Mugošine igre protiv referenduma u Tuzima

Mugoša je kazao da se ne osjeća odgovornim, ukoliko predstavnici GO nijesu zadovoljni elaboratom
72 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2013. 18:13h

Podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša pokušava da odloži održavanje referenduma o punopravnoj opštini Tuzi, zbog čega je realno očekivati poništavanje elaborata o novoj opštini na koji ima dosta primjedbi i izradu nove studije.

Time će podgorička uprava dobiti zakonsku osnovu da odloži referendum najavljen za kraj septembra i eventualno ga raspiše istovremeno sa lokalnim izborima u Podgorici.

To je mišljenje funkcionera Građanske inicijative Vaselja Siništaja koji smatra da Demokratska partija socijalista (DPS) građanima Malesije neće dozvoliti da se izjasne o opštini prije održavanja lokalnih izbora u Podgorici.

“Uporno pokušavaju da kupe vrijeme i idu na redovne izbore, čime se stvara politička klima da GO Tuzi još jednom ide na lokalne izbore kao gradska opština i tako sebe legitimiše naredne četiri godine kao dio Podgorice. Zbog toga sada prave predstavu od elaborata”, smatra Siništaj, podsjećajući da je elaborat trebao biti urađen do 8. jula.

Predstavnici vladajućeg DPS-a i DUA u GO Tuzi kritikovali su elaborat o opravdanosti formiranja punopravne opštine zahtijevajući da se u studiji navedu precizni prihodi na području Malesije. U žalbama na elaborat oni su naveli da su prihodi Opštine predstavljeni nerealno malim, a na osnovu kojih Tuzi ne bi mogle funkcionisati kao samostalna opština.

Međutim, Mugoša tvrdi da se ne osjeća odgovornim ukoliko predstavnici GO nijesu zadovoljni elaboratom, ističući da odlaganje referenduma ne zavisi od njega i Glavnog grada.

Čelnici Tuzi izabrali firmu koja nema reference za elaborat

On je podsjetio da je GO naručilac studije, i da je podgorička uprava poštovala sve zakonske rokove.

"Sve što sam o primjedbama saznao, pročitao sam u medijima. Nadam se da će poslije odgovora i finalne verzije sve ići po protokolu, i u smislu obaveza koje mi imamo kao Glavni grad. Čim to dođe mi ćemo u skladu sa procedurom uputiti nadležnom ministarstvu na razmatranje", kazao je Mugoša “Vijestima”.

Zakon o teritorijalnoj organizaciji omogućava podgoričkoj upravi da prolongira referendum, jer se on ne može raspisati prije nego Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave odobri studiju.

To znači da, nakon što uprava GO Tuzi i skupština Glavnog grada odobre elaborat, ministarstvo može tražiti od ostalih državnih organa mišljenje, a konačan stav mora dati najkasnije 45 dana od prijema inicijative. U slučaju da postoje nedostataci elaborat se može u dva navrata slati na ispravku. Kada dobiju konačno mišljenje ministarstva, skupština GO i Glavnog grada, moraju da se o tome izjasne u roku od 30 dana i raspišu refendum.

Bivši član političkog savjeta Pozitivne Crne Gore Vaselj Camaj smatra da će vlast ponovo odložiti referendum, jer gradskoj upravi nije u interesu formiranje opštine.

On je podsjetio da su albanske partije i dijaspora u dva navrata dostavljali elaborate o ekonomskoj opravdanosti koje niko od nadležnih nije razmatrao.

Siništaj i Camaj smatraju da odgovornost za loše urađen elaborat snose i predstavnici vlasti u GO

“Mi smo dokazali sa elaboratima da možemo imati punopravnu opštinu. Oni sada situciju koriste da ne bi udovoljili potrebama građana, jer je to manir ove vlasti”, tvrdi Camaj.

Bune se na sastancima, a onda dobijaju šamare

Siništaj i Camaj smatraju da odgovornost za loše urađen elaborat snose i predstavnici vlasti u GO, podsjećajući da su oni birali firmu koja treba da uradi studiju. Siništaj je upozorio da firma „Inestment and Consulting" nema reference koje su tražene u tenderu GO.

”Oni nemaju stručnjake koji bi taj posao ozbiljno uradili, a čelnici u Tuzima su im dali posao. Problematično je što posebna komisija nije pratila izradu elaborata, nego daju primjedbe sada kad je posao završen”, upozorio je Siništaj. On je pozvao čelnike GO da javno obrazlože zbog čega se ne slažu sa studijom: “Oni se bune na sastancima, pa preko medija to demantuju. Neko njih očigledno šamara na svaku izjavu i bilo kakvo protivljenje i oni se onda umire ko mala djeca”.

Galerija

Bonus video: