U državnu firmu preko agencije za posredovanje

Zakon propisuje da se preko Uprave za kadrove mora sprovesti postupak oglašavanja za svako novo radno mjesto u državnoj službi
406 pregleda 7 komentar(a)
rukovanje, posao, Foto: Shutterstock.com
rukovanje, posao, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.07.2013. 16:31h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki zaposlila je početkom godine tri osobe preko privatne agencije „Dekra privremeno zapošljavanje“ d.o.o., iako Zakon o državnim službenicima i namještenicima propisuje da se preko Uprave za kadrove mora sprovesti postupak internog ili javnog oglašavanja za svako novo radno mjesto u državnoj službi.

To je pokazala dokumentacija koju je komisija, na čijem čelu je Suzana Pribilović, dostavila Anketnom odboru za aferu “Snimak”, a u koju su “Vijesti” imale uvid. Dostavljena dokumentacija pokazuje da je Komisija potpisala Sporazum o preuzimanju radnika sa agencijom “Dekra” i preko nje zaposlila Natašu Medenicu, Dušana Nikača i Ivana Merovića, kojima su prethodno istekli ugovori o djelu u ovoj instituciji.

Njih troje su, kako pokazuje dokumentacija, od kraja 2009. do početka 2013. radili u Komisiji, kao pripravnici prvo u trajanju od godinu dana, a zatim po ugovorima o djelu koji su zaključivani svakog mjeseca.

U informaciji o zaposlenima koje je ta komisija dostavila Anketnom odboru se navodi da je Medenica sa Komisijom potpisala prvi ugovor o djelu 1. jula 2009. godine, a zatim je svakog mjeseca potpisivala nove ugovore, sve do 1. januara ove godine.

Komisija je mjesečne ugovore o djelu potpisivala i sa Nikačem od 17. novembra 2009. do januara 2013., ali i sa Merdovića od 01. februara 2010.Dokumentacija dostavljena odboru pokazuje da su oni 1. januara ove godine potpisali ugovore sa “Dekrom” o obavljanju povremenih i privremenih poslova na period od tri mjeseca, odnosno do 31. marta ove godine.

Faksimil dokumenta dostavljen Anketnom odboru

Dokumentacija pokazuje i da je ova agencija dva dana kasnije sa Komisijom sklopila Sporazum o ustupanju istih radnika koji, kako je kazao “Vijestima” izvora iz Anketnog odbora, nije dostavljen tom skupštinskom tijelu.

Nakon toga Medenica, Nikač i Merdović su 1. marta, prije isteka tromjesečnog perioda, potpisali nove ugovore o privremenim i povremenim poslovima i nastavili svoj angažman u Komisiji.

Zakonom o finansiranju političkih partija od dana raspisivanja do dana održavanja zabranjuje oglašavanje i zapošljavanje po više osnova, ali ne o privremenenim i povremenim poslovima. Tu rupu u zakonu, kako je pokazala dokumentacija Anketnog odbora u koju su “Vijesti” imale uvid, dio državnih institucija je koristilo kako bi zapošljavao tokom kampanje za parlamentarne i predsjedničke izbore.

Zarade Medenici, Nikaču i Merdoviću izgleda da je isplaćivala je Dekra. Novac iz državnog Trezora je, kako pokazuje dokumentacija, direktno uplaćivan ovoj agenciji, na osnovu zahtjeva Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki.

Tako u jednom od zahtjeva koje je Komisija uputila Ministarstvu finansija, odnosno Trezoru navodi da Dekri treba isplatiti nešto preko 1800 eura.

Privatna agencija za svoje usluge mjesečno naplaćuje Komsiji proviziju od devet odsto što u ovom slučaju iznosi 151,99 eura plus PDV.

Sve mjesečne fakture, kako se vidi u dokumentaciji, potpisuje predsjednica Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki Suzana Pribilović i direktor „Dekre privremeno zapošljavanje” d.o.o. Mladen Mašanović.

Privatna agencija za svoje usluge mjesečno naplaćuje Komsiji proviziju od devet odsto što u ovom slučaju iznosi 151,99 eura plus PDV

U dokumentaciji dostavljenom Anketnom odboru nije navedeno na kojim su poslovima u Komisiji angažovani Medenica, Nikač i Merdoviću. Prema informacijama “Vijesti” Anketni odbor je uputio zahtjeve drugim državnim organima tražeći podatke o poslovanju sa “Dekrom”, ali je mali dio njih, koji su odgovorili, naveo da nema sporazume sa tom agencijom.

Ovaj primjer bi mogao da ukaže da zvaničnici podaci ne oslikavaju pravi broj zaposlenih u državnoj administraciji, niti troškove za njihove zarade, ako državne institucije praktikuje angažman preko privatnih agencija.

“Vijesti” juče nijesu uspjele da dođu do Pribilović i poslale su pitanja Komisiji, u kojoj je neradan dan zbog praznika, o ovom pitanju.

Jelić započeo poslovanje sa DEKROM

Agencija „Dekra“ je u u decembru 2009. godine potpisala protokol o saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, a krajem 2010. godine, pod pokroviteljstvom te državne institucije, Dekra je organizovala Sajam zapošljavanja. Na čelu Zavoda za zapošljavanje tada je bio Zoran Jelić, akter afere „Snimak“.

On je u februaru na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, kojim predsjedava obavijestio ovo skupštinsko tijelo da agencija „Dekra zapošljavanje” d.o.o., njemačke agencija za posredovanje u zapošljavanju koja radi na teritoriji Crne Gore u saradnji sa ZZZCG (koji trenutno vodi njegova supruga Vukica Jelić), organizuje okrugli sto na temu “Ustupanje radnika – uloga i značaj za crnogorsko tržište rada”.

U zapisnik sa sjednice koji je objavljen na sajtu Skupštine navodi se da su “članovi Odbora smatrali da njihov prestavnik treba da prisustvuju u radu na ovu temu, pa su odredili da to bude Zoran Jelić”.

Osnivač Dekre je firma iz Štutgarta „DEKRA ARBEIT GMBH”, koja je osnovala slične kompanije i u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.Prema nedavno objavljenim podacima, ministarstvo je do kraja oktobra prošle godine izdalo dozvole za 14 privatnih agencija za posredovanje u zapošljavanju.

Bonus video: