Izbori bili glavni problem u kampanji za ulazak Crne Gore u NATO

U Centru za demokratsku tranziciju smatraju da je NATO blizu, da integracija u NATO nije kao ona za EU, te da kampanja za ulazak mora biti intenzivnija
66 pregleda 6 komentar(a)
NATO, zastava, Foto: Islandbreath.org
NATO, zastava, Foto: Islandbreath.org
Ažurirano: 17.07.2013. 12:19h

Istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori, godinama pokazuju da podrška javnosti za članstvo u NATO ne prelazi 30-ak odsto.

Nacionalni koordintor za NATO Nebojša Kaluđerović tvrdi da trenutno u Crnoj Gori trećina građana podržava ulazak u NATO, da je jedna trećina protiv, i jedna trećina neodlučna.

Kao glavni razlog za nešto slabije aktivnosti partija i institucija u kampanji za ulazak Crne Gore u NATO, Kaluđerović je naveo parlamentarne i predsjedničke izbore.

"Dva puta smo imali izbore, bili smo preokupirani izborima", naveo je on.

Kaluđerović je naveo da je u skorije vrijeme Vlada promijenila naziv komunkacije, kao i čijenicu da je novost u kampanji nacionalni koordinator, odnosno funkcija koju on obavlja.

U Centru za demokratsku tranziciju smatraju da je NATO blizu, da integracija u NATO nije kao ona za EU, te da kampanja za ulazak mora biti intenzivnija.

"Ne postoji opravdanje za neaktivno ponašanje u javnom prostoru. Svi akteri, partije, parlament i mediji moraju imati građane u fokusu", kazao je izvršni direktor te NVO Dragan Koprivica.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović dosadašnje Vladine aktivnosti u kampanji za ulazak u Alijansu ocjenjuje sa najnižom ocjenom.

"Crna Gora će izgubiti mnogo ako na predstojećem samitu ne dobije pozivnicu” kazao je on, i dodao da je ulazak u NATO krucijalno kao i ulazak u EU.

Abazović je ocijenio i da je Vlada neiskrena u kampanji.

Poslanik Nove srpske demokratije koja se protivi ulasku u NAto, Milutin Đukanović nije se složio da se NATO ne promoviše dovočljno.

"Nije tačno NATO nije dovoljno promovisan, naprotiv, kampanja je agresivna i snažna, ali je građani ne podržavaju”, kazao je Đukanović.

On je istakao da protivnici ulaska u NATO nemaju nikakva sredstva za kampanju, kao i da su se na izborima se bavili ozbiljnijim temama, a ne NATO integracijama koje građani ne smatraju prioritetima.

Iz CDTa- su ocijenil da je Vladina kampanja daleko od dobre, te da je prvenstveno zbunjujuća.

"U kampanji se uočava odsustvo sadržaja, poruke nisu jasne, zbunjujće su. Problem je i koordinacija tri ključna ministarstva, kao i zanemarivanje od starne parlamenta, neostvareni i nekvalitetni kontakti sa medijima", naveo je Koprivica.

Kaluđerović nije želio da precizira da li će Crna Gora na sljedećem samitu dobiti poziv za članstvo, rekavši da je politička odluka konačna kada saveznici odluče da pošalju poziv za članstvo, a da Crna Gora mora težiti zadovoljavanju kriterijuma koji se zahtijevaju.

Bonus video: