Funkcioner plavskog SDP: Prijete mi iz lokalnog DPS

Laličić, privatni stomatolog, optužio je u pismu ministru Radunoviću Omeragića, ljekara opšte prakse, da je na parlamentarnim izborima glasao za Pozitivnu Crnu Goru
55 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2013. 12:30h

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) u Plavu Elvis Omeragić optužio je lokalne funkcionere Demokratske partije socijalista (DPS) iz Plava da mu prijete i na njega vrše pritisak i da je mejl koji je predsjednik Partije za Gusinje Rusmin Laličić uputio ministru zdravalja Miodragu Radunoviću samo nastavak te prakse.

Laličić, privatni stomatolog, optužio je u pismu ministru Radunoviću Omeragića, ljekara opšte prakse, da je na parlamentarnim izborima glasao za Pozitivnu Crnu Goru, navodeći da je odbornik SDP-a mobilnim telefonom snimio glasački listić i ličnu kartu pored njega.

On je istovremeno, u mejlu u koji su "Vijesti" imale uvid, zatražio od Radunovića da ne sarađuje sa Omeragićem.

Odbornik SDP-a navodi da je mejl samo nastavak političkih pritisaka, ističući da su mu čelnici lokalnog DPS-a prijetili kada je prošle godine odlučio da glasa protiv gradonačelnika Skendera Šarkinovića,

“Na mene je prošle godine u ovo vrijeme vršen pritisak od ljudi iz rukovodstva lokalnog DPS-a, gdje se išlo do prijetnji da pazim šta radim i mislim na sebe. Tada su tvrdili da postoji čovjek koji će za novine kazati da sam uzeo pare ili radio nelegalne poslove. Ovo mi liči na nastavak te priče”, kazao je Omeragić koji nije želio da kaže ko mu je od lokalnih funkcionera prijetio.

Laličić je u pismu upućenom elektronskom poštom Radunoviću pitao ministra zbog čega sa Omeragićem pregovara o otvaranju punkta hitne pomoći u Gusinju, uz ocjenu da to može izazvati negativne konotacije.

"Ne znam u kojem svojstvu je dr Omeragić sa vama pregovarao o organizaciji punkta hitne medicinske pomoći, ali znam da nas nije glasao, tj. glasao je Pozitivnu Crnu Goru pokazujući snimljen glasački listić pored njegove lične karte-snimljen njegovim mobilnim telefonom, aktivistima Fondacije Gusinje, a on je predsjednik mjesnog odbora SDP Gusinje. Žao mi je što o ovome moramo komunicirati, ali imao bih vama i Dušku još štošta zanimljivo reći u vezi sa ovim izborima, ako budete imali vremena", navodi se u mejlu koji je poslat Radunoviću 18. oktobra prošle godine.

Odbornik SDP-a navodi da je mejl samo nastavak političkih pritisaka, ističući da su mu čelnici lokalnog DPS-a prijetili kada je prošle godine odlučio da glasa protiv gradonačelnika Skendera Šarkinovića, koji je smijenjen glasovima odbornika SDP, Bošnjačke stranke, Partije za Gusinje i Demokratskog saveza.

Omeragić tvrdi da je sa prijetnjama upoznao kolege iz odborničkog kluba SDP-a: “Pošto sam ja bio nepopustljiv i glasao kako mi savjest nalaže, krenule su prijetnje. Nijesu mi jasni sadašnji napadi, jer ne pretendujem na funkcije, niti imam političkih aspiracija”.

On je odbacio tvrdnje da je na biračkom mjestu fotografisao za koga je glasao, navodeći da mobilni telefon koristi samo za “pozive i SMS” te da su na biračkom mjestu na kojem glasa kabine potupuno nepokrivene.

Omeragić je kazao da je sa ministrom tokom Radunovićeve posjete Gusinju razgovarao kao zaposleni u zdravstvenoj ustanovi i član menadžmenta Fondacije Gusinje.

Ministar je, kako je kazao, tokom posjete želio da se zahvali fondaciji na donacijama: “Iznenađuje me da neko ministru spočitava sa kim razgovara. Ja sam ljekar specijalista i tu radim godinama”.

Ministru privatno, medijima zvanično sa istog mejla

“Informativna služba Partije za Gusinje” najavila je juče da će Laličić tužiti vlasnike “Vijesti” Miodraga Perovića i Željka Ivanovića, kao i glavnog urednika Mihaila Jovovića zbog objavljivanje navodno privatnog pisma sa ministrom.

“Na sudu će objasniti kako su došli do ove privatne prepiske, da li su je sami ukrali ili im je neko dao, i da li je u sve to umiješana tajna policija ili neka druga tajna služba koja nezakonito špijunira šta rade političari i ljekari, a potom privatna pisma dostavlja podobnim medijima”, navodi se u reagovanju “Informativne službe Partije za Gusinje” koje je poslato medijima sa iste mejl adrese sa koje je Laličić poslao pismo ministru Radunoviću na zvanični mejl Vlade, odnosno Ministarstva zdravlja.

Laličić je prethodnog dana, na pitanje “Vijesti” da li je poslao Radunoviću navedeni mejl, kazao da se ne sjeća i da prethodno mora da pregleda arhivu, upućujuću novinara da ga kasnije pozove. Njegov telefon je kasnije bio ugašen. “Informativna služba Partije za Gusinje” tvrdi u saopštenju da je Laličić izložen medijskom progonu zbog svojih uvjerenja te da u mejlu nije prijavio kolegu, već je kritikovao “njegovu opstrukciju za kvalitetno 24-časovno zbrinjavanje stanovništva Gusinja”.

U saopštenju se navodi da su u toj partiji navikli da ih optužuju “samo zato što se zovemo kako se zovemo, što na izborima glasama kako glasamo i što želimo da vratimo našu opštinu Gusinje u našoj Crnoj Gori”.

Glavni i odgovorni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović kazao je da prepiska političara i ministra o javnoj stvari nije privatna.

“Nikako ne može smatrati privatnom prepiska u kojoj političar piše ministru na njegovu zvaničnu adresu o tome kako ne treba da sarađuje sa drugim političarem u ostvarivanju javnog interesa – poboljšanju zdravstvene zaštite lokalne zajednice – zato što navodno nije glasao 'za nas'".

"Dužnost medija je da objave činjenice koje govore o dvostrukom moralu političara, poput g. Laličića, koji javno priča o 'našem Gusinju u našoj Crnoj Gori', a tajno potkazuje kolegu koji pokušava da radi za opšte dobro, jer nije 'naš', iako se isto 'zove'. Pa čak i da je to tačno, zar ne bi taj javni interes trebalo da bude važniji od sitnog političkog i ličnog šićara g. Laličića, ljekara i humaniste?"

"Jedva čekam da vidim kako će g. Laličić i njegova 'služba za informisanje', na sudu kojim prijeti, objasniti klevete i uvrede koje je iznio o meni i mojim kolegama u svom saopštenju”, kazao je Jovović.

Radunović ćuti, umjesto da prijavi kršenje zakona

Na pitanje zbog čega ga Laličić povezuje sa opozicionom strankom, Omeragić je kazao da je sa njim u menadžmentu Fondacije Gusinje, koja je pomogla otvaranje zdravstvene stanice, potpredsjednica Pozitivne Azra Jasavić.

“Imamo dobre kontakte koji su prijateljski. Jedino ako je to nekome zasmetalo. Mi sarađujemo na projektima koji su za dobrobit ovog kraja”, kazao je Omeragić.

Funkcioner Pozitivne Crne Gore Goran Tuponja kazao je da je prepiska Laličića i Radunovića još jedan dokaz koji upotpunjuje aferu “Snimak”. On je naveo da je ministar trebalo da preduzme zakonske mjere protiv ljekara koji putem mejla potkazuje kolegu.

“Ministar nije informisao nadležne o ovom kršenju zakona, iako je politički pritisak i diskriminacija po osnovu političkog opredjeljnja krivično djelo i kršenje Ustava Crne Gore. To je upravo u duhu iskaza ostalih zvijezda afere „Snimak", a ljekar Radunović je bio dužan da ukaže i spriječi bilo koju vrstu diskriminacije, a posebno političke, koju baštini talentovani informer ljekar Laličić”, navodi Tuponja.

On je zaključio da se na taj način od zdravstvenog sistema pravi partijska infrastrukura.

Galerija

Bonus video: