Briselski Maneken Pis u crnogorskoj nošnji povodom 13. jula

Ambasador Vesko Garčević je iskazao zadovoljstvo što se Crna Gora činom oblačenja Manekena Pisa na simboličan način priključila velikoj porodici prijatelja Brisela
204 pregleda 5 komentar(a)
Maneken Pis, Foto: Screenshot
Maneken Pis, Foto: Screenshot
Ažurirano: 12.07.2013. 14:37h

Ambasada Crne Gore u Briselu, zajedno s misijama pri EU i NATO, organizovala je danas povodom nacionalnog praznika - 13. jula, oblačenje Manekena Pisa u crnogorsku nacionalnu nošnju.

"Oblačenje malene statue dječaka - simbola grada Brisela - u razne kostime predstavlja tradiciju i jednu od turističkih atrakcija grada", pojasnili su iz Vlade.

Ambasador Vesko Garčević je, kako se navodi, podsjetio na jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji Crne Gore i iskazao zadovoljstvo što se Crna Gora činom oblačenja Manekena Pisa na simboličan način priključila velikoj porodici prijatelja Brisela.

Događaju su, kako se dodaje, prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, grada Brisela, udruženja „Prijatelji Manekena Pisa“, naši građani koji žive u Belgiji, kao i brojni mještani i turisti. Prisutnima su posluženi crnogorsko vino i priganice s medom i sirom.

Oblačenje Manekana Pisa u crnogorski nacionalni kostim bilo je, po prvi put, organizovano prošle godine, u saradnji s turističkom organizacijom Crne Gore.

Bronzana statua stara oko 400 godina podignuta je u čast dječaka koji je po jednoj srednjovjekovnoj legendi spasio Brisel tako što je urinom ugasio fitilj i time spriječio osvajače da dignu u vazduh gradske zidine i jedna je od najvećih turističkih atrakcija glavnog grada Brisela, naveli su iz Vlade.

Bonus video: