milošević je, govoreći o raspodjeli sredstava iz MIDAS projekta, rekao da je "za ukupno, do tada podijeljenih 1,6 miliona eura u prvom pozivu MIDAS-a, bilo 780 aplikacija na teritoriji Crne Gore, od čega 16 na Cetinju, od kojih je odobreno šest".

Nekoliko sjednica prije toga šef cetinjskog DPS-a Jovan Martinović je rekao da " u predizbonom periodu poljoprivrednicima prijestonice ništa nije isplaćeno i da mu to nije poznato".

Na audio snimku se čulo i da je jedna od čestih tema na sjednicama DPS-a bilo "vođenje evidencije o glasačima u državnim firmama" i partijske aktivnosti tokom radnog vremena, ali je većina aktera afere pred Odborom tvrdila da nije bilo pritisaka u državnim preduzećima, i da niko nije kažnjen zbog toga kako je glasao.

Funkcionerka DPS-a Daliborka Pejović, kao i šefovi budvanskog i beranskog odbora Budimir Dabetić i Boro Lazović ubijeđivali su poslanike da su partijska pitanja popodnevna aktivnost.

"Ni u jednom zakonu ne piše da direktori treba da vode evidenciju. To je bila politička aktivnost van radnog vremena. Nisu svi direktori učestvovali, već samo dio njih, neki su bili i van Crne Gore, to nije bila nikakva obaveza", kazala je Pejović, što je ponovio i Lazović:

"Direktori javnih preduzeća su nakon radnog vremena partijski funkcioneri. Njihova obaveza je da tada provjere ko su glasači naše partije".

I pored toga što su tvrdili da ne vode evidenciju zaposlenih koji pripadaju vladajućoj partiji, dvojica funkcionera DPS-a pred Odborom iznijeli su precizne brojke i time potvrdili da DPS ipak ima evidenciju zaposlenih.

"Zaposleno je 450 pripadnika opozicionih partija", kazao je šef beranskog DPS-a, dok je njegov kolega iz Glavnog grada Vladan Vučelić, govoreći o zapošljavanju u firmi "Rokšped" rekao: “Od tih 120 primljeno je svega 36 podržavaoca politike naše partije”.

Prepirke, cipele i crveni pasoš

Svaku sjednicu Odbora obilježila su prepucavanja Koče Pavlovića sa predstavnicima DPS-a, a njihove stalne prepirke, komentari i svađe učinile su maratonska zasjedanja zaista neuobičajnim.

Već na drugoj sjednici kada su iza zatvorenih vrata poslanici razgovarali sa v.d. VDT-a Veselinom Vučkovićem umalo je došlo do fizičkog obračuna između čelnika Odbora.

Povod za žustru raspravu na sljedećoj sjednici bila je informacija objavljena u “Vijestima” da je Pavlović "mršnuo" Obrada Stanišića (DPS) kada je pokušao da miri posvađane.

"Neće se niko preko mojih leđa praviti junak, Pavloviću. Meni je obraz preči od stotinu anketnih odbora", kazao je nervozno Stanišić.

Poslanik DPS-a, koji je bio jedan od glavnih aktera kontinuiranog konflikta, stalno je optuživao šefa Odbora da ne poštuje pravila rada: "Nije ti prvi put, Pavloviću, da se ponašaš tako, ali pazi da ti ne bude i posljednji".

Stanišić je zamjerao Pavloviću što insistira da se u sali za sjednice pale sve klime “iako zna da to utiče na zdravlje nekih poslanika”.

"Kada mu se požalimo, on kaže da je znojav i da mora da se hladi. Nema elementarnog poštovanja prema kolegama", kazao je Stanišić, na šta mu je Pavlović dobacio: "Nemojte da budete paranoični".

Posebno zanimljiva bila je posljednja sjednica Anketnog odbora kada je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša došao u pratnji stručnjaka za narkomaniju Ljubinka Kaluđerovića iz Centra na Kakarickoj gori

"Ja ovdje neću da budem ikebana Koči Pavloviću", kazao je tada Milutin Simović (DPS). Pavlovićev inovativni pristup naišao je na podsmijeh i u redovima opozicije.

Na njegov predlog da se članovi Odbora priključe diskusiji na Fejsbuk stranici na kojoj je objavljen snimak, Vladislav Bojović (DF) je prokomentarisao: "Koča vas poziva da mu budete prijatelji".

Na prozivke i kritike vladajuće partije Pavlović nije ostajao ravnodušan: ”Te seljačke dosjetke ostavite za tamo gdje ste navikli da ih bacate", kazao je Simoviću, nakon čega mu je kolega poručio da se "sebe ne stidi i boga ne boji".

Na istoj sjednici šef odbora viknuo je svom kolegi: "Nemoj da si jednu izvezao dok ja pričam", nakon toga ga je pozivao da "izađe u susjednu prostoriju da se dogovore nešto", što je Simović odbio.

Jednako oštro reagovao je i na Stanišićeve komentare: "Prestani da zvocaš, slušam čovjeka!", na što je poslanik DPS-a odgovorio: "Ja zvocam, je li? Ti zvocaš cijeli dani"

Posebno zanimljiva bila je posljednja sjednica Anketnog odbora kada je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša došao u pratnji stručnjaka za narkomaniju Ljubinka Kaluđerovića iz Centra na Kakarickoj gori. ”Ja sam hirurg, kolega je narkolog i tu smo da pomognemo“, kazao je Mugoša prije saslušanja.

U pauzama između saslušanja, relaksiraniju atmosferu članovi Odbora koristili su i za neformalne razgovare sa novinarima. Tada su se mogle čuti različite priče od toga da se na kineskim sajtovima mogu kupiti ljetnje cipele po cijeni od 14,99 eura do toga kakva je bila vrijednost crvenog SFRJ pasoša...

Galerija

Bonus video: