EK će do kraja jula dati ocjenu akcionih planova za poglavlja 23 i 24

Na pitanje zašto je rok za osnivanje Antikorupcijske agencije tek 2016, iz EK je saopšteno da će to još biti analizirano
1 komentar(a)
Štefan File, Foto: Beta/AP
Štefan File, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.07.2013. 07:34h

Evropska komisija (EK) trenutno procjenjuje da li su Akcioni planovi (AP) za pregovaračka poglavlja 23 i 24 usklađeni sa uslovima za otvaranje poglavlja i sa uputstvima koja su data u izvještajima o skriningu iz novembra 2012.

To je “Vijestima” saopšteno iz kabineta komesara za proširenje Štefana File i iz kojeg je naglašeno da će u slučaju da procjena bude pozitivna EK proporučiti državama članicama otvaranje tih poglavlja.

“Crnogorski nacrt se veoma ozbiljno proučava, baš kao i svaki takav dokument koji stigne na adresu Komisije iz zemlje kandidata. Međutim, ovaj se posebno proučava jer su u pitanju centralna pregovaračka poglavlja”, kazao je “Vijestima” diplomata iz Brisela koji posebno upućen u pitanja vezana za Crnu Goru.

Navodeći da se u EK trenutno odvijaju međuresorske konsultacije, on je kazao da treba imati u vidu da počinju godišnji odmori, te da će Brisel žuriti da do kraja jula završi posao i pošalje svoju procjenu elektronskom poštom zemljama članicama.

Članice bi, prema njegovim riječima, početkom septembra trebalo da pošalju svoje primjedbe natrag u Brisel, nakon čega će ih EK razmotriti i unijeti.

"Kad se zemlje članice slože sa tom procjenom, pozvaćemo Crnu Goru da nam pošalje svoju pregovaračku poziciju. Tada će Evropska komisija, sa svoje strane, pripremiti nacrt "zajedničke pozicije". Nacrt će sadržavati i prelazne uslove, s kojima će se opet morati složiti države članice. Kad se to obavi, otvoriće se ova dva pregovaračka poglavlja”, kazao je diplomata iz Brisela.

Na pitanje “Vijesti” koliko je EK uticala na izradu AP, jer se iz toga može zaključiti i koliko će biti naklonjeni prilikom konačnog ocjenjivanja plana crnogorske Vlade, diplomata je rekao: "Mnogi su, savjetom ili komentarom, učestvovali u prijedlogu akcionog plana koji je podnijela Crna Gora, od EK, preko nevladinih organizacija i eksperata iz nekih država članica. Ali, nema sumnje - autor ovog plana su vlasti Crne Gore”.

Na pitanje zašto je rok za osnivanje Antikorupcijske agencije tek 2016, iz EK je saopšteno da će to još biti analizirano.

Da bi se osnovala takva agencija, kako je naveo, potrebno je donijeti posebne mjere na osnovu primarnog i sekundarnog zakonodavstva. “To zahtijeva svoje vrijeme. Bez obzira na to što je predviđeno da će Antikorupcijska agencija biti osnovana 2016. godine, mi ipak od Crne Gore očekujemo da nastavi sa efikasnom implementacijom antikorupcijske legislative i da razvije listu rezultata na bazi postojeće strukture, što će podrazumijevati, ako je potrebno, jačanje tih struktura".

Neke članice EU se u većem dijelu oslanjaju na procjenu Brisela, dok sve velike zemlje i zemlje Skandinavije sve pažljivo mjere i oslanjaju se i na sopstvene procjene.

Bonus video: